Kloostermoord
C.J. Sansom
C.J. Sansom is de auteur van o.a. een vijftal historische thrillers met advocaat Matthew Shardlake in de hoofdrol. Zijn debuut (Dissolution) is in 2003 in het Nederlands verschenen onder de titel Onthechting en is eind 2011 opnieuw uitgegeven onder de titel Kloostermoord. Het tweede boek, Het zwarte vuur, zal in 2012 heruitgegeven worden. In 2007 verscheen zijn bestseller Winter in Madrid.
Hoofdpersoon in Kloostermoord is de gebochelde advocaat Matthew Shardlake, die door Lord Cromwell in 1537 naar het klooster in Scarnsea wordt gestuurd om de moord op gezant Robert Singleton te onderzoeken. Het is de tijd van de reformatie; Henry VIII heeft gebroken met de katholieke kerk en staat op het punt om alle kloosters te ontmantelen. Singleton was naar Scarnsea gestuurd om de akte van overgave te laten tekenen, maar voor het zover kon komen werd hij vermoord. Wanneer Shardlake en zijn helper Mark Poer met hun onderzoek beginnen, komen ze er al gauw achter dat de moord alleen door iemand in het klooster gepleegd kan zijn. Er gebeurt van alles binnen de kloostermuren wat het daglicht niet kan verdragen. Maar is dat ook reden voor moord? Shardlake raakt verstrikt in de vele intriges tot hij een dun draadje uit de kluwen van leugens en misleidingen in handen krijgt. Wanneer er nog een moord wordt gepleegd weet hij dat hij op moet schieten met zijn werk, anders konden Mark en hijzelf wel eens de volgende slachtoffers worden.
C.J. Sansom schrijft in een aangename, vlot lezende stijl. Kloostermoord is meer een historisch detectiveverhaal dan een superspannende thriller, met goede aandacht voor de uitwerking van plot en personages en een onthutsend inkijkje in het middeleeuwse kloosterleven. Het is het eerste deel in een serie historische thrillers met als hoofdpersoon Matthew Shardlake, een man van vlees en bloed die een scherp oog voor de menselijke natuur paart aan een rechtvaardigheidsgevoel dat eerlijkheid boven (wereldlijke en kerkelijke) macht stelt. Ook zijn eigen gevoelens van jaloezie wanneer Mark en hij allebei verliefd worden op de jonge dienstmeid Alice, neemt hij streng onder de loep.
Shardlake is een sympathiek en aansprekend personage dat in Kloostermoord nog niet helemaal uit de verf komt. Hij laat zich nog niet helemaal zien en blijft een beetje onderbelicht temidden van de kleurrijke monniken die hem met argwanende blik bekijken en hem het liefst zo gauw mogelijk zien vertrekken. Maar er zijn genoeg aanwijzingen dat daar in het volgende boek verandering in gaat komen. En dan kan Shardlake zomaar uitgroeien tot een waardig opvolger van die andere bekende middeleeuwse detective, brother Cadfael uit de Ellis Peters-boeken. Ik kijk er naar uit!
ISBN: 9789026129452 Hardcover, 400 blz. Uitgever: De Fontein november 2011
Vertaling: J.J. de Wit
© Joanazinha, 18 januari 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!
Kloostermoord
C.J. Sansom
We bevinden ons in Engeland, 16e eeuw. Advocaat Matthew Shardlake, wordt uitgezonden naar een klooster in Zuid-Engeland bij Scarnsea. Cromwell, in wiens dienst hij werkt, had eerder een gezant gestuurd. Nu is er bericht gekomen dat de man vermoord is.
Aan Shardlake de taak om de zaak te onderzoeken en tegelijk genoeg redenen te vinden om het klooster zonder pardon te kunnen ruimen. Want in die tijd zijn we beland: Cromwell was behalve fel antipaaps, ook belust op de rijkdommen die in kloosters en kerken aanwezig was.
Shardlake en zijn helper Mark Foer worden niet erg hartelijk ontvangen, de monniken zijn beducht voor Cromwells dienaren. Ze hulden zich dan ook veelal in stilzwijgen terwijl het onderzoek verricht wordt. De dader moet in het klooster gezocht worden, denkt Shardlake.
Het is winter, ze zijn gedeeltelijk afgesloten van de buitenwereld, en die omstandigheden, gevoegd bij de vijandige sfeer, maken het niet makkelijk. Hoe kan Shardlake uit deze knoop van intriges de dader vinden? Het kloosterleven lijkt meer op een beerput dan op een goed geordende geloofsgemeenschap. Steeds meer dat het daglicht niet kan verdragen wordt opgediept uit het verleden, terwijl er duidelijk ook iemand bezig is om Shardlake te dwarsbomen. Letterlijk zelfs, er dreigt gevaar voor zijn leven!
En dan is daar die vrouw, Alice, op wie Mark verliefd wordt, en tja, Shardlake kan zichzelf niet wijsmaken dat hij niet voor haar valt. Het geeft het complotverhaal een amoureus tintje, net een beetje jus op de stamppot van ingewikkelde intriges.
Het is een spannend verhaal, op zich al voldoende reden om dit boek te gaan lezen. Maar er is meer: de achtergrond berust op feiten. Cromwell en zijn reformatie, dat kennen we waarschijnlijk wel, maar Matthew Shardlake heeft ook echt geleefd, evenals zijn helper Mark Foer. Hij had inderdaad een bochel. Het klooster is nu van de aardbodem verdwenen, maar andere plaatsen genoemd in het boek kloppen ook. Ook de Moor die in het verhaal voorkomt is een historische figuur.
Daar komt nog bij dat Sansom lekker schrijft. Het had een droog feitelijk verhaal kunnen zijn, maar dat is het absoluut niet. Naast de droge feiten uit de geschiedenis, over de twijfelachtige politieke daden van Cromwell en zijn koning, vertelt hij over sappiger gebeurtenissen, zoals de terechtstellingen op Tower Hill, waarbij de gehangenen lang, erg lang zichtbaar bungelden aan hun galg, of het verhaal over het kraambed van Koningin Jane Seymour waarin ze de dood vond, en – heel aardig - het verhaal over de import van papegaaien die konden spreken.
Daarnaast introduceert hij genoeg fictieve gebeurtenissen en personages, die er mede voor zorgen dat je Shardlake volgt tot het einde. Van dit boek, en misschien wel in de volgende boeken...
ISBN 9789026129452 | Hardcover | 400 pagina’s | De Fontein | november 2011
Vertaling uit het Engels door J.J. de Wit
© Marjo, 11 februari 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Het zwarte vuur
C.J. Sansom
Londen, mei 1540. Het is warm, de stad stinkt vanwege de open riolen en de niet bestaande hygiëne. Ook het rechtsgevoel stinkt: de corruptie tiert welig en de wetteloosheid viert hoogtij, ondanks dat de ene na de andere wet het daglicht ziet. Het is balanceren op het slappe koord van de onzekere goedgunstigheid van de koning en de onzekere toekomst van de machthebbers, zoals Cromwell, de hertog van Essex. Diens positie wankelt nadat hij de koning aan de Duitse, onaantrekkelijke Anna van Kleef heeft gekoppeld. Hij probeert zijn positie te handhaven door advocaat Matthew Shardlake opdracht te geven op zoek te gaan naar het zwarte vuur, een onbekende materie die boten en huizen in één seconde in brand kan zetten; een geducht wapen dus waarmee de koning zijn vijanden kan vernietigen. De formule hiervoor is echter gestolen – en de koning wil over 12 dagen een demonstratie zien. Wanneer de formule van het zwarte vuur niet voor die tijd wordt gevonden, hangt het leven van Cromwell aan een zijden draad. Shardlake heeft net een nieuwe zaak op zich genomen waarbij de jonge Elizabeth wordt beschuldigd van de moord op haar neefje. Cromwell stelt hem voor het blok: vindt de formule op tijd of Elizabeth sterft op de pijnbank. Een race tegen de klok begint...
Sansom dompelt zijn lezers onder in de harde, duistere en meedogenloze wereld van de middeleeuwen, waar het stelen van een ham je al aan de galg kan brengen en waar martelen aan de orde van de dag is. Zijn gedetailleerde beschrijvingen zijn soms angstaanjagend levensecht.
Het zwarte vuur is het vervolg op Kloostermoord. Was het karakter van Shardlake in het eerste boek nog wat onderbelicht, in Het zwarte vuur komt hij naar voren als een krachtige persoonlijkheid om wie het hele verhaal draait. Goed uitgewerkt en herkenbaar, met al zijn sterke en onzekere kanten. Ook bijfiguren worden op een uitstekende manier geportretteerd. Het is veel meer uitgebalanceerd en in lijn met de kracht van het verhaal dan in Kloostermoord.
Sansom heeft zijn feiten goed op een rijtje; zelfs de genoemde hittegolf in mei 1540 is historisch correct! Een leuk extraatje is de kaart van Londen voorin het boek, waarmee de lezer de zoektocht van Shardlake naar het zwarte vuur en zijn pogingen om de onschuld van Elizabeth te bewijzen, kan volgen.
Ondanks het feit dat Het zwarte vuur een dikke pil is van meer dan 550 bladzijden, weet Sansom vanaf de allereerste bladzijde te boeien met een goed in elkaar zittende thriller in een historisch correcte setting. Ik hou van geschiedenis en van thrillers en met dit boek heeft de auteur mij van twee kanten een groot genoegen gedaan.
C.J. Sansom heeft (naast zijn roman Winter in Madrid) tot nu toe 5 historische thrillers geschreven met Matthew Shardlake in de hoofdrol. Ik hoop dat, na de eerste 2 delen, nu ook de volgende delen snel in het Nederlands vertaald zullen worden!
ISBN 9789026129438 Hardcover 528 pagina's | Fontein | januari 2012
Vertaald door Gerard Grasman
© Joanazinha, 23 april 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER