Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

John le Carré


altEen broze waarheid
John le Carré


Paul Anderson verblijft in een saai hotel in Gibraltar. Hij wacht. Paul is op een geheime missie voor de Britse minister van Buitenlandse Zaken. Hij had deze opdracht het liefst geweigerd maar zo vlak voor zijn pensioen zou dat niet verstandig zijn geweest. En nu staart Paul, die in werkelijkheid helemaal geen Paul heet, naar de beroemde Rots van Gibraltar. De ambtenaar denkt aan zijn vrouw en dochter, zijn alter-ego Paul heeft geen naaste familie.

Eindelijk komt aan het lange wachten een eind. Paul mag zijn aandeel gaan leveren in de uiterst geheime antiterrorisme-operatie waarbij Britten en Amerikanen de handen ineen slaan. Doelwit is een jihadistische wapenhandelaar. Paul is de contactpersoon van de Britse eenheid en moet ter plekke verslag uitbrengen aan de minister. Hij is zijn oren en ogen. De missie verloopt niet al te soepel waarbij de samenwerking ernstig te wensen overlaat. De Amerikanen gaan hun eigen gang en de adviezen van Paul worden door de minister in de wind geslagen. Dan is alles voorbij en Paul wordt ijlings van de locatie verwijderd en vriendelijk bedankt voor de moeite. Paul krijgt niet de kans om met de leden van het Britse team te praten maar naar het schijnt was de missie uiteindelijk een groot succes. Niemand is gewond geraakt. Paul keert terug naar huis en gaat enkele jaren later met pensioen.

Ten tijde van de geheime missie werkt de jonge en ambitieuze Toby Bell als secretaris van de minister van Buitenlandse Zaken. Toby beschikt over een goed stel hersens en heeft al snel door dat de minister wat aan het bekokstoven is. Nadat de minister zijn mening voorzichtig heeft gepolst en hij klaarblijkelijk het verkeerde antwoord heeft gegeven, wordt hij niet langer overal bij betrokken. Toby is argwanend en probeert te achterhalen waar de minister mee bezig is. Hij luistert een gesprek af waarin wordt gesproken over een geheime operatie met de naam Wildlife.  Het kwetst Toby dat hij niet bij de missie wordt betrokken maar hij vraagt zich vooral af waarom er zo’n rookgordijn omtrent de activiteiten opgetrokken wordt. Is deze missie soms clandestien? Toby probeert in te grijpen maar wordt overgeplaatst.

Drie jaar lang proberen zowel Toby als Paul, die in werkelijkheid Kit Probyn heet, niet aan de missie te denken. Dan stuit Kit tijdens een bezoekje aan een jaarmarkt op Jeb, één van de leden van het Britse team. Jeb ziet er miserabel uit en hij doet een aantal onthutsende onthullingen over de missie. Kit kan zijn twijfels niet langer onderdrukken en besluit dat hij eindelijk de waarheid wil weten. Wat is er nu werkelijk gebeurd tijdens de missie? Kit doet een beroep op Toby en ook Toby is van mening dat hij niet langer de andere kant op kan kijken.

Wat volgt is een verhaal van grote klasse. John le Carré heft een vermanende vinger naar de (geheime) overheidsdiensten. De grote mannen die aan het roer staan laten het “voetvolk” in de kou staan. Vragen mogen niet gesteld worden, wie dat toch doet zal bestraft worden. Er wordt schaamteloos gelogen en wie dat door heeft kan dat beter niet laten blijken.

Opvallend is de schrijfstijl van het boek. Het is scherp en vlot geschreven waarbij een modern taalgebruik is gebezigd. John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell, is echter geboren in 1931! De tachtiger schrijft met het allure van een veel jongere man wat hij combineert met zijn ruime levenservaring. Hij is van alle markten thuis. Het resultaat is een waar kunstwerkje dat – zeer terecht - tot VN-Thriller van het jaar 2013 is uitgeroepen.

Een broze waarheid is een verhaal dat steeds spannender en intenser wordt. Uiteindelijk liet het me niet meer los en stevende ik in volle vaart op een daverende, geloofwaardige ontknoping af. Verwacht geen gespierde superhelden en spectaculaire stunts, de hoofdpersonen in het boek zijn eerder alledaags dan heldhaftig. Een broze waarheid is een verrassend goede en kritisch geschreven thriller.

ISBN 9789021808703| paperback | 352 pagina's| Sijthoff | april 2013
Vertaald door Rob van Moppes

© Annemarie, 6 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven