Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ricardo Piglia


altDoelwit in de nacht
Ricardo Piglia

“Hij leek van een andere wereld te komen, maar er is geen andere wereld,” zei Croce bedaard.

Het vredige leven in een dorpje in de provincie Buenos Aires, Argentinië is ruw verstoord. In een hotelkamer is een dode man aangetroffen. Het gaat om Tony Durán. Tony was nieuw in het dorp maar iedereen kende hem. Zijn komst was op zijn zachts gezegd opzienbarend.

Tony zag het leven als een avontuur. Op zijn vijfde verhuisde hij met zijn ouders van Puerto Rico naar Florida. Zijn charisma bezorgde hem een mooie carrière in de casino’s op Long Island en in Atlantic City. Al snel kreeg Tony de rijke dames die zijn werkplek bezochten in het oog. Hij maakte er een sport van hen te verleiden. Maar toen, begin december 1971, ontmoette Tony de roodharige tweelingzusjes Belladonna.

De eeneiige tweeling Ada en Sofia Belladonna vermaakten zich prima met hun nieuwe vriend Tony en toen het tijd werd om naar hun geboortedorp in Argentinië terug te keren, reisde Tony hen achterna. In het dorp gonsde het van de geruchten. Tony zou een relatie hebben met zowel Ada als Sofia. Sterker nog:  in bed zou er sprake zijn van een trio.

Maar nu is Tony dood. Commissaris Croce, een eigenzinnige man die de pensioengerechtigde leeftijd al ruimschoots overschreden heeft, moet de moordzaak oplossen. Volgens de dorpelingen is het zo klaar als een klontje: Tony is om het leven gebracht door zijn beste vriend Yoshio. Yoshio was duidelijk verliefd op Tony en er deden geruchten de ronde dat Tony ook met hem het bed deelde. Cueto, de officier van justitie, wil de zaak afhandelen en de dader zo snel mogelijk berechten. Maar Croce twijfelt. En Croce vertrouwt alleen op zijn eigen gevoel.

Croce houdt er een geheel eigen logica op na. Zijn gedachtegangen kennen vele kronkels en onwaarschijnlijkheden waaruit alleen hijzelf wijs kan worden. En soms zelfs dat niet. Croce neemt met enige regelmaat zijn intrek in een gekkenhuis om “even tot rust te komen”.

Tijdens de zoektocht naar de moordenaar ontdekt de lezer dat het dorp gevuld is met rare snoeshanen. De familie Belladonna spant de kroon op de voet gevolgd door een jockey met een geldprobleem. Er duikt ook een journalist van Le Monde op. Deze man, Renzi geheten, probeert de moordzaak te verslaan maar het is haast onmogelijk om een logisch geheel op papier te krijgen. Zal de moordenaar ooit ontmaskerd worden? Als het aan de hatelijke Cueto ligt zal Croce uit zijn ambt worden ontheven.

Dit boek leest een beetje als een groep mensen die allemaal enthousiast door elkaar roepen. Welke verhalen zijn schromelijk overdreven of zelfs verzonnen? En welke waarheid ligt in de geruchten verscholen? Wie is krankzinnig en wie niet?

Het verhaal wordt afgewisseld met een uiteenzetting van een van de Belladonna zusjes. Ook staan er maar liefst 41 voetnoten in het boek. Deze voetnoten leiden een beetje af van het verhaal maar zijn tegelijkertijd van onmisbare waarde. De voetnoten bestaan uit smeuïge anekdotes, stukjes geschiedenis en aanvullende wetenswaardigheden. Ze geven het verhaal iets unieks. Centraal in het boek staat de ontluisterende familiegeschiedenis van de familie Belladonna. Hun verhaal is, geheel in de stijl van het boek, ongebruikelijk. Het is een verhaal over een moeder die haar kinderen verstoten heeft, over het leiden van een teruggetrokken leven en over krankzinnigheid. Tijdens het lezen van Doelwit in de nacht lost de nevel die het mysterie omgeeft langzaam op en komt een bijzonder verhaal tevoorschijn.

ISBN 9789056723873 | paperback |256 pagina's| Signatuur | juni 2013
Vertaald door Harriët Peteri

© Annemarie, 28 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven