Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Eugen O. Chirovici

Boek der spiegelsBoek der Spiegels
Eugen O. Chirovici


Wat echt lijkt is een leugen, wat een leugen leek is echt..

Peter Katz, literair agent, is de verteller in het eerste deel. Tussen al de mails die hij ontvangt om manuscripten te beoordelen, valt die ene mail hem op. Het is van Richard Flynn, die hem vertelt dat hij pas op latere leeftijd in staat was zijn droom te verwezenlijken en een echt boek te gaan schrijven. Het bericht treft Katz en hij leest het bijgevoegde eerste deel van het boek:
Het gaat over een episode in zijn leven, eind jaren tachtig, toen Flynn nog studeerde in Princeton en bevriend was geraakt met de jonge studente Laura Baines. Via haar leert hij een professor in de psychologie kennen, Joe Wieder, die vermoord wordt op een avond dat Flynn bij hem op bezoek was.

Niet vreemd dus dat Richard zelf enige tijd verdachte was, een van de redenen dat hij uitweek naar Cornell om daar af te studeren. De moord bleef evenwel onopgelost. Maar nu beweert Flynn in de mail dat hij de waarheid ontdekt heeft na een ontmoeting met Laura, die hij uit het oog verloren was. Peter Katz vindt het eerste deel van het manuscript dat als bijlage bij de mail was gevoegd fascinerend, en onderneemt stappen om een afspraak te maken met de schrijver.

 

Helaas, Flynn blijkt overleden te zijn en zijn vrouw kan het manuscript nergens vinden. Niemand weet waar het gebleven is. Bestond het dan wel?
Dan wordt in het Boek der Spiegels het stokje overgenomen door freelance journalist John Keller, die al zijn bronnen aanboort om de waarheid te achterhalen. Als dat lukt zal hij het boek af maken. Keller krijgt daarbij onder andere hulp van ex-politieman Roy Freeman, die het derde deel van het verhaal voor zijn rekening neemt. Freeman was betrokken bij het onderzoek in 1987.

 

Deze drie delen en een epiloog door Peter Katz vormen het boek, dat het Engelstalige debuut is van Eugen O. Chirovici. Het verhaal is intrigerend, dat ben ik helemaal met het personage Peter Katz eens, maar als Chirovici datzelfde verhaal uit handen geeft aan de journalist, lijkt dat een zwaktebod. Het doet geen goed aan het verhaal van deze geheimzinnige geschiedenis dat het in drie stukken wordt opgedeeld. Dat is jammer, er had best meer ingezeten, want de lezer wil echt wel weten hoe het slachtoffer nu eigenlijk aan zijn eind is gekomen en wat de rol van Flynn was. Want is misschien zijn boek bedoeld als een bekentenis?


Kortom: een prima verhaal in een enigszins gekunstelde te geconstrueerde vorm. Ook is het jammer dat er niet meer aandacht is besteed aan de experimenten waar Joe Wieder mee bezig was. Dat wordt dus net geen acht voor dit boek, maar een dikke zeven is het wel waard.


Eugen O. Chirovici (Transsylvanië, 1964) werkte onder meer als manager van een nationaal dagblad en een tv-kanaal. Hij publiceerde meer dan 1000 artikelen en is de auteur van verschillende non-fictieboeken. Hij is drager van drie eredoctoraten in economie, communicatie en geschiedenis en is lid van de Roemeense Academie van de Wetenschappen. Zijn eerste Engelstalige boek, Boek der spiegels, werd een internationale uitgeefsensatie.


ISBN 9789044975093 | paperback |465 pagina's | Uitgeverij Bruna| januari 2016
Vertaald uit het Engels door Edzard Krol

© Marjo, 23 januari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

PRIJSVRAAG

Wil jij een exemplaar van dit boek winnen? Leestafel doet mee met de Blogtour der spiegels en geeft je een hint cadeau. Meedoen? Klik HIER voor de spelregels. 

De hint van Leestafel is... Het is niet het appartement van Richard!

 

Recensies

Boven