Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Mark Henshaw


De royale geldbeloning heeft Alden Maines over de streep getrokken. Jarenlang heeft hij als CIA-agent zijn leven op het spel gezet om opdrachten voor de leiders van zijn land uit te voeren. Maines heeft heldhaftige daden verricht en mensenlevens gered. Zijn laatste actie heeft echter alles tenietgedaan. Maines had genoeg van het wanbeleid van zijn bazen en heeft tegen betaling informatie aan de Russen doorgespeeld. Hij heeft zonder aarzelen verraden dat de Russische generaal Stepan Illarionovitsj Strelnikov als informant voor de Amerikanen werkte. Nu is de generaal dood. Zijn levenloze lichaam is drijvend in een meer aangetroffen.


Vreemd genoeg reageert Maines verbaast op het nieuws over Strelnikovs dood. Zijn verbazing maakt echter al snel plaats voor onverschilligheid. In ruil voor de flinke som geld die de Russen hem beloofd hebben, is hij bereid nog veel meer namen prijs te geven. Maines rekent zich rijk. Arkadi Lavrov van de Russische militaire inlichtingendienst (de GROe) is echter helemaal niet van plan de Amerikaan bakken met geld toe te stoppen. Hij vertelt Maines onomwonden dat hij zijn verraad aan de FBI heeft gemeld. Er wacht hem niet langer een luxueus leventje. Als Maines niet doet wat Lavrov zegt, zal die hem zonder aarzelen aan zijn thuisland uitleveren. Als verrader staat hem dan een lange, lange gevangenisstraf te wachten.


Kyra Stryker kan nauwelijks geloven dat Maines zijn thuisland verraden heeft. Ze heeft zijn leven aan hem te danken. Maines heeft zelfs het bevel van een meerdere genegeerd om haar leven te kunnen redden. Samen met CIA-analist Jonathan Burke gaat ze de confrontatie met de Russen aan. Ze wil Maines’ kant van het verhaal horen en hem uit handen van de Russen bevrijden voor al hun informanten de dood vinden. Stepan Illarionovitsj Strelnikov hebben ze niet kunnen redden maar er zijn er meer. Als Maines zijn mond voorbijpraat, zullen ze allemaal opgespoord en omgebracht worden.


Kyra Strykers onverschrokken houding trekt de aandacht van Lavrov. Wie is die brutale vrouw die zich overal naar binnen weet te praten? Wanneer Kyra en Jonathan ontdekken dat er nóg een dode in de buurt van het meer is gevonden, besluiten ze op onderzoek uit te gaan. Het tweetal kamt de omgeving van het meer uit en stuit vervolgens op een wel heel bijzondere plek. Waar wordt de geheimzinnige locatie precies voor gebruikt? De angst slaat toe. Als hun vermoedens kloppen, zijn ze op een groot en levensgevaarlijk geheim gestuit!


De val van Moscow Station is een spionagethriller. Het is niet mijn favoriete genre en een dergelijke thriller moet dan ook bijzonder goed geschreven zijn om mijn aandacht vast te kunnen houden. Dat is schrijver Mark Henshaw slechts ten dele gelukt. De verhaallijn over de pittige Kyra Stryker is meeslepend en spannend. Haar verhaal heb ik dan ook met interesse gelezen. De rest van het boek vond ik helaas minder interessant. De president van Amerika is een vervelend kerel (wat bepaald niet onrealistisch is) en de gedeeltes over de Russen zijn aan de saaie kant.


De auteur heeft veel aandacht aan de uitwerking van de verhaallijnen besteed. Meestal vind ik dat een pluspunt maar in dit boek levert het geen diepgang maar juist langdradigheid op. De daadwerkelijke inhoud is hierdoor wat magertjes. Mij is dit boek dus wat tegengevallen maar nogmaals: ik ben geen grote liefhebber van dit gene. Als je wel van spionagethrillers houdt, negeer mijn mening dan gerust en oordeel zelf!


ISBN 9789045213514 | paperback | 315 pagina's | Karakter Uitgevers | maart 2017
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 10 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven