Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Claire Douglas

De pierDe pier
Claire Douglas


Het lijkt wel of haar hele lichaam in opstand komt op het moment dat een enkel telefoontje het verleden doet herleven. Al achttien jaar lang probeert Francesca – Frankie – Howe haar jeugd in het kustplaatsje Oldcliffe te vergeten. Na de verdwijning van haar beste vriendin Sophie is ze met haar ouders naar Londen verhuisd en nooit meer teruggekeerd. De toen tweeëntwintigjarige Sophie is nooit gevonden. De sportschoen die eenzaam op de pier is aangetroffen, doet vermoeden dat ze in zee verdronken is.


Het telefoontje dat Frankie volledig uit het veld slaat is afkomstig van Sophies broer Daniel. Na jaren onzekerheid is er eindelijk duidelijkheid. Er is een voet aangespoeld. Sophies voet. Dat ze niet meer leeft, staat nu vast. Daniel weigert echter zich zomaar bij de dood van zijn zus neer te leggen. Hij wil weten wat er precies gebeurd is. Wat is zijn zus achttien jaar geleden overkomen?


Daniel vraag Frankie om hulp. Ze wil weigeren. Alles in haar wil weigeren. Voor geen goud keert ze terug het plaatsje dat niet alleen mooie herinneringen maar ook een duister geheim herbergt. Toch weet Daniel haar over te halen. Haar argumenten om te weigeren zijn simpelweg niet sterk genoeg. Natuurlijk wil ook zij weten wat er is gebeurd. Sophies verdwijning is door de politie altijd afgedaan als een noodlottig ongeluk en niet als een misdaad. Daniel gelooft niet dat het een ongeluk was. Het wordt tijd dat de waarheid boven tafel komt. Een of meerdere mensen in Oldcliffe moeten meer weten dan ze laten blijken. Daniel wil dat Frankie hen overhaalt te gaan praten.


Frankie neemt haar intrek in een appartementengebouw met vakantieflats. Tot haar grote schrik kijkt haar appartement op de pier uit. Omdat het vakantieseizoen nog niet is aangebroken, staan de meeste vakantieverblijven leeg. Alleen in het appartement onder haar verblijft een gezin. Ze hebben een baby. Een kindje dat de hele nacht huilt. Het hulpeloze gejammer snijdt door Frankies ziel. Ze wil dolgraag moeder worden maar na meerdere miskramen is het haar duidelijk geworden dat haar wens nooit in vervulling zal gaan. Nu zit ze in een appartement dat uitkijkt op de plek waar Sophie vermoedelijk is gestorven te luisteren naar het gehuil van het kind van een ander. Frankie voelt zich diep ongelukkig. Ze zou het liefst meteen vertrekken maar Daniel heeft haar nodig. Ze is het aan hem verplicht te blijven.


Frankie wordt allesbehalve hartelijk in Oldcliffe ontvangen. Met haar chique uiterlijk en bekakte stem valt ze uit de toon. Toch zal ze moeten proberen oude vrienden en bekenden van Sophie nieuwe informatie te ontfutselen. Sophies ex-vriendje Leon is niet blij haar te zien en dat geldt ook voor Sophies oude vriendin Helen, met wie ze altijd om aandacht van Sophie wedijverde. Frankie voelt zich steeds ongemakkelijker. Het gevoel van onbehagen neemt toe wanneer een onbekende haar bijzonder onaangename brieven stuurt. Is iemand echt van haar grote geheim op de hoogte? Heeft Sophie destijds dan toch iemand in vertrouwen genomen? Frankie kan het nauwelijks geloven. En dan ziet ze haar. Sophie. Ze is het echt. Ze is nog altijd jong, alsof de tijd voor haar heeft stilgestaan. Steeds als ze een glimp van haar vriendin opvangt, is ze het volgende moment weer verdwenen. Begint Frankie haar verstand te verliezen?


Het verhaal van Frankie en Sophie wordt op twee verschillende manieren uit de doeken gedaan. In korte hoofdstukken wisselen hun verhalen elkaar af. De hoofdstukken over Frankie vinden in het heden plaats. Haar verhaal begint op het moment dat Daniel contact met haar opneemt. Sophies verhaal speelt zich in 1997, het jaar dat ze verdween, af. Beide verhaallijnen werken naar dezelfde onthulling toe.


Auteur Claire Douglas weet al in het eerste hoofdstuk een flinke dosis spanning toe te voegen. Het onbehagen van Frankie is bijna tastbaar. Welk duister geheim mag niet aan het licht komen? Wat hielden zij en Sophie voor de buitenwereld verborgen? De waarheid zal uiteindelijk aan het licht komen maar tot die tijd mag de lezer heerlijk puzzelen.


Naarmate het verhaal vordert, leert de lezer Frankie en Sophie steeds beter kennen. Ook wordt duidelijk hoe hun vriendschap in elkaar zat. Heel geraffineerd en vakkundig gedoseerd doet Claire Douglas uit de doeken wat er precies is gebeurd. Lees dit boek op een luie zondag, in de vakantie of tijdens een heerlijke avond voor jezelf. De kans is namelijk groot dat je deze weergaloze thriller in één keer uit zal willen lezen. De pier is van begin tot eind verrukkelijk spannend en verslavend intrigerend.


ISBN 9789400508323 | paperback | 335 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | april 2017
Vertaald door Catalien van Paassen en Willem van Paassen

© Annemarie, 17 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven