Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Luana Lewis


Vergeet me nietVergeet me niet
Luana Lewis


Rose gaat gebukt onder schuldgevoel. Ze is geen goede moeder geweest en nu is het te laat. Haar prachtige dochter Vivien is dood. Ze is dood in de badkamer van de riante villa, waar ze met haar echtgenoot Ben en dochter Lexi woonde, aangetroffen. Rose kan de jaren dat ze Vivien aan haar lot overliet, niet meer goedmaken. Ze heeft haar dochter verwaarloosd. Haar carrière ging altijd voor. Omdat ze als alleenstaande moeder het geld hard nodig had, maar later ook omdat ze veel voldoening uit haar werk op de afdeling neonatologie haalde.


Vivien is onder verdachte omstandigheden gestorven. Een vrouw van nog geen veertig valt over het algemeen niet zomaar dood neer. Daarnaast heeft ze op het moment van haar dood een vreemde hoofwond opgelopen. Heeft Vivien zelfmoord gepleegd of heeft iemand haar iets aangedaan? Wanneer brigadier Cole Rose met deze vragen benadert, is ze geschokt. Rose moet niet alleen de dood van haar dochter verwerken maar ook het feit dat Vivien mogelijk moedwillig uit het leven is gestapt. Kende ze Vivien eigenlijk wel?


Rose moet toegeven dat ze geen goede band met Vivien had. Kort na de geboorte van de nu acht jaar oude Lexi, is iets vervelends tussen moeder en dochter voorgevallen. Er was geen sprake van een warme moeder-dochterband. Rose stak al haar aandacht in kinderen van andere mensen. In kinderen die veel te vroeg geboren waren en, naast liefdevolle, ook professionele zorg nodig hadden. Kort na Viviens dood gaat ze gewoon weer aan het werk. Ze kan de afleiding goed gebruiken. Toch heeft ze moeite haar aandacht bij haar werk te houden. Voor het eerst in haar leven maakt Rose fouten.


Er is maar één manier om het goed te maken. Rose zal een oma en een moeder tegelijk voor Lexi moeten zijn. Ze heeft Vivien verwaarloosd maar dat zal haar met Lexi niet gebeuren. Rose heeft zelfs haar baan als afdelingshoofd opgegeven zodat ze haar werktijden flexibeler in kan delen. Ben heeft echter geen behoefte aan hulp. Hij wil zoveel mogelijk zelf voor Lexi zorgen. Rose maakt zich zorgen. Ben ziet er gestrest uit en drinkt steeds meer. Kan hij de zorg voor Lexi wel aan? Rose is niet van plan zich af te laten schepen. Ze wil er voor Lexi zijn, hoe dan ook.


Dan krijgt Rose concurrentie. Cleo, een ex-vriendin van Ben, meldt zich dagelijks bij de villa. Ook zij is van plan zich over Lexi te ontfermen. Rose heeft meteen door dat Cleo niet alleen voor Lexi maar ook voor Ben wil zorgen. Is ze soms van plan Viviens plek in te nemen? Vivien is nog niet eens begraven!


Jarenlang waren Vivien en Cleo goede vriendinnen. Ze groeiden samen op. Terwijl Rose zich op haar werk stortte, kon Vivien altijd op haar beste vriendin rekenen. Maar toen ging Vivien verder met Ben en had Cleo het nakijken. Nu is Vivien dood en staat Cleo te popelen haar plek in te nemen. Ze weigert Rose zelfs in de villa toe te laten. Rose wordt steeds wanhopiger. Lexi heeft haar nodig! Rose, die nog nooit de touwtjes uit handen heeft gegeven, heeft de situatie niet meer onder controle.


In Vergeet me niet maakt Luana Lewis de lezer haast ondraaglijk nieuwsgierig. Wat is er met Vivien gebeurd? Wie is de persoon die zich in de proloog over haar dode lichaam buigt om zich vervolgens uit de voeten te maken? Naarmate het politieonderzoek vordert, merkt Rose dat ze haar dochter helemaal niet kende. Dingen die aanvankelijk verzwegen werden, komen alsnog aan het licht. Was Vivien eigenlijk wel gelukkig? Hielden zij en Ben nog wel van elkaar. De wanhoop van Rose is bijna voelbaar. Ze kan alleen nog maar aan Lexi denken.


Eerder las ik van deze auteur al haar debuut Dicht bij mij, dat gaat over een jong meisje dat het huis van een arts binnendringt. Ook in dit boek heeft Luana Lewis een intieme setting gecreëerd. Ze is in het hoofd van Rose gekropen, waarbij ze overduidelijk gebruik heeft gemaakt van haar ervaringen als klinisch psycholoog. Luana Lewis weet wat bepaalde gebeurtenissen met mensen doen. Vergeet me niet is een beklemmende thriller met een onverwachte en hartverscheurende ontknoping. Het is niet eenvoudig een geslaagd debuut te overtreffen maar voor Luana Lewis was dat kennelijk een peulenschil!


ISBN 9789023426585  | paperback | 256 pagina's | Cargo | november 2016
Vertaald door Danielle Stensen

© Annemarie, 12 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Dicht bij mij
Luana Lewis

Stella Fisher woont in een luxueus huis, ver van het drukke stadsleven vandaan. Haar echtgenoot Max is consulterend geneesheer en tevens eigenaar van de Grove Road-kliniek in Londen. Cliënten die de kliniek bezoeken worden behandeld voor psychische aandoeningen. Ook wordt er nauw samengewerkt met bureau Jeugdzorg om te bepalen of jonge cliënten uit huis geplaatst moeten worden. Ook de ouders van cliënten met een twijfelachtige thuissituatie worden in de kliniek aan een uitgebreid psychologisch onderzoek onderworpen.

Een paar jaar geleden ging Stella Fisher nog als Stella Davies door het leven. Ze werkte als psycholoog in de Grove Road-kliniek en had een oogje op haar baas Max. De huur van haar kleine, schimmelige flat kon ze nauwelijks betalen. Stella was een jonge, ambitieuze vrouw en stond aan het begin van een succesvolle carrière. Tegenwoordig komt Stella haar huis niet meer uit, ze heeft haar vrienden al lange tijd niet gezien. Stella lijdt aan pleinvrees en slikt een grote hoeveelheid medicijnen om haar zenuwen onder bedwang te houden. Ze slijt haar dagen in het grote, afgelegen huis: haar gouden kooi. Max brengt steeds meer tijd buitenshuis door.

Op een doodnormale vrijdag in januari gaat om 15:00 uur de deurbel. Stella negeert het doordringende geluid, ze wil geen contact met de buitenwereld. De onbekende bezoeker blijft echter aanbellen. Stella is verbaasd dat iemand de voordeur van het zwaar beveiligde huis heeft bereikt. Klaarblijkelijk heeft het enorme pak sneeuw dat die dag gevallen is, de sensoren van het alarm bedekt. Op de monitor bij de voordeur ziet Stella dat er een jong meisje voor de deur staat, een tiener nog. Stella schat haar op een jaar of vijftien. Via de intercom deelt het meisje mee dat ze binnen wil komen. Stella weigert. Het meisje blijft aandringen en gaat maar niet weg. Stella probeert haar te negeren maar komt na 40  minuten tot de ontdekking dat het meisje op de grond voor de voordeur zit. Haar bezorgdheid wint het van haar angst, het meisje moet totaal verkleumd zijn. En dan opent Stella de voordeur voor een vreemde. Een vreemde met een engelachtig uiterlijk.

Het meisje dat haar intrede in Stella’s huis doet stelt zich voor als Blue. Ze is verkleumd en boos. Na tal van smoezen komt het hoge woord eruit: Blue is naar het grote huis gekomen omdat ze Max wil spreken. Haar arts. De immer angstige Stella is alleen in een afgelegen huis met een patient van haar echtgenoot. Vormt de beeldschone tiener een gevaar of is ze even onschuldig als de blik in haar prachtige, blauwe ogen? Waarom is Blue zo vastbesloten Max te spreken te krijgen?

In dit ijzingwekkende debuut wordt het verhaal vanuit meerdere perspectieven verteld. Er zijn hoofdstukken die de huidige situatie behandelen: Stella en Blue, samen in het grote huis. Andere hoofdstukken gaan een korte periode terug in de tijd. Blue brengt wekelijks een bezoek aan Max Fisher en wordt verliefd op haar behandelaar. Een derde reeks hoofdstukken gaan een kleine twee jaar terug in de tijd. Stella is dan nog werkzaam in de  Grove Road-kliniek. Ze werkt aan een verslag waarin wordt beoordeeld of een alcoholiste moeder de voogdij over haar kind mag behouden. De aan drank verslaafde moeder beschuldigt haar ex-man van mishandeling. De man in kwestie, een huisarts, ontkent de  aantijgingen. Hij werkt echter slecht aan het psychologische onderzoek mee. Stella heeft moeite zijn vertrouwen te winnen maar gedreven door ambitie weigert ze op te geven.

Wat is Stella overkomen? Wat heeft haar van een vrolijke, jonge vrouw in een angstig, aan medicijnen verslaafd vogeltje veranderd? Waarom is Blue haar huis binnengedrongen? Al na het lezen van de eerste bladzijde van deze beklemmende thriller besefte ik dat ik bereid was mezelf van al mijn dagelijkse verplichtingen te ontslaan om maar verder te kunnen lezen. Het verhaal kroop onder mijn huid en bleef daar koppig zitten.

Dicht bij mij is een thrillerdebuut om u tegen te zeggen. Auteur Luana Lewis weet waar ze over schrijft, ze is klinisch psycholoog. De indringende sfeer van dit verhaal, de complexe persoonlijkheden van de hoofdpersonen en het intieme decor maken dit verhaal tot een thriller van grote klasse.

ISBN 9789023487203 | paperback | 302 pagina's| Cargo| oktober 2014
Vertaald door Danielle Stensen

© Annemarie, 6 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven