Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

M.R. Carey

Het meisje met alle gavenHet meisje met alle gaven
M.R. Carey
 

Twintig jaar na de Breakdown is het leven op aarde in geen enkel opzicht meer zoals wij het kennen. Er waart een dodelijke schimmel, Ophiocordyceps, rond, dat mensen verandert in wezens die de benaming mens niet meer waard zijn. Ze zijn gevaarlijk voor de anderen, de mensen die overleefden en zich verschanst hebben. Velen van hen hebben zich verenigd in gevaarlijke groepen die het land onveilig maken: de jonkers.

In Hotel Echo, niet al te ver van Londen, is een legerbasis opgericht, waar soldaten onderzoekers beschermen, terwijl zij een middel proberen te vinden om de schimmel te bestrijden. 
Een vreemd oord. In een streng bewaakt blok wonen kinderen. Ook zij zijn besmet geraakt maar zijn toch gewone mensen gebleven. Zijn ze immuun? Waarom zijn zij niet geworden tot ‘hongers’, zoals ze de onmenselijke wezens noemen? Zij vormen het onderzoeksobject waar dokter Caldwell zich in haar laboratorium mee bezig houdt. De kinderen krijgen overdag les, onder andere van juf Justineau. Iedere dag opnieuw komen de bewakers de ruimte binnen waarin de kinderen zitten, om ze naar het leslokaal te brengen. Melanie weet niet beter, dan het gaat nu eenmaal zo.

‘Als ze aan de beurt is, houdt Sergeant haar onder schot terwijl twee van zijn mannen haar in de rolstoel vastgespen. Ze vinden haar niet aardig, denkt ze. Ze grapt dat ze niet zal bijten. Maar niemand lacht.’

Tussen Melanie en juf Justineau ontstaat meer dan een leerling-leerkracht relatie, het meisje weet dat ze van de juf houdt. Die juf heeft het moeilijk: ze weet wat er zal gebeuren met de kinderen. Ook met Melanie. Juist met Melanie, omdat zij de slimste is, en dus het interessantst. Dan gebeurt waar ze altijd al bang voor waren: ze worden aangevallen. Melanie, juf Justineau, Sergeant Parks en zijn assistent Gallagher, maar ook dokter Caldwell, weten te ontsnappen, en zij trekken naar Londen.

‘De periode waarin zij nu leeft was niet voorzien of beoogd. Door niemand. Daarom zijn ze met elkaar aan het ruziën over hoe het verder moet. 
Niemand weet het. Niemand, ook zij niet, weet waar ze echt op afstevenen.’

Op dat moment begint de lezer te denken dat de schrijver het misschien ook niet weet. De ontknoping is nog ver weg, maar de missie van de overlevenden lijkt uitzichtloos. De wereld is niet meer de wereld die zij kenden. Er is geen voedsel meer, huizen en andere gebouwen zijn kapot, natuur is er nauwelijks meer, en ze worden constant opgejaagd. Hun lot lijkt bezegeld. 
Mooi is hoe Melanie de dingen die haar overkomen steeds probeert te plaatsen binnen de mythen en sagen die ze via juf Justineau leerde kennen. De doos van Pandora, ja, die is open!

In een zenuwslopende thriller volg je de hoofdpersonen tot het einde. We kennen hen, vooral het meisje, als waren ze onze naasten. Maar de wereld waarin zij zich staande moeten zien te houden kennen we niet. Gelukkig maar.

M.R. Carey is de schrijver van verschillende graphic novels. Hij schreef onder meer mee aan beroemde superheldenseries als X-Men en Fantastic Four en heeft ook enkele romans en Hollywood-filmscripts op zijn naam staan. Het meisje met alle gaven is de eerste thriller van zijn hand die in het Nederlands verschijnt.

ISBN 9789400505247 |paperback |448 pagina's |Uitgeverij A W Bruna|februari 2015
Vertaald uit het Engels door Mary Bresser

© Marjo, 12 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven