Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

R.C. de Zeeuw

De zwarte Lady Macbeth
R.C. de Zeeuw


Jan Houter is hoofdinspecteur van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland. Hij heeft als partner Sjef Vlodrop, een boom van een kerel, en Limburger van origine. Hij is een goedzak, joviaal en goudeerlijk. Dat brengt hem wel eens in de problemen, omdat het blijkbaar gebruikelijk is voor andere politiemensen om bewijs te negeren of weg te moffelen. Daar doet Sjef dus niet aan mee. Jan Houter trouwens ook niet. Ook hij wordt door zijn collega's niet al te hoog aangeslagen: te zenuwachtig, te fanatiek, en te muggenzifterig als het op eerlijkheid aankomt. Ondanks deze overeenkomsten zijn ze niet echt goede maten.


De zaak waar ze nu samen aan werken is de moord op een blanke man, Carlo Koolmeijer, die op een zaterdagmorgen in alle vroegte een belwinkel binnengelopen is. Hij viel direct om en stuiterde met zijn hoofd op de grond. Later bleek dat de man gewond was en veel bloed had verloren. Hij overleed in het ziekenhuis. Geen getuigen, geen sporen, een zaak waar de oplossing niet voor het oprapen ligt.
Jan Houter bijt zich er in vast, en probeert daarbij zijn collega niet al te zeer te wijzen op zijn fouten. Houter werkt samen met een vrouwelijke officier van justitie, hetgeen heel goed gaat. Het spoor leidt naar Suriname: Koolmeijer, rotzak eerste klas, was getrouwd met een Surinaamse. Maar dat huwelijk is nogal eigenaardig. En wie is die andere vrouw, Leontine Suijkerbuijk?


'Met enige moeite wrikte Kerk uit de lange zijkant van de tafel een smalle lade open. Houter zag dat er nog meer lades waren.
'als een Nederlandse familie aan tafel zat en er kwam onverwachts bezoek, konden ze hun borden gauw gauw in de lades doen. En dan het bezoek de deur uitwerken. Dan hoefden ze niemand te eten te vragen.'


Zuinigheid, Hollandse krenterigheid, het centrale punt in dit boek. Geld dus. Ach, draait het niet altijd om geld?
Langzaam maar zeker vordert Houter met zijn onderzoek, en daarbij zwerft hij door Amsterdam en in de omstreken van Paramaribo. In zijn vrije tijd doet hij een onderzoek dat hem door de teksten van Shakespeare leidt, op zoek naar een bepaald citaat. En hij heeft ook iets met architectuur, lijkt het, gezien zijn kritiek op de bouwstijlen van Amsterdam. Die terzijdes verlevendigen het verhaal, dat verder het relaas is van een stug voortploeterende inspecteur.


Het is niet een boek dat zindert van spanning, een thriller wil ik het niet noemen. Literair? Nou, eigenlijk ook niet, al doen die 'terzijdes' er wel aan denken. Een zich langzaam ontwikkelende detectiveroman, met genoeg humor en net dat tikje extra dat het interessant maakt. Meer niet.
Maar dat is genoeg voor een aantal uurtjes leesplezier!


ISBN 978 90 5831 496 3 Paperback 288 pagina's | Uitgeverij Sirene | mei 2009

© Marjo, juli 2009

Lees de reacties op het forum, klik HIER


Recensies

Boven