Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Cath Staincliffe

OngewisOngewis
Cath Staindliffe


Dit is het tweede boek over het duo Scott en Bailey en het lijkt er op dat er geen andere boeken over hen zijn.
Er is in dit boek sprake van iets, wat men nog wel een eufemistisch 'een familie-drama' noemt. In de woning boven een pub worden de lichamen van 3 mensen gevonden, een moeder, haar dochter en de broer van de moeder. Op de achterflap staat het een en ander dus fout vermeld. De vader, die de pub beheerde, wordt vermist, evenals de twee zoontjes van het gezin. Alles wijst er op dat de vader de mensen vermoord heeft en de vraag is dus of men nog op tijd is, om de andere kinderen en de vader levend terug te vinden.


De vrouwen hebben zelf ook nog wel de nodige problemen, onder andere met de gevolgen van eerdere zaken waar ze mee te maken hebben gehad en die niet in het vorige boek voorkwamen. Dat ervaar ik ergens wel als een nadeel, want je zou graag meer willen lezen, maar dat kan dus niet. Rachel Bailey heeft een moordaanslag van haar ex-vriend Nick overleefd en Janet Scott wordt gevraagd om een seriemoordenaar, die ze gepakt heeft en waar ze niet zonder kleerscheuren van af is gekomen, te verhoren. Daarnaast overlijdt de vader van Rachel Bailey, als gevolg van z'n drankgebruik. Dit brengt haar niet nader tot haar zus en hoewel ze inmiddels bevriend is met Janet Scott, zwijgt ze ook hier weer over.


Het verhaal is weer spannend en ik zou graag meer over dit duo willen lezen. Rachel Bailey is nog steeds zeer gedreven en brengt zichzelf door ondoordachte acties nog wel eens in gevaar en Janet Scott is nog steeds de bedachtzame van de twee.


ISBN 9789026135712 | paperback | 269 pagina's| De Fontein | juni 2015
Vertaald door Ans van der Graaff

© Renate, 9 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

DoorgeslagenDoorgeslagen
Cath Staincliffe

 

Dit is het eerste deel van de politieverhalen over rechercheurs Janet Scott en Rachel Bailey, waar ook een TV-serie van gemaakt is.
In dit boek maken de dames kennis met elkaar, een kennismaking die niet bepaald zonder problemen verloopt. Janet Scott is al wat ouder, getrouwd met Ade en heeft 2 dochters. Ze is tevreden met haar baan en heeft niet de ambitie om hogerop te komen, maar wil gewoon haar werk zo goed mogelijk doen.
Rachel Bailey is jonger, impulsief en staat snel met haar oordeel klaar. Ze heeft zich aan haar milieu ontworsteld en wil daar het liefst zo min mogelijk mee te maken hebben. Ze oordeelt dan ook nogal hard over mensen die dat niet doen. De dames worden bij elkaar gebracht door inspecteur Gill Murray, een gescheiden moeder met een zoon.
Janet en Gill kennen elkaar al langer en hebben ook een soort verleden samen. Dit zijn de 3 belangrijkste spelers in het boek, waarvan je ook wat van het privéleven ziet. Deze inkijkjes in het privéleven leiden niet af van het echte verhaal. Vergelijk het maar een beetje met de aandacht voor het privéleven van Martin Beck en Kollberg in de boeken van Sjöwall en Wahlöö.


Na het vinden van een vermoorde tiener in een armoedige flat in Manchester moeten Scott en Bailley aan de slag. Dit is hun eerste zaak samen. De moeder van de tiener is kapot van verdriet. Jaren geleden heeft ze haar dochter toevertrouwd aan Jeugdzorg en nu is het kind afgegleden in een milieu van drugs, vage types en criminaliteit. De zoektocht naar de dader levert wel een paar verdachten op, maar de afloop is vrij onverwacht, zonder dat je het gevoel hebt dat er een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd. Bailey zorgt door haar impulsiviteit een aantal keren voor problemen, maar haar vasthoudendheid levert wel een een onverwachte verdachte op.


Al met al is het een spannende politieroman met veel aandacht voor de interactie tussen de verschillende hoofdfiguren. De zaak blijft centraal staan en het een en ander komt geloofwaardig over. Er zijn ook de frustraties over dingen die niet bewezen kunnen worden, maar waar men wel vermoedens over heeft. Het boek smaakte in ieder geval naar meer.


ISBN 9789026133930 | 316 pagina's | Nur 332 | De Fontein | april 2015
Vertaald door Ans van der Graaff

© Renate, 15 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven