Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Sharon Bolton


Het donkerste waterHet donkerste water
Sharon Bolton


Lacey Flint was al drie keer eerder het hoofdpersonage in een thriller van Sharon Bolton. Er zijn dingen gebeurd in de eerdere verhalen af en toe naar verwezen wordt, zonder dat je echt kennis hoeft te hebben van wat haar eerder overkomen is. Eerder was ze rechercheur bij de Londense politie, maar nu is ze bij de rivierpolitie en de straat weer opgegaan. Ze woont op een woonboot op de Theems, en een van haar hobby’s is zwemmen in de rivier, al wordt dat door velen afgeraden. Als zij een lijk vindt in het water, en daarna nog een, en iemand haar belaagt, denkt ze dat die personen wel eens gelijk kunnen hebben. Maar ze blijft op haar woonboot, mede omdat de man met wie ze een relatie heeft, Mark, haar zo makkelijker kan opzoeken.

 

Na de vondst van het lichaam raakt Lacey betrokken bij het onderzoek. Haar voormalige baas Dana Tulloch is daar blij mee, ze kan alle hulp gebruiken. Zeker als ze ontdekken dat er meer aan de hand is dan een eenvoudig moordonderzoek. Handel in jonge vrouwen uit Afghanistan lijkt een motief te zijn, maar het is vrij snel duidelijk dat het niet alleen dat is.


Voor de lezer is dat ook duidelijk, omdat we ook de verhaallijnen lezen van een paar van die vrouwen. Zoals ook het persoonlijke verhaal van Dana een flinke plek krijgt. Dat stoort aanvankelijk maar Sharon Bolton heeft wel degelijk een bedoeling met deze verhaallijn.  Aan het einde valt alles op zijn plek, zoals we gewend zijn van Bolton.


Qua thriller is dit een reuze geslaagd boek, je kunt niet stoppen met lezen. Steeds denk je als lezer te weten hoe het zit, en steeds word je weer op een heel ander spoor gezet. Speculeren is bij Bolton een verloren zaak...
De thematiek is boeiend: jonge vrouwen die op zoek zijn naar geluk, en voor het welzijn van de rijke westerse vrouw gebruikt worden.
Voor wie niet eerder een boek las met Lacey in de hoofdrol zal de figuur van Mark Joesbury onduidelijk zijn. Hij is er wel, maar had er net zo goed niet kunnen zijn. Dat zal misschien goed gemaakt worden in een volgend verhaal?


 Wat evenwel het meeste indruk maakt is de sfeerbeschrijving. Het donkere vervuilde water van de rivier is het terrein waar een moordenaar zich thuis voelt, iemand die onverwacht opduikt en je ineens vast kan grijpen. Iemand die andere rivierbewoners ongemerkt bespiedt.  De Theems zal nooit meer hetzelfde zijn. De stromingen, getijden, de onderwaterwezens en vooral de aanwezigheid van zijtakken, kreken en donkere riooltunnels, het kruipt onder je huid en dat ongemakkelijke gevoel laat je niet meer los.


ISBN 9789400505155 | paperback | 477 pagina's | Uitgeverij Bruna| januari 2018
Vertaald uit het Engels door Anda Witsenburg.

© Marjo, 27 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Kleine zwarte leugensKleine zwarte leugens
Sharon Bolton


Op de Falklandeilanden is de rust weergekeerd na de oorlog met Argentinië, maar voor de Schotse oud-militair Callum die op de eilanden is blijven wonen, is de herinnering vaak nog heftig. Hij lijdt aan PTTS. Callum hoopt nog steeds dat zeebiologe Catrin met hem mee naar Schotland gaat. Drie jaar eerder hadden ze een relatie, maar Catrin was toen getrouwd met Ben, met wie ze twee zonen heeft.


En toen gebeurde het ergste wat een moeder kan overkomen: bij een ongeluk kwamen haar twee zonen om het leven. Haar beste vriendin Rachel lette even niet op, en de auto met daarin Catrins zoons stortte van het klif. Alsof dat niet genoeg was, kreeg Catrin daarna een miskraam en liep haar huwelijk stuk. Vanaf dat moment sloeg de vriendschap met Rachel om in pure haat.


Als er in de kleine gemeenschap opnieuw een kind verdwijnt, lopen de spanningen hoog op. Eerder verdwenen Jimmy Brown, zeven jaar oud, en Fred Harper, vijf jaar oud. Men ging uit van een ongeluk, maar de lichamen werden nooit teruggevonden. Nu de derde verdwijning een kind van toeristen betreft - Archie West, 3 jaar oud - is de politie er zeer op gebrand dit kind terug te vinden. Dood of levend.


Nu blijkt ook dat de omwonenden al langer in de veronderstelling waren dat Catrin aan het doordraaien was. Als zij bijna tweehonderd walvissen doodschiet - omdat zij gestrand zijn en anders een langzame dood zouden sterven - wordt ze openlijker beschuldigd. Zij heeft laten zien dat ze in staat is om te doden. Erger is dat Catrin dat zelf nu ook beseft, en haar wraakgevoelens laaien op, zeker nu de dag nadert waarop haar kinderen gestorven zijn. Haar onschuld wat betreft de verdwenen kinderen kan ze alleen aantonen als zij de kinderen vindt. Callum helpt daarbij. Intussen is er evenwel een hetze tegen Catrin aan het ontstaan, die te maken heeft met het cruiseschip dat vast ligt aan de kade.


Het verhaal wordt verteld in drie delen die elkaar overlappen in data tot de verhaallijnen bijeen komen op die fatale derde november. Eerst is Catrin aan het woord, dan Callum, en als derde Rachel. Die laatste is even een minder welkome verrassing. Er is een goede reden waarom ook zij verteller wordt, maar de lezer vindt haar op dat moment onsympathiek en wil liever terug naar Catrin of Callum. Natuurlijk lees je door, want de spanning neemt toe. Er is een vierde kind verdwenen!


Sharon Bolton zet haar lezers steeds op het verkeerde been, en komt met een vrij onverwachte maar logische ontknoping. Het is een tenenkrommend verhaal, met op de achtergrond nog wat geschiedenis, over de Falklandeilanden dus. Sharon Bolton woont in Londen, waar veel van haar thrillers zich afspelen. Ze weet als geen ander de sfeer van de donkerste kanten van de stad te beschrijven. Bolton is winnaar van de Mary Higgins Clark Award en genomineerd voor de ITW Thriller Award, de CWA Gold Dagger en de Barry Award.


ISBN 99789400508064 | paperback | 416 pagina's | Bruna| januari 2017

Vertaald uit het Engels door Anda Witsenburg

© Marjo, 5 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Blijf waar je bentBlijf waar je bent
Sharon Bolton


Ook al kan de elfjarige Barney zich niet meer herinneren hoe zijn moeder eruitziet, hij hoopt nog elke dag vurig dat ze terug zal komen. Hij was nog maar vier jaar oud toen ze uit zijn leven verdween. Barney en zijn vader redden het prima samen maar het gemis blijft steken. Er wordt nooit meer gepraat over de vrouw die hen eens zo lief had. Waarom is ze vertrokken?


Barney probeert zijn moeder al een tijdje op te sporen. Van het geld dat hij met zijn krantenwijkje verdient, plaatst hij stiekem advertenties in allerlei verschillende kranten. Elke ochtend logt hij in op zijn geheime e-mailaccount. Elke ochtend is de in-box leeg. Zijn moeder reageert maar niet. Heeft ze de advertenties niet gelezen? Heeft ze niet door dat ze aan haar zijn gericht?


Barneys zoektocht wordt doorbroken door een nieuwe interesse. Er waart een moordenaar door Zuid-Londen. Een moordenaar die het op tien- en elfjarige jongens heeft voorzien. Jongens als Barney. Wie door het monster ontvoerd wordt, wordt uiteindelijk met een doorgesneden keel teruggevonden. De moordenaar laat zijn slachtoffertjes leegbloeden. Kinderen in Zuid-Londen worden door hun ouders angstvallig in de gaten gehouden. Uiteraard wil niemand dat zijn of haar zoon het volgende slachtoffer wordt.


Barney en zijn vrienden zijn bang en nieuwsgierig tegelijk. Ze verzinnen smoesjes om de spiedende ogen van hun ouders te kunnen ontvluchten. Samen analyseren ze de gebeurtenissen en proberen ze zo veel mogelijk informatie te bemachtigen. De jongens zijn nog jong maar het is niet moeilijk om op Facebook in te loggen of een zoekopdracht in een zoekmachine in te tikken. Hoe meer details er boven water komen, hoe banger ze worden. Toch blijven ze het gevaar opzoeken en dwalen ze meer dan eens door de duisternis. Onbezonnen maar toch ook op hun hoede. De moordenaar kan elk moment weer toeslaan.


Ook Barneys buurvrouw volgt de moordzaken op de voet. Lacey Flint werkt bij de politie maar ze zit al een tijdje thuis. Er is haar iets afschuwelijks overkomen en Lacey is voorlopig niet in staat te werken. Het gaat niet goed met haar. Lacey snijdt zichzelf om haar innerlijke pijn te overstemmen. Het bloed dat uit haar snijwonden opwelt, fascineert haar. ’s-Avonds zwerft Lacey op straat rond. Ze houdt Barney en zijn vrienden in de gaten. Wanneer een expert de aandacht van de media opzoekt, beseft Lacey dat er overeenkomsten tussen haar en de moordenaar zijn. Volgens de deskundige heeft de dader een ongezonde interesse in bloed.


Barney en zijn vrienden blijven zich in de moordzaken verdiepen. Vooral Barney blijft naar nieuwe informatie zoeken. De slimme jongen ontdekt dat de moordenaar uitsluitend op dinsdagen en donderdagen toeslaat. Toevalligerwijs precies op de avonden dat zijn eigen vader van huis is. Barney stuit op nog meer toevalligheden en maakt zich steeds meer zorgen. Zijn vader liegt tegen hem. Hij zal toch niet…?


Al op de eerste bladzijde van Blijf waar je bent sijpelt de spanning het verhaal binnen.Het is een boek waarvan je onmiddellijk weet dat je pas weg zult leggen als het uit is. Barney is een intelligente maar kwetsbare jongen. De verdwijning van zijn moeder overschaduwt zijn leven. Als lezer “kijk” je weerloos toe hoe hij steeds weer het gevaar opzoekt. Barney en zijn vrienden horen ’s-avonds veilig binnen te zijn maar glippen steeds weer de duistere nacht in. Dat kan niet goed aflopen.


Op het moment dat ik een serieuze verdachte op het oog kreeg, steeg de spanning tot een haast ondragelijke hoogte. Het vermoeden is te vreselijk. Ik wilde niet dat het waar zou zijn en ging steeds naarstiger lezen. De uren gingen ongemerkt voorbij.


Blijf waar je bent is het derde deel in de Lacey Flint-reeks. Hoewel er in het boek verwezen wordt naar gebeurtenissen uit vorige boeken, is dit boek prima als standalone te lezen. Lacey Flint is een beschadigde vrouw met een duistere kant. Zo onderhoudt ze een innig contact met een veroordeelde moordenares. Haar fascinatie voor bloed bezorgde me kippenvel.


Lees Blijf waar je bent alleen als je tegen een fikse dosis spanning opgewassen bent en niet al te erg op een goede nachtrust bent gesteld. Deze ijzersterk geschreven thriller zal je volledig overrompelen. Sharon Bolton, je hebt er een fan bij.  


ISBN 9789400505148 | paperback | 448 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | januari 2016
Vertaald door Anda Witsenburg

© Annemarie, 18 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Blijf waar je bentBlijf waar je bent
Sharon Bolton


In Zuid-Londen worden in enkele weken tijd enkele jongens vermoord. De enige overeenkomst die de politie ontdekt is hun leeftijd en de manier waarop ze vermoord worden: allemaal zijn ze een jaar of tien, elf. Ze verdwijnen zonder spoor en worden na een paar dagen teruggevonden met doorgesneden keel, leeggebloed. Barney is ook een jongen van de kwetsbare leeftijd, en hij is bang. Toch weerhoudt hem dat er niet van met een groep jongeren op straat te hangen, op de dagen dat zijn vader, die dan langer werkt, denkt dat hij veilig thuis zit.


Barneys moeder is verdwenen toen Barney een jaar of vier was, hij is vastbesloten haar terug te vinden, en plaatst advertenties in allelei bladen en kranten, tekstjes die alleen zij kan begrijpen. Hij is een gevoelige jongen, hij merkt dingen op die voor een ander onzichtbaar blijven. Hij is slim, legt de juiste verbanden. En hij gaat op onderzoek uit, ondanks het gevaar. Ondanks de waarschuwingen van zijn buurvrouw, politievrouw Lacey Flint, die thuis zit vanwege een eerdere traumatische ervaring.


De verdwenen jongens zijn onbekenden voor Barney, maar hij begrijpt wel dat de moordenaar het niet bij deze moorden zal laten. En hij ontdekt dat de jongens verdwijnen op dinsdag- of donderdagavonden, en dat ze ook op die dagen dood worden gevonden. Het zijn de avonden dat zijn vader niet thuis is! Bovendien worden de jongens gevonden bij de rivier, enkelen in de zijarm van de Theems, waar zijn vader een woonboot heeft liggen. Als hij op een avond ontdekt dat zijn vader in de woonboot is terwijl hij beweert aan het werk te zijn, neemt zijn onrust toe. Zijn vader kan toch niet de moordenaar zijn? Maar van wie is die kleine handschoen in zijn jaszak dan?


Hoofdrechercheur Dana Tulloch leidt het onderzoek. Een van haar collega’s is Mark Joesbury, wiens privé-leven niet echt op rolletjes loopt. Hij is gescheiden, en hun zoon, Huck, lijdt daaronder. Mark is nog steeds verliefd op Lacey. Maar zij wil geen relatie.


En dan is er ene Peter Sweeps, iemand die op een facebookpagina laat blijken dat hij veel inside-informatie heeft. Is hij de moordenaar of is er een mol bij de politie? Wat voor spelletje speelt hij?


Tenenkrommend spannend is deze nieuwe thriller van Sharon Bolton. Iemand die haar eerdere thrillers las, kent de speurders, en ook al is dat een voordeel, voor het plot is het niet nodig. Door een jongen van twaalf op te voeren als een van de hoofdpersonages is het verhaal angstaanjagend genoeg. De stad Londen ervaren door zijn ogen geeft een extra dimensie zoals ook zijn angst en zijn bange vermoedens je meesleuren in een bloedstollend verhaal. Bolton zet je regelmatig op het verkeerde been. Denk je te weten wat er aan de hand is, dan blijkt dat weer niet te kloppen.
Dit boek kost je je nagels...


ISBN 9789400505148 | Paperback | 432 pagina's| Uitgeverij Clavis | januari 2016
Vertaald uit het Engels door Anda Witsenburg

© Marjo, 17 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

NachtmerriesNachtmerries
Sharon Bolton


Sharon Bolton is, mede doordat zij opgroeide vlakbij de plaats waar in de jaren zestig van de vorige eeuw de ‘Moors Murderers’ hun slag sloegen, en door de angst die werd gezaaid door de Yorkhire Ripper, gefascineerd geraakt door misdaad. Ze gaat uit van het ‘worst-case’ scenario bij het bedenken van haar plots, wat heeft geleid tot haar vier eerdere thrillers, die allen zeer goed gewaardeerd werden. Nachtmerries is haar vijfde thriller.


Op het universiteitsterrein van Cambridge vindt een hoog aantal sinistere zelfmoorden plaats. Veel slachtoffers blijken vlak voor de daad nachtmerries te hebben gehad. Wanneer politievrouw Lacey Flint door rechercheur Mark Joesbury (waarmee ze eerder heeft samengewerkt en een mistige geschiedenis deelt) wordt gevraagd om in Cambridge undercover de oren en ogen van de politie te zijn, terwijl geprobeerd wordt te achterhalen wat er aan de hand is, hapt ze graag toe. Dit is een kolfje naar haar hand. Maar hoe langer ze op de campus verblijft, hoe meer ze tegen alle orders in toch betrokken raakt bij de zaak. Samen met psychiater Evi Oliver wroet ze in de summiere aanwijzingen. Dan begint ze zelf last van nachtmerries te krijgen, die haar diepste angsten blootleggen. Is zij het volgende slachtoffer? En zo ja, slachtoffer waarvan?


Sharon Bolton is voor mij een nieuwe auteur, terwijl Nachtmerries haar vijfde boek is. Een geliefd schrijfster die over het algemeen uitstekende recensies krijgt. Een aanbeveling van Tess Gerritsen op de cover, die zegt: ‘Als je één thriller leest dit jaar, zorg dan dat het deze is’. Dat was voor mij de trigger om te reageren toen door Not Just Any Book pre-readers werd gevraagd voor Nachtmerries.


Het verhaal begint ijzersterk met een als proloog vermomde epiloog waarbij Lacey op het punt staat zichzelf te pletter te gooien. Hoe is Lacey in vredesnaam in die positie gekomen?  In korte, vlot lopende hoofdstukken met veel perspectiefwisseling wordt langzamerhand duidelijk wat de achtergrond is van de zelfmoorden. De spanning loopt hierbij steeds verder op, maar het verhaal mist het raffinement, de subtiliteit, die het kenmerk is van een thriller van de bovenste plank, wat ik met zo’n aanbeveling van Tess Gerritsen toch wel verwachtte. De hoofdpersonen hebben al een voorgeschiedenis in de eerdere boeken van Bolton. Ik ken die boeken niet en de hiaten worden niet goed ingevuld. Daardoor bleven de personages voor mij vrij vlak en missen ze diepgang. Neem bijvoorbeeld Joesbury, die vooral overkomt als een volwassen puber die hunkert naar Lacey en niet als een geharde politieman die de leider is van een belangrijk onderzoek.


Daar staat tegenover dat Nachtmerries spannend is met een solide plot en een interessante en boeiende setting. De nachtmerries werden zeer beeldend beschreven. Het boek leest door de soepele schrijfstijl aangenaam vlot weg en lokt mij zeker naar een verdere kennismaking met Sharon Bolton. Maar is dit de thriller die je gelezen moet hebben dit jaar? Nee, dat predicaat vind ik te veel eer.


ISBN 9789400502772 Paperback 312 pagina's A.W. Bruna Uitgevers januari 2014
Vertaald door Anda Witsenburg

© Joanazinha, 20 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


BloedschandeBloedschande
Sharon Bolton


Tom, tien jaar, en Joe zijn jongere broertje, zijn met hun ouders en hun kleine zusje verhuisd naar een huis dat hun vader heeft laten bouwen tegen de muren van een kerkhof aan, terwijl aan een andere kant de ruines van de oude kerk liggen. Niet bepaald een prettige plek zou je denken, maar Tom en Joe vermaken zich opperbest. Ze spelen daar veel saampjes, want  vriendjes hebben ze nog niet en in het dorp zijn een paar pestkoppen die hen op straat lastig vallen. Maar als ze dat ook vlak bij huis komen doen, beginnen de problemen. Tom en Joe zien hoe de jongens met een honkbalknuppel, die van Tom, een steen door het raam van de kerk slaan, en dan wegrennen. Gelukkig voor hen is op dat moment Harry, de nieuwe voorganger, gearriveerd: hij zag het gebeuren.


Harry is een jonge, enthousiaste dominee, die geen idee heeft in wat voor een wespennest hij terecht komt. Hij vat genegenheid op voor de jongens, voor het gezin. En Evi, de vrouwelijke psychiater die eens komt kijken wat de achtergrond van haar nieuwe patiënte is, heeft onmiddellijk  zijn aandacht. Die patiënte is een jonge vrouw uit het dorp, die haar kind verloren heeft bij een brand. Zij probeert de nieuwe dominee voor zich te winnen, en wordt vreselijk jaloers als ze zijn aandacht voor Evi opmerkt.
Terwijl deze volwassenen om elkaar heen draaien, gaat het met de jongen Tom niet goed. Hij hoort stemmen die lijken op die van mensen die hij kent zonder dat die personen in zijn buurt zijn. Hij ziet ook de schim van een meisje, een klein meisje. En dan, als  de muur van het kerkhof door een ongelukkig toeval omvalt, vindt de politie niet alleen de overblijfselen van het meisje dat er hoort te liggen, maar ook die van twee andere kinderen. Wie zijn die meisjes? Wat voor geheimen houdt het dorp nog meer verborgen?  Loopt het kleine zusje, Millie,  gevaar?


Sharon Bolton  kan goed vertellen, en de keuze van het perspectief wisselend tussen de personages, maar vooral dat van Tom, met natuurlijk steeds weer cliffhangers, werkt heel goed.  Tussendoor krijgen we ook nog cursiefjes.  De humor ontbreekt niet, maar goed ook, want de spanning groeit en groeit...
Bloedstollend is dit verhaal, dat zich afspeelt in een dorp met geheimen en duistere rituelen. De achtergrond: Halloween, het slachtfeest maken en natuurlijk die ruines en het kerkhof alleen al zorgen voor een broeierige sfeer, en dan kinderen die spoken zien en nog horen ook, brr... Stephen King is er niets bij!


ISBN 9789022997307  | paperback |368 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2011
Met kaart voor in boek en een nawoord van de schrijfster.

© Marjo, 6 maart  2011

Lees de reacties op het forum en of reageer, klik HIER


ZielsgeheimZielsgeheim
Sharon Bolton


Thrillers gaan voor het merendeel over moord. En als je het over moord hebt, is Jack the Ripper een van de meest bekende en tegelijk ook raadselachtige moordenaars uit de misdaadgeschiedenis. Er zijn veel theorieën over wie hij toch geweest kan zijn en Sharon Bolton voegt er daar nog een aan toe. Niet helemaal uit haar eigen duim gezogen, maar wel op een heel eigen manier verwerkt in deze spannende thriller.
Hoofdpersoon is Lacey Flint, een jonge  vrouw die al het een en ander heeft meegemaakt in haar leven voor ze solliciteert bij de Londense politie en aangenomen wordt. Omdat haar verleden niet zo zuiver is, loopt ze op haar tenen. Steeds is er de angst dat iemand ontdekt dat ze niet onbesproken is, en dat haar carrière dan ten einde zal zijn.
Ze is er heel erg op gebrand om de meisjes te helpen die slachtoffer zijn van groepsverkrachtingen. Dat aspect in de Londense misdaadwereld wordt erg verwaarloosd, vindt ze.
Dan valt letterlijk een compleet ander aspect van de misdaad over haar heen. Als ze op een avond op een verlaten parkeerterrein haar auto opzoekt, valt een stervende vrouw in haar armen.
Zo raakt ze betrokken bij de afdeling Zware misdrijven, waar Joesbury een van de rechercheurs is en hij is degene die ze het meest vreest. Waarom houdt hij haar zo in de gaten? Verdenkt hij haar?
Lacey is altijd al gefascineerd geweest door Jack the Ripper, over wie ze alles weet, behalve dan wie hij was. Zij oppert hoe de moord op deze vrouw gelijkenis vertoont met de moord van meer dan honderd jaar geleden. Als er een tweede slachtoffer valt, begint men haar theorie te accepteren.
Er zijn brieven, er ontbreken organen, en er is geen enkele verdachte in beeld, alles lijkt te wijzen op een na-aper.
Maar er is meer aan de hand: niet alleen Jack, maar ook Lacey zelf lijkt erg belangrijk voor de moordenaar. Waarom? Joesbury werpt zich op als beschermer, maar wie beschermt hij eigenlijk?


Sharon Bolton heeft er een superspannend en origineel plot van gemaakt. Er zijn zeer verrassende wendingen, de lezer wordt steeds op het verkeerde been gezet. Helaas zakt het tegen het einde wat in, omdat je dan wel veel moet accepteren als zijnde geloofwaardig, maar tegen die tijd zit je er al zo in dat je toch gretig doorleest.
Er zit van alles in: een dreigende romance, een nieuwsgierige journalist, vooroordelen en geheimen, en dus ook het fenomeen Jack the Ripper. Aan het einde wordt nog even summier weergegeven welke theorieën er zijn over wie hij was.
Maar laat je eerst meeslepen in een verhaal dat je je nachtrust kost: je wil dit in één ruk uitlezen!


ISBN  9789400500648  | paperback| 346 pagina’s | Bruna Uitgevers |april 2012
Vertaald door Anda Witsenburg

© Marjo, 6 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven