Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Baantjer Inc.


altMoord op de tram
Baantjer Inc.


Ward Bolten uit Geldermalsen doet een schokkende ontdekking in een Amsterdamse tram. Voor zijn ogen zakt een jonge medereiziger onderuit en blijft in een wel heel vreemde houding liggen. Wanneer Ward bloed bespeurt, waarschuwt hij de buschauffeur. Het is echter al te laat, de gewonde man is dood.

Hendrick Zijlstra en Oscar Graanoogst van het bureau Ferdinand Bolstraat spoeden zich naar de plaats der onheil. Graanoogst is eerder ter plaatse omdat de geliefde Audi van Zijlstra het weer eens begeven heeft. Wanneer Zijlstra arriveert wordt er flink op hem gemopperd. Het lijkt hem weinig te deren.

De dode man had een portemonnee op zak en zijn identiteit is dan ook snel bekend. Het gaat om Jordi Jongerius, 23 jaar oud en student. Lijkschouwer Bertels vertrouwd de twee agenten het volgende toe:

“Hij is erin geslaagd om…” Hij prikt met zijn vinger naar de zijkant van zijn hals, vlak achter het begin van de onderkaak. “…vanuit een bijna onmogelijke hoek een mes langs alle obstakels rechtstreeks in de hersenstam van de heer Jongerius te steken. De arme man moet direct dood zijn geweest.”

Bertels denkt dat het om een beroepsmoordenaar gaat en ook de collega’s van Task Force zijn hiervan overtuigd. Volgens hen gaat het om een afrekening en is de moordenaar afkomstig uit een Balkanland. Maar waarom zou een eenvoudige student het slachtoffer worden van een dergelijke misdaad? Zijlstra en Graanoogst hebben hun handen vol aan het oplossen van deze pittige moordzaak.

Hendrick (met ceekaa) Zijlstra is het neefje van de beroemde De Cock. Zijn leidinggevende is Vera Keizer, ook een bekende naam uit de Baantjer-reeks. Hendrick is vrijgezel maar verliefd op een getrouwde dame. Af en toe gaan ze samen stappen maar hij mag dan beslist niet aan zijn gevoelens toegeven. Een beetje vreemd allemaal. Oscar Graanoogst is getrouwd met een knappe Surinaamse. Zij hebben vier kinderen. Zoon Chester timmert aan de weg als rapper en treedt binnenkort op in de Melkweg.

Dit is het eerste boek dat ik heb gelezen in deze reeks en ik moest even wennen aan de nieuwe stijl en de nieuwe personages. Soms zijn de mensen in het boek wat aan de botte kant maar aan het eind van het verhaal was het me duidelijk dat Zijlstra en Graanoogst prettig samenwerken. Leuk is de goed uitgedachte en toch wel verrassende ontknoping. Moord op de tram is een aardig detectiveverhaal waarin ook de misdaad met zijn tijd meegaat.

ISBN 9789026132865| ebook | Vbk Media | november 2012

© Annemarie, 9 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven