Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Lucretia Grindle


De duivel van FlorenceDe duivel van Florence
Lucretia Grindle


Mary Warren, Amerikaanse in Florence, zou gemakkelijk een afkeer kunnen hebben gekregen van die mooie stad. Ze was er met haar man Ty op huwelijksreis. Hij moest er toch zijn voor een bijeenkomst en dat kunnen ze dan mooi combineren. In de groep rondom Ty bevindt zich de priester Rinaldo, en in een opwelling vertrouwt ze hem toe dat ze verliefd geworden is op een andere man en dat ze denkt over een scheiding.
Verwachtte ze begrip? Vergiffenis? De priester reageert woest: wat God aan elkaar gesmeden heeft, kan de mens niet scheiden! Een huwelijk is heilig. Hij is heel fel. Als ze haar plannen doorzet, zal ze verdoemd zijn. Uitgestoten. Geëxcommuniceerd. Mary is katholiek, maar deze strenge ideeën zijn toch niet meer van deze tijd? Ze is er van in de war, maar niet bereid haar nieuwe liefde Pierangelo op te geven.


Als zij, afgedwaald van het gezelschap waarmee ze in de Bobolituinen is, overvallen wordt, gaat er al snel van uit dat ze de dood zal vinden. Haar overvaller is sterker, heeft een mes, en ze is alleen. Dan duikt plotseling Ty op, hij probeert haar te redden en vindt daarbij zelf de dood. De moordenaar wordt opgepakt en komt later om het leven bij een ongeluk met het politiebusje waar hij in zat. 


Mary herstelt en gaat terug naar Philadelphia, maar kan Pierangelo niet vergeten. Na twee jaar gaat ze terug, voor een cursus kunstgeschiedenis. En voor Pierangelo. Haar verleden hoeft het heden niet te bepalen vindt ze, en ze gaat onbevangen door de stad, geniet weer van het leven. Tot er een jonge vrouw vermoord wordt en Mary opnieuw in contact komt met de politie-inspecteur die haar zaak behandeld heeft.
Al snel blijkt er een nieuwe moordenaar aan het werk te zijn. Een na-aper? Hij heeft dezelfde werkwijze als de overvaller van Mary, die ook voordat hij haar aanviel al twee moorden had gepleegd. Was hij dan toch niet dood? Een raadsel dat levens kost.


Hetgeen volgt is erg spannend: want wie of wat het ook is: er worden nog steeds vrouwen vermoord en ze hebben allemaal iets te maken met het geloof. Is er een verband met pater Rinaldo en zijn beweging? 
Die beweging Opus heeft een flinke rol in het verhaal. De streng katholieke beweging die orthodoxe regels hanteert en daarbij de rol van de vrouw als onderdanig ziet. Het huwelijk is heilig, abortus is zondig en zo meer. De leden van de kerk, zoals Grindle ze beschrijft, zijn uit op rijkdom: mensen die zich bij hen aansluiten leveren hun geld en goed in en leven alleen nog maar voor Opus.
Daarnaast is er veel aandacht voor Florence, de stad, Savonarola, de kunst. De moderne onpersoonlijke communicatiemethoden krijgen een veeg uit de pan in deze heerlijke thriller, die uiteindelijk natuurlijk toch vooral draait om die seriemoordenaar die om Mary heen cirkelt.


Lucretia Grindle is geboren in Sherborn, Massachusetts. Ze is freelance journaliste geweest in Engeland, Canada en de VS. De duivel van Florence schreef ze voor haar succes Villa Triste en De verloren dochter.


ISBN  9789400504714 |paperback|560 pagina’s| Uitgeverij AWBruna| september 2014
Vertaald uit het Engels door Saskia Peterzon-Kotte

© Marjo, 21 oktober 2014

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=De duivel van Florence
Lucretia Grindle

Via een uitwisselingsprogramma voor leraren zijn de Amerikaanse Ty Warren en zijn vrouw Mary in Florence beland. Het prachtige Florence zou de relatie van Ty en Mary moeten verstevigen maar Mary komt tot de verdrietige conclusie dat ze geen liefde meer voelt voor haar knappe en liefdevolle man. Die liefde voelt ze wel voor de Italiaanse Pierangelo. Zoals het een goede katholiek betaamt, heeft Mary haar affaire met Pierangelo aan een priester opgebiecht. Begrip kreeg ze niet, het huwelijk is immers een heilig instituut. Op advies van de priester verbrak Mary het contact met Pierangelo.

Op een zondag in mei bezoeken Mary, Ty en hun vrienden de prachtige Bobolituinen. Wanneer Mary een door bomen gevormde tunnel ontdekt kan ze de verleiding niet weerstaan en gaat ze op onderzoek uit. Wanneer de geluiden van de andere parkbezoekers verstommen, beseft ze dat ze iets te ver is afgedwaald. Op het moment dat ze vermoedt dat ze niet alleen is, is het al te laat. Een man met een masker op, valt haar aan en verminkt haar met een mes. Mary is weerloos en de pijn is overweldigend. Dan schiet Ty haar onverwachts te hulp. De aanvaller reageert razendsnel en brengt Ty een messteek toe. Ty overlijdt en Mary ligt weken in het ziekenhuis.

Ondanks de afschuwelijke gebeurtenissen in de Bobolituinen keert Mary twee jaar later terug naar Florence. Ze heeft zich ingeschreven bij de Florence Academie voor Volwasseneneducatie en neemt haar intrek in een appartementje dat ze met medestudente Billy deelt. De twee vrouwen moeten in eerste instantie behoorlijk aan elkaar wennen maar toch ontstaat er na verloop van tijd een hechte vriendschap. Mary is naar Florence teruggekeerd omdat ze haar leven een andere wending wil geven. Een andere reden voor haar verblijf is de aanwezigheid van Pierangelo. De liefde tussen de vijfendertigjarige Mary en de negenenveertigjarige Pierangelo bloeit opnieuw op.

Mary zwijgt tegenover haar studiegenoten over de aanval in de Bobolituinen. Ze verbergt haar littekens met sjaals en coltruien. Mary wil verder met haar leven. Karel Indrizzio, haar aanvaller en de moordenaar van Ty, is dood. Hij is kort na het plegen van zijn afschuwelijks misdaden aangehouden en tijdens een gevangenentransport om het leven gekomen. Met de arrestatie van Indrizzio kon de politie ook een aantal andere moordzaken afsluiten. Indrizzio was een seriemoordenaar van het ergste soort. Wanneer er in Florence opnieuw vrouwen worden vermoord, slaat de twijfel bij Mary toe. De moorden vertonen wel erg veel overeenkomsten met de moorden van Indrizzio. Is iemand in zijn voetsporen getreden of loopt de werkelijke moordenaar nog altijd vrij rond? Het veilige, nieuwe leven van Mary komt abrupt tot stilstand.

De duivel van Florence biedt een goed uitgewerkt, diepgaand verhaal. Schrijfster Lucretia Grindle heeft niet beknibbeld op het aantal pagina’s en neemt de tijd om het verhaal tot bloei te laten komen. Het is een verhaal dat langzaam bezit van de lezer neemt. Mary zou zich op haar nieuwe leven moeten storten maar de recente moorden laten haar niet los. Wanneer het nieuwste slachtoffer iemand uit Mary’s naaste omgeving is, gaan alle remmen los. Mary vermoedt dat de katholieke kerk bij de moorden betrokken is en ze heeft zelfs een verdachte op het oog. Ze speelt gevaarlijk spel en kan haar verdenkingen niet hard maken. Toch zet ze haar onderzoek voort. Ze kan niet anders. Het is net als bij een griezelig geluid in het donker. De meesten onder ons gaan kijken waar het geluid vandaan komt terwijl het beter is om je op zo’n moment uit de voeten te maken. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar.

In De duivel van Florence wordt een mooi beeld geschetst van de prachtige stad Florence en de rol die het katholieke geloof in Italië inneemt. Het feit dat de hoofdpersoon niet in Florence is opgegroeid, biedt de mogelijkheid om de stad door de ogen van een nieuwkomer te beschrijven. Mary merkt dingen op die de inwoners zelf waarschijnlijk niet meer opvallen. Ik heb genoten van de mysterieuze sfeer, de smaakvolle omschrijvingen, de tergende spanning en het romantische liefdesverhaal. Een intrigerende, complete thriller.

ISBN 9789400504714 | paperback | 502 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | september 2014
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte

© Annemarie, 9 oktober 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDe verloren dochter
Lucretia Grindle

Kristen Carson, een verwend en rijk Amerikaans meisje, studeert een jaartje in Florence. Na een weekendje weg is ze niet teruggekeerd naar haar appartement. Kristen Carson is weg. Verdwenen. Haar vader en stiefmoeder die speciaal naar Italië zijn gekomen om Kristens achttiende verjaardag te vieren, slaan alarm.

Commissaris Alessandro Pallioti en inspecteur Enzo Saenz zijn niet erg onder de indruk van het feit dat er een student vermist is. Dat gebeurt aan de lopende band en vrijwel nooit is er daadwerkelijk wat aan de hand. Zij houden zich normaliter niet met dit soort zaken bezig maar de vader van Kristen kent mensen in Washington die hun invloed hebben laten gelden. Beide politiemannen hebben niet zo’n hoge pet op van verwende Amerikaanse meisjes en ze zijn dan ook niet blij dat deze vermissingszaak in hun maag gesplitst wordt.

Huisgenootje Marie Louise Tennyson onthult dat ze Kristen heeft gezien met een veel oudere man. Wie het is weet ze niet maar ze vermoedt dat Kristen een relatie met hem heeft. Met haar mobiele telefoon heeft ze een foto van de man gemaakt. De ouders van Kristen geven aan de persoon op de foto niet te kennen maar Enzo vermoedt dat Anna Carson, de stiefmoeder van Kristen, niet de waarheid spreekt. De blik in haar ogen spreekt boekdelen. En dan verdwijnt ook Anna.

Pallioti doet een schokkende ontdekking. De mysterieuze man op de foto is niemand minder dan Antonio Tomaselli. In 1978 werd Antonio opgepakt voor betrokkenheid bij de ontvoering en moord op Aldo Moro. Antonio was lid van de Brigate Rosse, een terroristische organisatie. Tien maanden geleden is hij vrijgekomen, na bijna dertig jaar gevangenisstraf. Hij moet vrijwel meteen na zijn vrijlating contact gezocht hebben met Kristen Carson. Waarom? Waarom heeft hij Kristen overgehaald om naar Italië te komen? Wat moet een man als Antonio Tomaselli met een achttienjarige meisje uit Amerika?

Anna Carson weet de waarheid. Zij weet heel goed waarom Antonio Tomaselli zijn oog op Kristen heeft laten vallen. Zij weet ook dat ze het tweetal zo snel mogelijk moeten vinden, de politie mag er niet bij betrokken worden. De Amerikaanse Anna Carson is geboren als de Italiaanse Angela Vari. Haar nieuwe identiteit heeft ze gekregen na het afleggen van een belastende getuigenverklaring. Een verklaring die Antonio Tomaselli, eens haar grote liefde, in de cel deed belanden. En nu heeft hij Kristen.

Centraal in dit prachtige verhaal staat niet de ontvoering van Kristen maar het liefdesverhaal van Angela en Antonio. Het is een romantisch maar ook hartverscheurend verhaal dat mij op de momenten dat het onderbroken werd deed snakken naar meer. Het is een sprookje met een dramatisch einde, de lezer weet dat al vanaf het begin. Tijdens het lezen hangt de slechte afloop als een donkere wolk boven het ontroerende verhaal van de twee geliefden. Tegen beter weten in hoopte ik vurig dat het toch nog goed zou komen.

Het verhaal van Angela en Antonio is verbonden met dat van de Brigate Rosse en dat van de moord op Aldo Moro. Welke gebeurtenissen hebben ertoe geleid dat Antonio in de gevangenis belandde? Op welke manier waren Angela en Antonio betrokken bij deze organisatie? Er zijn veel waargebeurde feiten door het verhaal geweven. Angela en Antonio zijn fictieve personages maar de politicus Aldo Moro is daadwerkelijk in 1978 ontvoerd en vermoord door leden van de Brigate Rosse, wat het verhaal van De verloren dochter alleen maar indrukwekkender maakt.  

De verloren dochter is een spannende roman waarin fictie op prachtige en integere wijze gecombineerd wordt met waargebeurde feiten. Het resultaat is een aangrijpend en spannend verhaal dat mij lange tijd bij zal blijven.

ISBN 9789400502345| paperback |384 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | maart 2013
Vertaald door Edzard Krol

© Annemarie, 4 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Villa Triste
Lucretia Grindle


Villa Triste is de veelbelovende titel van het jongste vertaalde boek van Lucretia Grindle. Een lijvige roman die op het oog een zwaar thema als basis heeft: de strijd van de partizanen in Italië tegen zowel de Duitse bezetter als de Italiaanse fascisten. Maar het is ook het verhaal van een moordonderzoek, die start na de mysterieuze moord op twee oorlogshelden: pas onderscheiden leden van het Italiaanse verzet. De Florentijnse speurder Pallioti wordt op de zaak gezet en ontdekt langzamerhand meer van de geschiedenis van zijn land dan hij ooit voor mogelijk hield. En dat aan de hand van een mysterieus dagboekje van Caterina Cammaccio waarin het verhaal wordt verteld van de verzetsstrijd van de zusjes Caterina en Isabella (Cati en Issa) en hun familie in de laatste oorlogsjaren. Het is ook het verhaal van de liefde tussen Isabella en Carlo en de tegelijkertijd de onmogelijkheid van deze liefde in de woelige tijd waarin zij leefden.

In het boek wordt afwisselend het verloop van het hedendaagse moordonderzoek als het historische partizanenverhaal verteld. Een schrijfstijl die vaker wordt gebruikt, recent bijvoorbeeld ook in het boek van Elle van Rijn dat ik tijdens de boekenweek in de Bijenkorf van haar kocht Het vergeten gezicht en waarin ook een liefdesverhaal uit die tijd wordt verweven met een hedendaags verhaal. Grindle gebruikt deze stijl overtuigend. Ik bedacht mij bij het lezen dat ik mij de bijzondere rol van Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog nooit echt gerealiseerd had: eerst als agressor en bondgenoot van nazi-Duitsland, later als vijand van nazi-Duitsland. Maar tegelijkertijd met een belangrijke eigen groep fascisten, navolgers van Mussolini, die niet van plan waren de macht over te geven. Dat plaatste de Italiaanse bevolking voor een paar belangrijke dilemma's en positiekeuzes, iets wat in het boek overtuigend naar voren komt. Ik kende natuurlijk wel een oorlogsrelaas van bijvoorbeeld Giorgio Bassani, De tuin van de Finzi-Contini's, geschreven vanuit het perspectief van Joodse slachtoffers in diezelfde fascistische periode. Maar dit beeld van de partizanenstrijd was voor mij nieuw.

In feite is dit boek een in-verdrietig verhaal over verraad en het laat de triestheid van de oorlog zonder winnaars in volle omvang zien. Maar het is ook een verhaal van hoop omdat het de opoffering en de moed laat zien en de wederopbouw na de oorlog. En uiteindelijk is het een verhaal van rechtvaardigheid en opluchting, omdat de waarheid toch boven komt en ook het laatste raadsel op de slotpagina's wordt opgelost.

Kortom, een knappe prestatie van Lucretia Grindle. Dit boek dateert al uit 2010. In 2011 verscheen The lost daughter, met diezelfde speurder Pallioti en zijn assistent Enzo Saenz maar dit keer met de schijnwerper op een ander deel van de Italiaanse geschiedenis: de terroristische Rode Brigades. Ik ben erg benieuwd hoe Grindle dit onderdeel van de geschiedenis naar voren weet te brengen. Als het op vergelijkbare wijze gebeurt als in Villa Triste, is het boek zeker de moeite waard.


ISBN 9789022999462 Paperback 480 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2012
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte

© sneuper, 5 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven