Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Helene Tursten


altIrene Huss
De duivel in het glas
Helene Tursten


Politievrouw Irene Huss kende ik al van de gelijknamige Zweedse tv-serie. Nadat ik twee seizoenen Irene Huss op dvd had gekeken, werd het voor mij de hoogste tijd om kennis te maken met de boeken waarop deze serie is gebaseerd. De duivel in het glas is het nieuwste boek van auteur Helene Tursten en vanaf de achterkant kijkt mevrouw Tursten mij zelfverzekerd, spontaan en glimlachend aan. Ze lijkt ervan overtuigd dat dit boek mij zal gaan bevallen en al snel blijkt dat ze gelijk heeft.

Irene Huss is moeder van een achttienjarige meisjestweeling en al jaren gelukkig met haar man Krister. Hond Sammie maakt het gezin compleet. Krister werkt als kok en Irene is rechercheur bij de politie. Irene blinkt uit in jiujitsu en heeft twintig jaar geleden goud gehaald op het Europees Kampioenschap. Ze is een politievrouw in hart en nieren en staat erom bekend zichzelf nogal eens in de nesten te werken. Zelf vindt ze dat reuze meevallen.

Een man, Jacob Schyttelius, wordt doodgeschoten in een zomerhuisje. Hij is koelbloedig neergeknald en daarna heeft de dader met het bloed van het slachtoffer een omgekeerd pentagram op het computerbeeldscherm van de dode getekend. Een uiterst opvallende moord. Het wordt nog vreemder wanneer Irene en haar collega de ouders van Jacob over de moord in willen lichten. Beide ouders liggen dood in hun bed, neergeschoten. Ook hun computerbeeldscherm is voorzien van een bloederig omgekeerd pentagram.

Vader Schyttelius werkte al jaren als dominee en zou over niet al te lange tijd met pensioen gaan. Er staan meerdere mensen te popelen om hem op te volgen. Moet het moordmotief in deze hoek gezocht worden? De mogelijke opvolgers maken elkaar flink zwart. De pentagrammen worden ook nader onderzocht. Omgekeerd wordt dit symbool vaak door satanisten gebruikt. Eenzelfde symbool is enige tijd geleden gevonden op de deur van een verder volledig afgebrande kerk. De brand was aangestoken en vader en zoon hebben – in een poging de daders van de lafhartige brandstichting te vinden – onderzoek gedaan naar satanisme. Zitten satanisten achter de driedubbele moord?

Het enige gezinslid dat nog in leven is, is dochter Rebecka. Ze woont en werkt in Londen. Nadat ze het nieuws over de dood van haar ouders en broer heeft vernomen, stort ze in en wordt ze in een ziekenhuis opgenomen. Haar geestelijk gestel is verzwakt. Irene reist af naar de Britse hoofdstad en gaat een gesprek met Rebecka aan. Het gesprek verloopt moeizaam, Rebecka is er ernstig aan toe. Natuurlijk heeft de arme vrouw net haar ouders en broer verloren maar volgens haar arts en ook volgens haar zakenpartner gaat het al langere tijd niet goed met haar. Verbergt Rebecka iets wat het politieonderzoek kan helpen? Er zijn aanwijzingen genoeg maar welke leidt Irene en haar collega’s in de juiste richting?

Wie houdt van Scandinavische thrillers zal zeker smullen van dit boek. Vaak zijn de hoofdpersonen in deze thrillers mannelijk en hebben ze moeite met relaties. Irene Huss biedt een mooi tegenwicht. Ze heeft een balans gevonden tussen werk en relatie en zit lekker in haar vel. Natuurlijk zijn er regelmatig situaties waarbij het werk voorgaat maar dat hoort nu eenmaal bij haar baan. Haar gezin accepteert dat, onder licht gemopper.

De schrijfstijl van Helene Tursten is uiterst aangenaam en sympathiek. Het verhaal is goed opgebouwd en geloofwaardig. Het boek leest heerlijk weg terwijl de spanning gelijkmatig wordt opgebouwd. De uiteindelijke ontknoping is schokkend en hartverscheurend. Met De duivel in het glas heeft Helene Tursten mij overtuigd: Ik wil meer van haar boeken lezen.

ISBN 9789044520347 | Paperback |  352 pagina's | Uitgeverij De Geus | juni 2012
Vertaald door Erica Weeda

© Annemarie, 27 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven