Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Glenn Meade


altDe Tweede Messias
Glenn Meade

Jack Crane denkt nog elke dag aan zijn ouders. Ze kwamen twintig jaar geleden samen met hun chauffeur Basim Malik om het leven bij een auto-ongeluk. De toen negentienjarige Jack overleefde samen met zijn vriendinnetje Lela Raul, dochter van een lokale politieman, het ongeval omdat ze in de laadruimte van de pick-up zaten. Zijn ouders konden niet uit de pick-up komen en verbrandden voor zijn ogen. De dag die zo feestelijk begon omdat Jacks vader een opzienbarende boekrol had gevonden, eindigde in een nachtmerrie. Ook de boekrol werd door de autobrand verzwolgen.

Jack is in zijn ouders voetsporen getreden en werkt als archeoloog bij een opgraving in de woestijn van Israël. Vlakbij Jeruzalem. En nu heeft ook hij een indrukwekkende boekrol gevonden. Hij is laaiend enthousiast en zijn collega, professor Green, is ronduit euforisch. Omdat de rol heel teer is kunnen ze het niet volledig uitrollen op locatie maar ze hebben het begin van de tekst al wel kunnen lezen en ontcijferen. De eerste regels vertellen over “een man die bekendstaat als Jezus de Messias” en dat is ronduit ontzagwekkend want in de 870 rollen die de afgelopen zestig jaar zijn ontdekt is nog geen enkele maal een verwijzing naar God of zijn volgelingen gevonden.

De boekrol is heel bijzonder, daar is Jack van overtuigd. Zijn blijdschap is echter van korte duur. De ochtend na Jacks ontdekking wordt het ontzielde lichaam van professor Green gevonden. Hij is vermoord met een mes dat toebehoort aan Jack. De boekrol, die in het beheer van Green was, is gestolen. Wanneer de lokale politie het opgravingsterrein betreedt blijkt dat ook Lela in de voetsporen van haar vader is getreden. Lela en Jack hadden hun weerzien na twintig jaar graag onder prettiger omstandigheden gevierd. Omdat het mes van Jack is en hij als laatste gezien is met professor Green wordt hij als hoofdverdachte aangemerkt.

De boekrol is voor veel mensen belangrijk. Er zijn mensen die de inhoud van de rol wereldkundig willen maken maar er zijn ook lieden die bereid zijn heel ver te gaan om de waarheid te verdoezelen. De katholieke kerk heeft er bijvoorbeeld belang bij om de inhoud geheim te houden. De inhoud zou de gelovigen aan het twijfelen kunnen brengen. Dat moet voorkomen worden vinden een aantal personen die hiermee hun menslievendheid afstoten. Ook is er een man uit Israël die zint op wraak, wraak die wordt gevoed door verdriet.

Het toeval wil dat de priester die twintig jaar geleden als een van de eersten op de plek van het auto-ongeluk was, zojuist tot paus is verkozen. De zevenenvijftig jarige Amerikaan John Becket is een opvallend keus. De nieuwe paus heeft grote plannen en er zal een frisse wind door Vaticaanstad gaan waaien. John Becket verafschuwt de rijkdommen van de kerk en ook neemt hij zich voor dat er niet langer geheimzinnigheid rondom de activiteiten van de kerk moet bestaan. Hij wil dat de archieven van Vaticaanstad openbaar worden. Dezelfde kerkelijke lieden die op de boekrol azen willen ook hier een stokje voor steken. Wanneer Jack van iemand een tip krijgt over de dieven van de boekrol neemt hij de benen waarna een ware klopjacht ontstaat. Alle wegen leiden naar Rome.

Ondanks dat het boek met bijna vijfhonderd bladzijden een dikke pil is, had ik het zo uit. Het is een thriller met een flinke scheut avontuur. Het doet denken aan het boek De Da Vinci Code van Dan Brown maar dan op de locatie van diens boek Het Bernini Mysterie.

In dit boek staat de liefde centraal. De liefde voor God, de liefde van een kind voor zijn ouders en de liefde die tussen twee volwassen mensen kan ontstaan. Ook gaat het over schuldgevoel want de nieuwbakken paus wordt geplaagd door een daad uit het verleden. Hoewel de kerk een grote rol in het verhaal speelt, overheerst het niet. Bovendien wordt de kerk van meerdere kanten belicht waardoor het zowel positief als negatief bejegend wordt.

Ik wist van tevoren niet zo goed wat ik van dit boek moest verwachten. Ergens was ik bang dat het stijfjes zou zijn en teveel over het geloof zou gaan. Gelukkig was dat absoluut niet zo en het verhaal is mij zeer goed bevallen. Wordt de Ierse Glenn Meade de nieuwe Dan Brown? Dit is een auteur om in de gaten te houden.

ISBN 9789043509718 | Paperback | 478 pagina's | Uitgeverij Kok | mei 2012
Vertaald door Marijne Thomas

© Annemarie, 25 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven