Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Robert Goddard

Een oude schuld
Robbert Goddard

Het onbekende lot van Anastasia - de jongste dochter van de Russische tsaar - blijft een dankbaar onderwerp voor talloze boeken en films. In 1918 werd de Russische tsarenfamilie op bloedige wijze door de communisten om het leven gebracht. Enkele jaren later dook een vrouw op die beweerde dat zij Anastasia was, de jongste dochter van de laatste tsaar, de enige die de slachtpartij overleefde…
Op deze feiten baseert Goddard zijn boek (overgenomen van de uitgever)


Londen, 2007.
Richard Eusden verliest zich op een terras in bespiegelingen over zijn leven als ambtenaar zijn ex-vrouw, Gemma, luid toeterend en met piepende banden zijn rustige leventje binnenrijdt en hem sommeert onmiddellijk in te stappen. Zij heeft dringend zijn hulp nodig. Marty Hewitson, Gemma’s ex-man en een jeugdvriend van Richard, heeft een hersentumor. Een exclusieve behandeling biedt hoop, maar die kost 700 mille. Richard moet voor Marty een pakketje wegbrengen dat – heel toevallig – 700 mille waard is. Richard vertrouwt het zaakje niet en wil weten wat erin zit.
De inhoud roept echter meer vragen dan antwoorden op. Het zijn brieven van een Deense kapitein aan de grootvader van Marty, brieven over Anastasia.


Tja, eigenlijk ben ik beter gewend van Goddard. In dit boek, met zijn vele personages, is niemand wie hij zegt dat hij is. Iedereen kronkelt en konkelt maar raak. Je kan alleen de hoofdpersoon vertrouwen. Ik vind dat toch te veel van het goede, al die verwikkelingen en omwentelingen. Nog afgezien van het feit dat het onderwerp Anastasia ook al een uitgemolken onderwerp is. Jammer.


Isbn 978 90 453 0888 3 2008 "Found Wanting" Vertaald door De Taalscholver 2008 BZZTôH

© Marjo, januari 2009

Reageren? Klik hier!

 

Dodelijk negatief
Robert Goddard

 

Fotograaf Ian Jarrett is in Wenen voor een foto-opdracht, en ontmoet daar de vrouw van zijn leven. Zij heet Marian Esguard, is ook Engelse, en valt ook voor hem. Ze zijn ook allebei al getrouwd, en beloven elkaar dat ze eerst die hindernis uit de weg zullen ruimen en elkaar dan zullen ontmoeten.
Al vindt hij het vervelend voor hun dochter, Amy, zijn huwelijk was niet denderend meer en zijn vrouw verlaten kost hem niet veel moeite. Maar Marian verschijnt niet op de afgesproken plek...
Hij gaat haar zoeken, en ontmoet Daphne, een psychotherapeut, die Marian in behandeling heeft. Ze wil geen informatie geven, maar als blijkt dat er vreemde dingen aan de hand zijn, en Ian niet van opgeven weet, laat ze hem stuk voor stuk bandjes horen die Marian heeft ingesproken. Daphne kende haar overigens als Eris Moberly. Zij was in behandeling omdat ze perioden had waarin ze iemand anders leek te zijn, iemand uit de 18e eeuw, Marian Esguard. Zij was tegen de norm van de tijd in bezig met wetenschap en had ontdekt hoe ze foto's kon maken.
Ian ontdekt dat die foto's werkelijk bestaan en dat meerdere mensen er jacht op maken. En dus ook op Eris, die ook op zoek is gegaan naar de bron van haar hallucinaties.
Ian en Daphne zoeken samen verder, een zoektocht die niet zonder gevaar is. En niet zonder verrassingen.


Goddard is een rasverteller, hij weet de lezer steeds op het verkeerde been te zetten en zodanig te verrassen dat je niet anders kunt dan geboeid doorlezen tot het einde daar is.
Robert Goddard heeft een ongebreidelde fantasie, en schrijft fantastisch.


Paperback | 337 Pagina's | Bzztoh ISBN10: 9055015601 | ISBN13: 9789055015603 Originele titel: Caught in the night vertaald door Bob Snoijink

© Marjo, februari 2008

Reageren? Klik hier!

 

In het niets
Robert Goddard

 
Van de achterflap: De jonge Engelse onderwijzeres Heather Mallender verdwijnt spoorloos tijdens een bergwandeling op het Griekse eiland Rhodos. De 53-jarige Harry Barnett is het laatst in haar aanwezigheid gesignaleerd – en aangezien hij geen smetteloos verleden heeft, wordt hij nu van moord verdacht.

----------------------------------

Harry Barnett is een aan lager wal geraakte Engelsman, met maar één vriend: de Engelse politicus Alan Dysart. Door een gedeeld verleden zijn zij uiterst loyaal aan elkaar, ook nu het Harry minder voor de wind gaat. Hij werkt als conciërge/oppasser in het huis van Dysart op Rhodos, waar ook Heather Mallender te gast is. Zij herstelt hier van een zenuwinzinking na de moord op haar zus. Deze werkte als assistente voor Alan Dysart en kwam om bij een explosie op zijn boot waarvoor de verantwoordelijkheid werd opgeëist door de IRA.
Nu Heather hersteld is, wil zij terug naar Engeland en maakt met Harry nog een laatste wandeling op Rhodos. Tijdens deze wandeling verdwijnt ze spoorloos. Is ze vermoord of op eigen initiatief verdwenen? En waarom? De enige aanwijzing die Harry heeft, zijn een paar foto’s die Heather heeft gemaakt in Engeland, in de periode voor zij naar Rhodos kwam. Harry volgt het spoor van de foto’s terug naar Engeland en vindt één voor één de plaatsen terug die zij heeft gefotografeerd, ontmoet de mensen achter de foto’s en hoort de verhalen die Heather heeft gehoord. Alles heeft te maken met een vriendenclubje op een universiteit, 20 jaar geleden. Eén van de vrienden viel uit een raam en stierf, een ander liep bij een auto-ongeluk onherstelbare hersenbeschadiging op en bij hetzelfde ongeluk raakte een derde verlamd. Ook hoort Harry het verhaal van de moord op Clare, de zus van Heather.
Maar wat hebben al deze verhalen met elkaar te maken en met de verdwijning van Heather? Samen met Zohra, een vrouw die hij tijdens zijn onderzoek ontmoet en Alan Dysart probeert hij achter de waarheid te komen. Deze schuilt in een hoek waar Harry hem nooit gezocht heeft!

Mooi boek, met veel boeiende karakters. Goddard weeft een web van leugens en verraad, waardoor Harry zijn weg moet zoeken. Meesterlijk vertelt en spannend tot aan de gruwelijke ontknoping.


ISBN: 90-6291-885-9 Paperback, 390 blz. BZZTôH

© Johanazinha, juli 2008

Reageren? Klik hier!


 

Een schuldig huis
Robbert Goddard


Biblion:
Nadat zijn jonge vrouw door onbekende oorzaak van een klif is gestort, trekt een man in bij zijn schoonzusje en haar echtgenoot. Zij wonen in een uiterst uniek huis dat een bijzondere invloed lijkt te hebben gehad en heeft op zijn bewoners. De jonge weduwnaar verdiept zich in de achtergronden van een bewoner die in het verleden wegens moord op zijn echtgenote werd gehangen. Hij is niet de enige die onderzoek doet naar gebeurtenissen van vroeger die op merkwaardige wijze met elkaar en het huis verweven zijn.


Een in hoge mate onderhoudende en intrigerende roman vol onderhuidse spanning, waarin de ik-persoon zijn verhaal aan zijn overleden vrouw vertelt. Misschien wat erg fantasievol qua uitwerking, maar het mysterie speelt dan ook een eigen, niet rationele rol. De lezer zal dit moeten accepteren om ten volle te kunnen genieten. De cover suggereert een ogenschijnlijk vredige sfeer met de foto van een vrouw, uitkijkend over het water vanaf de rand van een rots.
(Biblion recensie, A.C. Bolman-Bloem)


Een verhaal als dit is niet samen te vatten, dus ik doe het hiermee. Wat rest is een mening. Ik heb het al ooit gelezen, maar de afloop was al vergeten, dus wat de plot betreft was er helemaal geen probleem. Wat de
spanning betreft dus ook niet. De hoofdpersoon praat tegen zijn overleden vrouw. Behalve een ik-verteller is er dus een jij-luisteraar. Dat geeft wel een extra dimensie, omdat hij als het ware kan overleggen met haar. Alleen geeft ze geen antwoord meer...
Liefde en verraad in een spionageverhaal in de vorm van een psychologische thriller. Zoiets.


Isbn 90 5501 677 2 Paperback 285 pagina's | Bzztoh | november 1999
'Set in stone' Vertaald door Bob Snoijink

© Marjo, februari 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven