Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Arjan Hoks


height=De verloren dochters
Arjan Hoks

Walter en Gem vormen een bijzonder detective-duo in Rotterdam. Walter heeft jarenlang voor de Amsterdamse politie gewerkt maar de smet van een onterechte beschuldiging kon niet meer weggepoetst worden. De jonge Gem was verslaafd en werkzaam in de prostitutie. Walter heeft haar onder zijn hoede genomen en de kosten voor een afkickprogramma betaald. Gem heeft zich tot een doortastende, stoere jongedame ontpopt. Het detectivebureau van Walter en Gem specialiseert zich in het opsporen van meisjes die in het uitgestrekte prostitutienetwerk zijn verdwenen.

Sommige meisjes kiezen vrijwillig voor de prostitutie, anderen worden door bijvoorbeeld loverboys gedwongen. Ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: wie eenmaal het wereldje heeft betreden, kan het niet zomaar meer verlaten. Het is een harde wereld vol angst en geweld. Veel ouders zijn dan ook radeloos en tot alles bereid om hun dochters terug te krijgen. Dat geldt ook voor de vader van Valerie. Hij is ten einde raad.

Walter en Gem zijn inmiddels ervaren detectives maar toch laat Walter zich beïnvloeden door de wanhoop van Valeries vader. Hij maakt een grote fout.  Het levert Walter een flinke aframmeling op. Gem is woedend. Na de aframmeling volgen diverse bedreigingen en dan gebeurt er iets vreselijks. Valerie wordt vermoord. Het arme meisje is afschuwelijk toegetakeld. Op haar lichaam ligt een brief. Een brief vol smeekbedes van haar vader. De brief die Walter haar, tegen beter weten in, heeft overhandigd. De dood van Valerie is een boodschap. Een belofte. Wie niet luisteren wil…

Het verdriet van Valeries vader is enorm. Opnieuw raakt Walter overweldigd door de emoties van de totaal ontredderde vader. Hij belooft de moordenaar van Valerie te vinden. Het is een levensgevaarlijke belofte. Walter en Gem duiken dieper in de wereld van het kwaad dan goed voor ze is. Zal het recht zegenvieren of worden zij het zoveelste slachtoffer van meedogenloze criminelen?

Auteur Arjan Hoks woont en werkt in Friesland. Hij koos Rotterdam, een stad waar hij korte tijd woonde, als decor voor zijn verhaal. De afmeting en anonimiteit van de grote stad passen goed bij de verhaallijn. Hoks doet het verhaal op duidelijke toon uit de doeken. Hoofdpersoon Walter is goed in zijn werk maar hij is geen held. Walter maakt zich schuldig aan tunnelvisie waardoor hij niet langer oog heeft voor het welzijn van andere betrokkenen. Zijn ijver om een zaak tot een goed einde te brengen, brengt derden schade toe. Walter koestert allesbehalve vaderlijke gevoelens voor Gem. Moet hij dat aan haar opbiechten of zal dat hun ongedwongen samenwerking schaden?

De verloren dochters geeft een goed beeld van de hopeloosheid van de wereld van de prostitutie. Leuke, vlotte meisjes verdwijnen in de somberheid van een bestaan zonder toekomstperspectieven. Een bestaan waarin alles om geld en seks draait en niet om wat zij zelf willen. Een bestaan waaruit zij niet kunnen ontsnappen. Sommige meisjes hebben geen familie om op terug te vallen, anderen keren liefdevolle ouders de rug toe. Ouders die wegglijden in een allesoverweldigend gevoel van wanhoop en verdriet. Er zijn geen winnaars, alleen maar verliezers. De enige mensen die van de situatie profiteren zijn de criminelen die de touwtjes in handen hebben. Zij moeten echter altijd op hun hoede zijn want in de wereld van de prostitutie is vriendschap een onbekend woord.

De verloren dochters is een goed gelukt thrillerdebuut. Van mij had het harde verhaal iets meer lichtpuntjes – als tegenhanger voor het zware onderwerp - mogen bevatten maar de rauwe schrijfstijl van de auteur past verder goed bij het onderwerp. De auteur heeft het verhaal iets te omvangrijk gemaakt en ik ben benieuwd of hij de verhaallijnen in een volgend boek iets kleiner kan houden. Het kiezen voor minder verhaalrichtingen en gebeurtenissen zal de diepgang ten goede komen. Deze eerste thriller is veelbelovend en ik ben benieuwd naar een volgend boek van Arjan Hoks.

ISBN 9789044344646 | paperback | 254 pagina's| The House of Books | februari 2015

© Annemarie, 24 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven