Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Michael McDowell

De overstromingDe overstroming
Blackwater 1
Michael McDowell

 

Alabama, 1919.
Perdido is een kleine stadje gelegen aan de rivier de Bl;ackwater. Dit voorjaar overstroomt de rivier. Dat is niet de eerste keer, maar dit keer is de wijk Baptist Bottom, het laagste gedeelte is van deze gemeente, volledig blank gezet.
De bewoners zijn gedwongen de paasdagen elders door te brengen.


Als Oscar Caskey, telg van een rijke familie die eigenaar is van bossen en houtzagerijen, met zijn zwarte knecht Bray polshoogte gaat nemen in het overstroomde gebied, ontdekken ze tot hun verbazing dat niet iedereen weg was!
In het hotel roept een jonge vrouw om hulp. Die ze natuurlijk verlenen. Zo komt een onbekende vrouw in hun leven. Het duurt niet lang voor deze Elinor Dammert alle mannen en de meeste vrouwen ingepalmd heeft.


De moeder van Oscar, Mary-Love is een van de weinigen die haar niet vertrouwt. Maar ook zij kan niet tegen deze vrouw op, al doet ze nog zo hard haar best haar op alle mogelijke manieren tegen te werken. Het draait uit op een machtsstrijd tussen Mary-Love en Elinor, waarbij de laatste in het voordeel is.
De bewoners hebben namelijk geen idee wie – of wat - ze binnen gehaald hebben in hun gemeenschap, Elinor weet dat heel goed te verbergen.
Zij past als vrouw eigenlijk heel goed. In Perdido luisteren de mannen namelijk naar de vrouwen. Misschien weten ze het af en toe te doen voorkomen alsof zij als man het voor het zeggen hebben, maar meestal lukt zelfs dat niet.


De Overstroming is het eerste deel in de Blackwater-serie, die voor het eerst verscheen in 1983.
De complete serie verschijnt in 2024 eindelijk in het Nederlands.
Het is horror, en valt onder het Southern gothic horrorgenre. Voor de goede verstaander is er van alles gaande maar expliciete scenes kom je nauwelijks tegen.
Voor wie de boeken kent van Thomas Olde Heuvelt, die een voorwoord schreef: dat genre zo’n beetje. Het verhaal kabbelt zelfs een beetje, wordt nauwelijks echt spannend.


Michael McDowell (1950, Alabama) is jong overleden: in 1999. Hij was romanschrijver en scenarioschrijver. Zijn bekendste werk is het scenario voor de Tim Burton-film Beetlejuice.


ISBN 9789401621250 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Xander | januari 2024
Vertaald uit het Engels door Jeske Nelissen

© Marjo, 23 februari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven