Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Peter Swanson


height=Het meisje met een klok als hart
Peter Swanson

Twintig jaar geleden heeft hij haar voor het laatst gezien. Twintig lange jaren -  waarin George Foss en keurige baan, een net appartement, een kat en een knipperlichtrelatie bemachtigde - gingen in alle rust voorbij. In deze twintig jaar kwam George tot de conclusie dat hij de liefde nooit meer zo mooi, zo overweldigend en zo verpletterend zou ervaren als toen. En nu  zit ze daar, loopt ze rond en beneemt ze George opnieuw de adem in nota bene zijn eigen stamkroeg. Na twintig jaar herkent hij haar meteen: Liana.

George weet wel dat het twintig jaar geleden niet goed afliep maar Liana heeft nu eenmaal een betoverende uitwerking op hem. In haar nabijheid is verstandig nadenken ineens niet meer mogelijk. Liana is een vrouw in nood. Ze vertrouwt George toe dat ze het heeft verknald. Ze is zo stom geweest om geld van haar ex-vriend te stelen. Het gaat om een enorm bedrag en nu  heeft haar voormalige minnaar een aantal gevaarlijke lieden achter haar aan gestuurd. Liana wil het geld teruggeven maar ze is bang. Ze heeft een redder in nood nodig, een man die voor haar door het vuur zou gaan. Driemaal raden wie zich onmiddellijk als haar beschermer opwerpt!

Twintig jaar geleden leerde George zijn Liana kennen op de universiteit waar ze beiden studeerden. Hun liefde was het mooiste dat hem ooit is overkomen. George kon zich geen leven meer zonder haar voorstellen. Toch verdween Liana uit zijn leven. Het meisje van zijn dromen sloeg op de vlucht omdat ze door de politie werd gezocht. Liana zou een moordenares zijn. George bleef verslagen achter en nam genoegen met een middelmatig leven. Nu Liana weer terug is, negeert hij de vele waarschuwingsbelletjes die om het hardst rinkelen in zijn hoofd. Hij heeft alle reden om te twijfelen aan het relaas van Liana. Ze heeft hem immers eerder keihard voorgelogen. Maar George is verblind door de liefde.

George stort zich zonder twijfelen in een wespennest. Net als twintig jaar geleden komt hij in aanraking met geweld. Niet dat de keurige George zich van een gewelddadige kant laat zien natuurlijk maar de mensen die hij ontmoet zijn wat minder netjes. George beseft dat hij kwaad zou moeten zijn op Liana maar ze weet hem nog altijd te betoveren. En dan klopt de brave George, beladen met een grote zak geld, aan bij de ex-geliefde van Liana. Hij weet nog niet dat zowel het lot als Liana grote plannen met hem hebben. Leuke plannen zijn het niet.

Het meisje met een klok als hart is het debuut van Peter Swanson. Zijn liefde voor de films van Hitchcock zette hem aan tot het schrijven van zijn eerste boek. Ik verwachte dan ook een verhaal met een flinke, onderhuidse spanning. Een verhaal dat ik met ingehouden adem zou lezen. Helaas is het niet zo eenvoudig om in de voetsporen van een grootmeester te treden. Het plot van het verhaal is goed uitgedacht maar de spanning is ver te zoeken.

Hoofdpersoon George is een man zonder ruggengraat. Hij komt niet voor zichzelf op en laat zich volledig door Liana inpakken. Je zou toch denken dat een man van bijna veertig wel wat meer levenservaring en mensenkennis zou hebben maar nee, George is een echte sul. Het verhaal staat bol van het geweld, dat vooral tegen George is gericht, maar toch is het saai. Ondanks de goed getimede verhaalwendingen en de seksuele spanning blijft het verhaal tam.

Het meisje met een klok als hart is meer een psychologische misdaadroman dan een thriller. Het plot is goed maar de spanning en de personages laten te wensen over. Peter Swanson kan zeker schrijven maar moet zijn lezerspubliek nog overtuigen van zijn kunnen. Wellicht komt zijn talent beter tot uiting in een volgend boek.

ISBN  9789023488439 | paperback | 304 pagina's| Cargo| juli 2014
Vertaald door Paul Witte

© Annemarie, 22 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven