Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jan de Leeuw

Droom niet meerDroom niet meer
Jan de Leeuw

 

Jan de Leeuw is mij bekend als schrijver van heel mooie jeugdboeken (Vederland, Midzomernachtzee, Nachtland), en dus dacht ik met 'droom niet meer' eveneens een jeugdboek in handen te krijgen. Niets is minder waar, het blijkt dat Jan de Leeuw ook een schrijver van spannende boeken is! Dit boek is in 2004 genomineerd geweest voor de debuutprijs van Vlaanderen (niet gewonnen), waar ik maar mee wil zeggen dat het door anderen wel opgemerkt is!

In 'Droom niet meer' is de verteller een vrouw van bijna veertig, alleenstaande moeder van drie opgroeiende kinderen. Ze werkt overdag op een fabriek, en heeft daarnaast nog deze baan in een hotel als toiletjuffrouw, Madame Suzanne voor de hotelgasten, wc-madam voor haar zelf. Op een dag wordt in een van de hotelkamers een vrouw dood aangetroffen. Madame Iris, call-girl van beroep, was een van de weinigen die af en toe een praatje maakte met Suzanne. Vlak van tevoren heeft ze in de wc's een agenda laten liggen. Suzanne kan het nu niet meer terugbezorgen, wat moet ze er mee? Als ze ontdekt dat er cryptische namen en telefoonnummers in staan, denkt ze dat ze informatie heeft die naar de moordenaar zou kunnen leiden. Maar voor ze er toe komt het boekje aan de politie te overhandigen, wordt er een man gearresteerd en veroordeeld.
En dan gaat ze zelf maar op onderzoek uit, hetgeen haar in gevaarlijke, maar vooral verrassende situaties brengt. Op zich is het helemaal geen bijzonder verhaal, het is de manier waarop Jan de Leeuw het zijn personage laat vertellen die het boek tot een waar genot maakt. Het Vlaamse accent, maar vooral de humor, heerlijk!! Maar ook speelt er een weemoedigheid door het boek, de heimwee van een geknakte vrouw die beseft dat ze nooit zal uitstijgen boven het lot dat haar getroffen heeft.

"Ik weet niet waar mijn kop stond, die dag. De chef-kok had zeker vettige brol bijeengesmeten, want ik had de indruk dat er meer volk in mijn toilet zat dan in het restaurant. Wat een werk in de keuken, denk ik soms, lopen en koersen, gebogen over die hete vuren en van over gans de wereld al dat eten aangesleept, beesten doodgebloed, vetgemest, met stokken in hun keel tot in hun gat, negerkes die met bananen slepen, pinguïnvet en nachtegalentongen, gegarnituurd met garnalenogen en peterselie."

"Suzanne?
Ik schrik op.
Van wat droom jij?
Ik? Ik droom niet meer."

"De dag nadien zit ik op de metro. Dat is beter dan de cinema en het kost minder. Koppelkes draaien tongen naast strenge ouwe mees en dronkaards rochelen naast gecoiffeerde madammen. Af en toe ziet ge een toerist met rugzak en een kaart van de stad half weggestoken in zijn broekzak, beschaamd toerist te zijn.
Mocht ik geld genoeg hebben om mijn dagen op te doen aan wandelen en goed eten, ik zou mij niet generen."

ISBN 9789063065089 Paperback Verkoopmaatschappij Schuyt & Co | februari 2006

© Marjo, juli 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven