Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kate Mosse

Het verloren labyrint
Kate Mosse

 

De achterflap:
Het begon met een geheim ... het laatste geheim van het leven. Het begon met het teken van het labyrint... en het eindigde waar het begon.


Juli 2005 : Bij archeologische opgravingen aan de voet van de Pyreneeën ontdekt Alice Tanner twee eeuwenoude skeletten. Het zijn niet alleen de oude botten die haar een onprettig gevoel geven, de gehele tombe straalt een overweldigende kwaadaardige kracht uit. Op de wand van de grafkamer is een labyrint gekerfd en bij een van de skeletten vindt ze een ring met een zelfde labyrint. Het bange besef dringt tot Alice door dat ze iets verstoord heeft dat verborgen had moeten blijven en dat ze op een of andere manier een verbinding heeft gelegd met een huiveringwekkend verleden. Haar verleden? Wanneer ook de politie zich met de vondst bemoeit, besluit Alice om op eigen houtje naspeuringen te doen en stuit ze op zeer merkwaardige zaken...


Juli 1209 : In Carcassonne, aan de vooravond van de gruwelijke kruistocht tegen de Katharen, krijgt Alaïs een mysterieus boek van haar vader, dat volgens zijn zeggen het geheim van de Heilige Graal herbergt. Terwijl Carcassonne door de legers hermetisch afgesloten is, moet Alaïs proberen om het geheim van het labyrint veilig te stellen, tegen elke prijs, hoe hoog ook... Verlies, intrige, geweld en passie bepalen voortaan haar leven terwijl ze vecht tegen de ongebroken broze kracht van haar tegenstanders. Tot het noodlot haar, net als Alice, naar dezelfde grot voert, waar alles beslist zal worden...


Mijn mening:
Twee verhalen met een verschil van 800 jaar spelen zich in een quasi symmetrisch patroon af. Het ene verteld als een episch verhaal over heldenmoed en zelfopoffering, het andere geschreven als een hedendaagse triller, beiden echter naadloos verweven tot een mystiek geheel waarin het thema dat fanatieke geloofsovertuiging de mens steeds weer aanzet tot het maken van dezelfde fout, namelijk mekaar uitroeien, centraal staat. De schrijfster heeft zich laten inspireren door de verhalen over de Heilige Graal, de legende van Percival en de bekrompen houding van de katholieke bisschoppen van het Franse Noorden uit de 11de eeuw die in een ware hetse een kruisleger op de been brachten om het volk van de Midi te straffen en uit te roeien omdat zij mensen van andere geloofsovertuigingen huisvestten en gedoogden binnen hun stadswallen. Het geheel leidt tot een spannend boek over rede en redeloosheid, liefde en haat, mystiek en intrige, harteloosheid en romantiek en het leven van individuen wiens leven door deze maalstroom wordt beïnvloed. Het boek leest als een sneltrein en toont aan dat op 800 jaar de mensheid in zijn denken nauwelijks of niet geëvolueerd is. Nog steeds leidt fanatisme en machtswellust tot volkerenmoord en zijn fortuinlijke zieke geesten op zoek naar de ultieme droom, de onsterfelijkheid. Niets ontziend zullen zij steeds een spoor van bloed en vernieling achterlaten door alles wat het pad van hun waanidee kruist, uit te roeien of te vernietigen. Deze onderliggende gedachten maken dit boek dan ook meteen brandend actueel. Kortom, een pageturner die schreeuwt om verfilmd te worden.


De auteur : De Engelse Kate Mosse schreef eerder al twee romans en twee non-fictie boeken. Ze is journalist, presenteert voor de BBC TV- en radioprogramma's, en is mede-oprichter en directeur van de Orange Prize, een gerenommeerde Engelse literatuurprijs. Ze is actief lid van de Royal Society of Arts en werd gelauwerd voor haar inzet voor de kunsten. Ze woont met haar gezin afwisselend in West Sussex en in Carcasonne.


Paperback | 528 Pagina's | Unieboek BV | 2006 ISBN: 9026983611

© Christine, maart 2006

Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven