Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Frits van Dijk

Opeens is alles andersOpeens is alles anders
Frits van Dijk


Strafrechtadvocaat Bart van Felsen worstelt met zijn geweten. Hij heeft al jaren een goedlopend advocatenkantoor en tal van zware criminelen zijn dankzij hem op vrije voeten gesteld. Hij is altijd van mening geweest dat iedereen een goede verdediging verdient. Voor Bart is het altijd een sport geweest. Een spelletje waar hij goed in is. De laatste tijd schenkt zijn succes hem echter geen voldoening meer. Nadat hij een bekende Nederlander succesvol verdedigde, is het gouden randje om zijn succes verdwenen. Zijn cliënt was dronken in zijn auto gestapt, waarna hij een jong meisje doodreed. Dankzij Bart kreeg hij slechts een lichte straf. Het personeel viert de overwinning maar Bart voelt zich allesbehalve trots.


Monique de Vree werkt al jaren als officemanager voor Bart. Een avondje uit met haar beste vriendin Patricia kent een schokkende afloop. Wanneer Patricia thuiskomt, treft ze haar kersverse vriend John dood aan. Hij is vermoord. Het appartement van Patricia is helemaal overhoopgehaald. Patricia belt eerst de politie en daarna Monique. Ze is volledig overstuur.


Voor Patricia haar vriend John ontmoette, had ze een relatie met Oscar. Monique mocht hem niet. Ze vertrouwde Oscar niet en was opgelucht toen ze hoorde dat Patricia de relatie verbroken had. Met John leek het geluk haar opnieuw toe te lachen. Toch moest Monique even slikken toen Patricia vertelde dat John een oud-collega van Oscar was. Zou Oscar dat wel op prijs hebben gesteld?


Oscar is nog altijd werkzaam voor het koeriersbedrijf waar ook John werkzaam was. John stapte niet lang geleden op omdat hij afstand wilde nemen van de criminele activiteiten waar het bedrijf zich mee bezighield. Om ervan verzekerd te zijn dat zijn ontslag geen staartje zou hebben, had John een USB-stick met belastende informatie gevuld. John voelde zich veilig maar Monique schrok behoorlijk toen Patricia haar tijdens hun avondje uit vertelde dat John haar een duplicaat van de USB-stick had gegeven. Zullen criminelen die zich met drugshandel bezighouden zich werkelijk gedeinsd houden of zullen ze proberen de USB-stick met geweld op te eisen? Na de moord op John vreest Monique het ergste.


Rechercheurs Rob Gerritsen en Yvonne Verbeek houden zich met het moordonderzoek bezig. Zij kenden het slachtoffer. Na zijn vertrek bij het koeriersbedrijf hadden ze hem benaderd, in de hoop dat hij tegen zijn voormalige werkgever zou willen getuigen. John had de boot afgehouden. Tegen Patricia vertelde hij dat het veel te gevaarlijk was om als verklikker op te treden. Dat zou hij vast met de dood moeten bekopen.


Patricia besluit de politie niks over de USB-stick te vertellen. Ze is bang en verward. Rob en Yvonne laten zich echter niet zomaar afschepen. Ze hebben al een verdachte op het oog. Oscar, de ex van Patricia, is op de avond van de moord bij het appartement van Patricia gesignaleerd. Oscar heeft een goed excuus voor zijn aanwezigheid maar Rob en Yvonne vinden het moeilijk hem te geloven. Het is wel heel toevallig dat Oscar, die de relatiebreuk niet goed heeft opgevat, op de avond van de moord zijn opwachting bij de woning van Patricia heeft gemaakt.


De misdaadroman Opeens is alles anders bestaat uit meerdere verhaallijnen die netjes op elkaar aansluiten. Ook Bart van Felsen krijgt met de moordzaak te maken. Iemand probeert hem op smerige wijze te manipuleren. Zal de ingewikkelde zaak zijn ondergang worden? Niet alleen hij, maar ook een goede vriendin wordt in het nauw gedreven.


De auteur heeft een paar jaar over het schrijven van dit debuut gedaan. Het is duidelijk dat hij goed begrijpt dat het schrijven van een boek veel tijd en aandacht verdient. Hoewel het boek de soepelheid van een doorgewinterde schrijver ontbeert, is het verhaal netjes opgebouwd en redelijk goed onderbouwd. Soms zakt het verhaal door alle details, persoonlijke verhalen en ontwikkelingen wat in. Het had iets meer vaart mogen hebben. De overduidelijke gedrevenheid waarmee het boek geschreven is, maakt het echter tot een plezierig boek om te lezen. Ik was nieuwsgierig naar de ontknoping en die stelde me zeker niet teleur.


Opeens is alles anders is met hart en ziel geschreven. Frits van Dijk moet nog wat groeien als schrijver maar aangezien de ijver van de bladzijdes afspat, heb ik er alle vertrouwen in dat hij zijn vaardigheden als schrijver nog verder zal ontwikkelen. Op naar een volgend boek!


ISBN 9789461538581 | paperback | 290 pagina's| Uitgeverij Aspekt | januari 2016

© Annemarie, 6 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven