Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

James Worthy


Zwarte Sylvester
James Worthy

De zeventienjarige Sylvester Opperman krijgt te horen dat hij nog maar veertig niezen te leven heeft. Hij heeft een hersentumor, de artsen kunnen niets meer voor hem doen. Het nieuws komt hard aan. Sylvester besluit niet zomaar te gaan. Hij wil voorgoed herinnerd worden. Hij heeft maar veertig niezen de tijd dus veel keuzemogelijkheden om beroemd te worden zijn er niet. Hij besluit een seriemoordenaar te worden, de grootste ooit. Hoe meer moorden hij pleegt, hij onsterfelijker hij zal worden. Niemand mag en zal hem ooit vergeten.

Vader Rufus is hevig ontdaan. Nu gaat hij ook zijn zoon kwijtraken. Zijn vrouw is immers ook al jaren dood. Kort voor de eerste verjaardag van Sylvester pleegde ze zelfmoord. Ze wilde bijzonder graag sterven want ze heeft zichzelf met een maag vol pillen en doorgesneden polsen opgehangen. Hij besluit Sylvester bij te staan in zijn seriemoordenaar-praktijken. Hij heeft niets meer te verliezen.

Sylvester laat er geen gras over groeien. Prostituee Lavendel heeft de twijfelachtige eer het eerste slachtoffer te worden. Ze overleeft de moordpoging maar raakt verlamd en kan niet meer praten. Het arme mens wordt een soort mascotte, aangekleed in de oude jurken van moeder. Rufus neemt haar regelmatig mee uit en vergrijpt zich gretig aan de weerloze vrouw.

Na Lavendel krijgt Sylvester de smaak te pakken. Hij moordt er lustig op los, de een na de ander legt het loodje. Al snel is heel Amsterdam in de ban van de seriemoordenaar. Sylvester noemt zichzelf Het Monster van Mokum. De politie is naarstig op zoek naar de man die achter de gruwelijke moorden zit en vermoedt totaal niet dat een zeventienjarige knul de aanstichter is van al het leed. Inspecteur Fijntjes - die op de zaak is gezet - fleurt helemaal op van alle actie. Na elke nies wordt Sylvester zieker, er is steeds meer creativiteit nodig om de moorden te kunnen plegen. Gaat hij het halen? Wordt Sylvester de bekendste seriemoordenaar ooit?

Wie het debuut James Worthy heeft gelezen zal het niet verbazen dat deze thriller – of zoals op de kaft staat “sriller” - bijzonder grof is. Wie op zoek is naar een diepere betekenis zal deze niet vinden in dit boek. Alles aan deze vertelling is teveel van het goede. Teveel moorden, teveel seks, te grof en te ongeloofwaardig. Ondanks alle gruwelijkheden is het verhaal vrij inhoudsloos en saai, het sleept zich voort.

James Worthy kan absoluut schrijven. Hij gaat bijzonder origineel met taal om en maakt prachtige zinnen. Een taalkundig talent. Zijn debuut was eveneens grof maar er zat ook gevoel in. Dat mis ik in dit boek. Hopelijk weet een derde werk van deze auteur mij weer te raken.

ISBN 9789048812615 | Paperback | 220 pagina's| Lebowski Achievers| juni 2012

© Annemarie, 25 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven