Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Peter James


Doodsimpel
Roy Grace Deel 1
Peter
James


Dit is het eerste boek in de serie rond Roy Grace, waar ook een televisieserie van is gemaakt. De verhalen over Roy Grace spelen zich af in Brighton en omgeving. De vrouw van Roy is bijna 9 jaar eerder verdwenen en dat is iets waar hij het nog steeds moeilijk mee heeft.
Het privéleven van Roy Grace speelt overigens geen grote rol in het verhaal. De plot lijkt geïnspireerd te zijn door ‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé, hoewel het waarschijnlijk gewoon appelleert aan de oude angst van mensen om levend begraven te worden. In het verleden zijn er ook wel constructies bedacht waarmee mensen eventueel nog na hun begrafenis een teken van leven zouden kunnen geven. Volgens het voorwoord is het idee gebaseerd op een verhaal van Edgar Allen Poe.


Michael Harrison gaat bijna trouwen en hij viert een vrijgezellenfeestje met een paar vrienden. Omdat dit vermoedelijk een drinkgelag zal worden, heeft z’n vriendin er op aangedrongen dat men dit niet de avond voor de bruiloft zal doen. De vrienden hebben een lugubere stunt bedacht, ze zullen Michael levend begraven, voorzien van een luchtpijpje, een fles whisky en een walkietalkie en dan zal men hem een paar uur later wel komen opgraven. Of dit werkelijk de bedoeling is lijkt een beetje twijfelachtig, gezien de opmerking aan het begin van het verhaal dat plan A vlot verloopt, iets wat goed is, omdat er geen plan B is.


Het lijkt er dus op dat niet iedereen Michael zo goed gezind is. Dat de vrienden op wraak zinnen, omdat Michael minder leuke grappen uit heeft gehaald op de vrijgezellenavonden van de anderen is wel duidelijk. Zo is een van de vrienden na het uitslapen van z’n alcoholroes wakker geworden in een couchette in de trein naar Edinburgh en een ander is in het weekend voor z’n bruiloft, gekleed in kanten ondergoed met veel tierelantijntjes en een dildo op z’n borst vastgeketend aan een hangbrug. Helaas krijgt de vriendengroep een fataal ongeluk. De compagnon en beste vriend van Michael, Mark Warren is niet bij de vriendengroep, maar lijkt toch niet gecharmeerd te zijn van het idee dat Michael de begrafenis zal overleven, gezien z’n gedachten over de enige overlevende van het ongeluk.


De bloedmooie en zeer bezorgde aanstaande bruid van Michael, Ashley Harper meldt zich bij de politie, met het verzoek haar man te vinden. Inspecteur Roy Grace houdt zich hier mee bezig. Hij is in de problemen gekomen, omdat hij met een bewijsstuk in een moordzaak naar een helderziende is geweest en de advocaat van de verdachte maakt hier gebruik van, om te stellen dat hierdoor het DNA-bewijs niet meer geldig is. Het geloof van Roy Grace in helderzienden vind ik eerlijk gezegd wel een minpunt van dit boek.


Voor de zoektocht naar Michael Harrison heeft Roy Grace weinig aanknopingspunten en het is ook de vraag of Michael werkelijk verdwenen is, of dat hij een soort practical joke heeft uitgehaald. Daar komt bij dat Michael een flink bedrag op een rekening op de Kaaimaneilanden heeft staan, dus er bestaat ook nog de mogelijkheid dat hij er gewoon vandoor is gegaan.


Als lezer weet je dat Michael wel degelijk levend begraven is en dat hij met de walkietalkie probeert te communiceren met iemand die het andere exemplaar in het verongelukte busje heeft gevonden. Helaas is dit een geestelijk gehandicapte jongen, die helemaal in een fantasiewereld leeft, die gebaseerd is op Amerikaanse politieseries. Op het moment dat het eigenlijk alleen nog de vraag lijkt te zijn of men het graf van Michael weet te vinden en of hij het overleeft, komen er ineens een paar verrassende plotwendingen, die alles op z’n kop zetten.
De ontknoping met een helderziende vind ik eerlijk gezegd dan weer een minpunt, een soort deus ex machina om het verhaal rond te breien.


ISBN 9789026163401 | Paperback | 379 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | 2005, herdruk 4 julli 2022
Vertaling Jacqueline Caenberghs

© Renate 5 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altDodemansrit
Roy Grace Deel 7
Peter James

Het verhaal begint met een ernstig ongeluk, waarbij een personenauto, een vrachtwagen, een fietser en een minibusje - dat doorrijdt - betrokken zijn. De fietser komt om het leven.
Die jongen blijkt de kleinzoon van een Amerikaanse maffiabaas! En moeder is ontzettend boos, en – dat wordt flink benadrukt – heeft een heel andere kijk op hoe de wereld in elkaar steekt, dan de Engelse betrokkenen.
Dat heeft de nodige gevolgen: iedereen die iets met het ongeluk te maken had, blijkt zijn leven niet meer zeker. Als de politie, geleid door Roy Grace, doorheeft hoe het allemaal zit, is de chauffeur van de personenauto de enige die nog leeft. Zullen ze kunnen voorkomen dat ook zij het leven moet laten?


Dit is heel kort door de bocht het verhaal van de spannende thriller die Peter James voor ons schreef.
De manier waarop hij dat doet werkt sterk spanningverhogend: korte hoofdstukken met wisselend perspectief.
Als het auto-ongeluk nog moet gebeuren, schetst hij in het kort de levens van de betrokkenen. De lezer begrijpt snel waar het naar toe moet leiden, maar weet natuurlijk nog niet hoè het allemaal zal gebeuren. Nog minder wat dan de rest van het boek gaat vertellen, want we zijn nog maar zo’n zeventig pagina’s ver.
Tegen de tijd dat de politie-inspecteur op het toneel verschijnt, maken we evenwel ook kennis met een huurmoordenaar. En daar draait dan de rest van het boek om. Zal de moordenaar slagen in zijn opdracht? Of kan de inspecteur, met zijn steeds maar uitdijende team, daar een stokje voor steken?


Het is een spannend verhaal, dat zeker, maar niet superspannend. Dat komt door een aantal dingen die niet consequent zijn. Als de moordenaar in staat is om iedereen die hij wil uitschakelen dat voor elkaar krijgt met een makkelijke nekslag, waarom lukt dat dan ineens niet meer op het moment suprème?
Bovendien is hij op dat moment niet meer zo doortastend en snel als hij eerder was, en steekt zodoende de politie een handje toe.
Dat maakt het verhaal net iets minder geloofwaardig, je weet hoe het af zal lopen. En er blijven losse eindjes, maar ik heb dus al begrepen dat er meer thrillers zijn met Roy Grace in de hoofdrol. Leuk voor de lezers die nog meer willen vertoeven in Brighton, en willen weten hoe het hem privé verder zal gaan.


ISBN 9789026129261|paperback|384 pagina's | De Fontein | oktober 2011

© Marjo, 29 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven