Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Michael Robotham


Sluit je ogenSluit je ogen
Michael Robotham


Hoewel Joe O’Loughlin geen forensisch psycholoog is, heeft de politie hem al meerdere malen om advies gevraagd. Joe heeft zich voor de dienaren van de wet een aantal keer in het brein van een misdadiger verdiept. Het heeft hem weinig goeds opgeleverd. Zijn gezin is op een haartje na aan de dood ontsnapt en zijn huwelijk is gesneuveld. Hoewel Joe en zijn vrouw Julianne niet officieel gescheiden zijn, zijn ze al zes jaar uit elkaar. Joe hoopt nog altijd op een verzoening met zijn grote liefde.


Wanneer Julianne een opmerkelijk verzoek heeft, gaat Joe grif op haar voorstel in. Natuurlijk wil hij de zomer met zijn gezin doorbrengen. Hij verheugt zich erop extra tijd met zijn dochters Charlie en Emma door te brengen. Ook hoopt hij dat hij en Julianne weer nader tot elkaar zullen komen. Niet alleen zijn werk voor de politie maar ook een persoonlijke misstap heeft Julianne doen besluiten hun huwelijk op non-actief te zetten. Toen Joe hoorde dat hij de ziekte van Parkinson heeft, is hij met een ander het bed ingedoken. Joe begrijpt nog altijd niet goed waarom hij dat deed. Het was de grootste fout van zijn leven.


Ondanks zijn halsstarrige weigering de politie nog langer te dienen, wordt er opnieuw een beroep op Joe gedaan. Op een afgelegen boerderij zijn een moeder en dochter om het leven gebracht. Het lichaam van de dochter zag er haast vredig uit, terwijl haar moeder door de moordenaar met een mes is bewerkt. Het gaat om tientallen messteken. Wat kan Joe de politie over het karakter van de moordenaar vertellen? Met welke bedoelingen heeft hij moeder en dochter van het leven beroofd? Er zijn meerdere mensen met een motief en wanneer blijkt dat de moeder er een losbandige levensstijl op nahield, worden er zelfs nog meer verdachten aan het lijstje toegevoegd.


Joe ontdekt iets opmerkelijks. De vingers van het meisje zijn door de dader in bleekwater gedoopt. Deze werkwijze doet sterk aan die van een aantal andere zaken denken. De laatste tijd worden er regelmatig mensen aangevallen. De aanvaller voorziet het voorhoofd van zijn slachtoffers van de letter “A”. Helaas doet hij dit niet met een pen of stift maar met een scherp mes. Het is duidelijk dat de dader zijn slachtoffers wil brandmerken. Vindt hij dat ze een misstap hebben begaan? Waar straft hij hen voor?


Wat is het verband tussen de aanvallen en de moorden op de boerderij? Volgens Joe hebben deze zaken wel degelijk raakvlakken. De dader weet precies wat hij doet en gaat methodisch te werk. Joe gelooft dan ook geen moment dat de buurjongen, die simpel van geest is, achter de moorden op de boerderij zit. De buurjongen is een gluurder maar veel verder gaan zijn misdaden niet. Het lijkt echter wel of de politie zijn bevindingen dit keer niet al te serieus neemt. Ook het contact tussen Joe en Julianne verloopt wat moeizaam. Stelt Joe haar opnieuw teleur?


Dan neemt Julianne haar echtgenoot eindelijk in vertrouwen. Ze is ziek en moet geopereerd worden. Ze heeft Joe nodig. Niet alleen om tijdens haar afwezigheid op de kinderen te passen maar ook omdat ze bang is. Julianne heeft eierstokkanker. Joe en de meisjes zijn eveneens bang. Bang Julianne te verliezen. Een leven zonder haar is ondenkbaar. Toch probeert iedereen de moed erin te houden. Ze houden zich sterk. Voor elkaar.


Sluit je ogen is niet alleen een spannende thriller maar ook een uiterst gevoelig verhaal over een gezin dat niet met maar ook niet zonder elkaar kan leven. Julianne beweert niet meer verder met Joe te willen. Toch zijn ze nog altijd getrouwd. De echtscheiding is nooit in gang gezet.


Dit voortreffelijke boek gaat over verschillende vormen van angst. Angst voor een moordenaar, angst om los te laten, angst een dierbare aan een ernstige ziekte te verliezen en de oerangst die ouders voelen als hun kinderen gevaar lopen. Het verhaal is meeslepend, indringend en aangrijpend.  Ik ben opnieuw diep onder de indruk van het schrijverstalent van Michael Robotham. Sluit je ogen zal me nog lange tijd bijblijven.


ISBN  9789023499695 | paperback | 381l pagina's | Cargo | juni 2016
Vertaald door Ludo Diercksens

© Annemarie, 2 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Leven of doodLeven of dood
Michael Robotham

 

Niemand begrijpt waarom Audie Palmer slechts één dag voor zijn vrijlating uit de gevangenis is ontsnapt. Waarom heeft Audie ervoor gekozen als een voortvluchtige door het leven te gaan terwijl hij na tien jaar gevangenisstraf bijna een vrij man was? Als Audie gevonden en opgepakt wordt, staat hem opnieuw een fikse celstraf te wachten.


Audie zat in de gevangenis omdat hij betrokken was bij een gewapende overval waarbij meerdere mensen om het leven kwamen. De buit, zeven miljoen dollar, is nooit teruggevonden. Tijdens de overval raakte hij levensgevaarlijk gewond nadat hij door een politieagent in het hoofd werd geschoten. Audie raakte in een coma maar tegen alle verwachtingen in kwam hij weer bij kennis waarna hij volledig herstelde. Hij legde een volledige bekentenis af en verdween achter de tralies.


Het is een wonder dat de vriendelijke en intelligente Audie nog leeft. Tijdens het decennium in de gevangenis is hij vrijwel doorlopend belaagd en verwond. Iedereen wilde weten waar het geld is gebleven maar terwijl zijn lichaam met littekens bedekt raakte, gaf Audie geen enkele informatie prijs. Nu Audie is ontsnapt, is zijn vriend Moss de pineut. Op hardhandige wijze proberen de gevangenisbewakers te achterhalen hoe Audie is ontsnapt. Moss kan het ze niet vertellen, het is voor hem ook een raadsel.


Nog één dag en dan had Audie als vrij man de gevangenis uit kunnen wandelen. Nu is hij opgejaagd wild. FBI-agent Desiree Furness moet hem opsporen maar ook de agent, inmiddels een sheriff, door wie Audie destijds overmeesterd is, zit achter hem aan. Waar bemoeit de sheriff zit mee? Desiree is niet blij met de bemoeienis van de man. Vreemd genoeg probeert ook Moss zijn vriend te vinden. Hij is door toedoen van een onbekende tijdelijk uit de gevangenis vrijgelaten. Het gaat zijn opdrachtgever niet om het geld maar om Audie. Als Moss het geld vindt, mag hij het houden. Als Moss zijn opdracht naar tevredenheid voltooit, komt hij bovendien in aanmerking voor strafvermindering. Althans: dat is wat de onbekende weldoener hem voorhoudt. Moss weet niet wat hij ervan moet denken maar beseft dat hij geen andere keus heeft dan te doen wat hem opgedragen wordt.

Waarom is Audie ontsnapt? De vraag laat de lezer niet meer los. Het is geen ondoordachte daad geweest want Audie heeft een zeer hoog IQ. Audie heeft dit zorgvuldig gepland. Het is een weloverwogen beslissing geweest. Audie heeft een doel. Naarmate het verhaal vordert, nestelt zich een gevoel van onbehagen in de lezer. Audie is een sympathieke man. Een goede man. Een man die eens tot over zijn oren verliefd was op een voor hem onbereikbare vrouw. Hoe kan het dat deze man betrokken is geraakt bij een gewapende overval? Wat is er aan de noodlottige dag van de overval vooraf gegaan? Op elke gedachtegang volgt keer op keer dezelfde vraag: waarom is Audie ontsnapt?


Er zijn meerdere boeken over ontsnapte gevangenen en agenten die op de voortvluchtige jagen maar dit boek is anders. Vanaf de eerste bladzijde beseft de lezer dat het niet om een klassieke ontsnapping gaat. Er is meer aan de hand en dat is wat zo intrigeert aan deze thriller. De spanning sluimert maar wijkt geen moment. Auteur Michael Robotham beheerst het verhaal tot in de puntjes. Precies op de juiste momenten geeft hij de juiste brokjes informatie prijs.


Leven of dood is een verhaal dat stilletjes dichterbij sluipt om de lezer vervolgens onverwachts in een stevige houtgreep te nemen. Op het moment dat de auteur een tipje van de sluier oplicht en je als lezer begint te vermoeden wat er aan de hand is, zit je gevangen in het verhaal. Is Audie een overvaller met een hart of juist een psychopaat? Welke verrassing heeft de auteur in petto? Met welke onthulling zal hij zijn lezerspubliek verbluffen? Michael Robotham heeft opnieuw een dijk van een thriller geschreven. De indringende schrijfstijl is de kers op de taart. Een regelrechte aanrader!


ISBN 9789023491446 | paperback | 413 pagina's| Cargo | februari 2015
Vertaald door Paul Witte

© Annemarie, 12 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altDoor mijn ogen
Michael Robotham


Het is alweer dertien maanden geleden dat Daniel uit het leven van Marnie Logan verdween. Nog altijd weet Marnie niet of hij haar en de kinderen vrijwillig heeft verlaten. Heeft hij ergens anders een nieuw leven opgebouwd of is hem iets overkomen? Daniel was Marnies grote liefde. Hij was een fantastische stiefvader voor haar tienerdochter Zoë en ook de kleine Elijah aanbad zijn vader.

De onzekerheid over het lot van Daniel knaagt dagelijks aan Marnie. Zijn verdwijning heeft veel verdriet maar ook financiële problemen veroorzaakt. Marnie kan niet bij de bankrekening van Daniel en zijn levensverzekering wordt niet uitgekeerd omdat hij niet doodverklaard is. Tot overmaat van ramp heeft Daniel een fikse gokschuld bij een luguber type. Nu Daniel zijn schuld niet langer in kan lossen, stelt de schuldeiser Marnie verantwoordelijk. Omdat Marnie voor de veiligheid van haar kinderen vreest, stemt ze toe om voor het criminele heerschap te gaan werken. Voor de verdwijning van Daniel had ze niet kunnen vermoeden dat ze ooit haar geld zou verdienen in de prostitutie. Het is een ware nachtmerrie.

Het leven is uitzichtloos voor Marnie en ze zoekt hulp bij klinisch psycholoog Joe O’Loughlin. Marnie vertelt Joe dat ze last heeft van korte black-outs en ook heeft ze vaak het gevoel dat ze achtervolgd wordt. Regelmatig voelt ze spiedende ogen in haar rug prikken maar als ze zich omdraait is er niemand. Joe erkent dat Marnie een bijzonder zware periode doormaakt en probeert haar de juiste zorg te bieden. Wanneer Marnie ontdekt dat Daniel kort voor zijn verdwijning een verrassing voorbereidde lopen de emoties hoog op.

Daniel wilde Marnie voor haar verjaardag trakteren op een reconstructie van haar leven. Hij werkte aan een fotoalbum en een dvd. In het geheim benaderde hij vrienden en familie die hem foto’s en anekdotes verstrekten. Daniel ging grondig te werk en benaderde zelfs mensen uit haar verleden. De sympathieke Joe neemt - deels uit sympathie voor Marnie, deels uit beroepsinteresse - de taak op zich om de mensen die Joe in zijn notitieboekje noemt op te zoeken. Nu Joe in de voetsporen van Daniel treedt komt hij tot de ontdekking dat veel mensen bang voor Marnie zijn. Wie Marnie ooit kwaad heeft gedaan, heeft daar zwaar voor moeten boeten. Sommige kunnen het navertellen, anderen niet. Is de lieve, zachtaardige Marnie in werkelijkheid een monster? Loopt Joe nu zelf ook gevaar?

Ik val maar meteen met de deur in huis: Door mijn ogen is een subliem geschreven thriller. Ik had het ruim vierhonderd bladzijden tellende boek binnen een  dag uit omdat ik me er niet toe kon verzetten te stoppen met lezen. Er zijn twee verklaringen voor de gebeurtenissen en steeds als ik zeker wist hoe ik de voorvallen moest interpreteren, gooide een nieuwe ontwikkeling roet in het eten. De waarheid was steeds binnen handbereik maar tegelijkertijd onbereikbaar waardoor de spanning torenhoog opliep.

Terugkerende personages in de boeken van Robotham zijn psycholoog Joe O’Loughlin en oud-inspecteur Vincent Ruiz. In Door mijn ogen helpt Ruiz zijn goede vriend Joe bij het onderzoek naar het verleden van Marnie. Ruiz is echter niet zo gecharmeerd van Marnie en hij gelooft niet in haar onschuld. Joe heeft de ziekte van Parkinson en het omgaan met zijn ziekte valt hem zwaar. Het is voor hem moeilijk om te accepteren dat de aandoening de controle over zijn lichaam overneemt. Robotham kiest dan wel voor terugkerende personages maar de verhalen in zijn boeken staan los van de vorige delen.

Met Door mijn ogen heeft Michael Robotham opnieuw een psychologische thriller van een uitmuntende kwaliteit afgeleverd. Ik ben diep onder de indruk van dit formidabele boek.

ISBN 9789023485100 | paperback | 368 pagina's| Cargo| januari 2014
Vertaald door Joost Mulder

© Annemarie, 1 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altZeg dat het je spijt
Michael Robotham


Klinisch psycholoog Joe O’Loughlin is met zijn tienerdochter Charlie in Oxford wanneer hij door afdelingschef Drury van de lokale politie wordt benaderd. Er is een dubbele moord gepleegd op een boerderij en er is een verdachte opgepakt. De moordverdachte, Augie Shaw, heeft een psychiatrisch verleden en ontkent de moorden in alle toonaarden. Hoewel de bewijzen in de richting van Augie wijzen, twijfelt Drury. Hij vraagt Joe om met Augie te praten.

Na het gesprek met Augie betwijfelt ook Joe of de simpele, verwarde man achter de geraffineerde moorden zit. Bovendien heeft Joe de plaats delict bezocht en er zijn hem een aantal dingen opgevallen. Hij heeft sterk de indruk dat het vermoorde echtpaar een vrouwelijke gast had. Wanneer korte tijd later vlakbij de boerderij een dode vrouw wordt gevonden rijst er een vermoeden bij Joe. Is de vermoorde vrouw de al drie jaar vermiste Tash McBain?

Het boerenechtpaar woonde nog niet lang op de boerderij. Tot aan haar vermissing woonde Tash er met haar ouders. Drie jaar geleden verdween Tash spoorloos, samen met haar beste vriendin Piper Hadley. De verdwijning van de toen vijftienjarige meisjes werd breed in de pers uitgemeten en ook de politie nam de zaak hoog op. Ze zijn echter nooit gevonden. Sommige mensen denken dat ze zijn weggelopen, anderen denken dat ze vermoord zijn. De ouders van de meisjes hebben de hoop op een veilige terugkeer van hun dochters nooit opgegeven.

Verdrietig genoeg wordt de dode vrouw inderdaad geïdentificeerd als Tash McBain. Uit de lijkschouwing wordt duidelijk dat ze verschrikkelijke dingen heeft moeten doorstaan. Haar lichaam is nauwelijks te herkennen als dat van een achttienjarig meisje. De lijkschouwer ontdekt bovendien een gruwelijke verminking. Is Tash ontsnapt en met haar ontvoerder op de hielen teruggekeerd naar haar ouderlijk huis? De grote vraag is: Waar is Piper Hadley?

Vanaf de eerste zin van het boek is het de lezer duidelijk dat Piper nog in leven is. Piper zit ergens opgesloten en maakt zich zorgen om haar vriendin. Nadat Tash hevig bloedend terugkwam van een samenzijn met hun ontvoerder, ging het bergafwaarts met haar. En nu is Tash ontsnapt. Is het haar gelukt uit handen van de ontvoerder te blijven? Maar waarom komt ze dan niet met hulp? Nu Tash weg is laat de ontvoerder zijn wellustige oog op Piper vallen. Tash kan haar niet langer beschermen.

Spannende boeken zijn er in alle soorten en maten. Zeg dat het je spijt is een thriller van het meest spannende soort. Bloedstollend. Het verhaal is heftig en op zijn tijd behoorlijk schokkend. Naast het verhaal van de twee meisjes komt ook het leven van psycholoog Joe O’Loughlin aan bod. Een aantal jaren geleden is hem en zijn gezin iets traumatisch overkomen en sindsdien leven hij en zijn vrouw gescheiden van tafel en bed. Hij mist haar enorm. Dochter Charlie is aan het puberen en hij heeft zijn handen vol aan haar. Joe heeft Parkinson en de gevolgen van de ziekte zijn steeds duidelijker waar te nemen. Wat gaat de toekomst hem brengen? Door een klein detail wist ik welk personage de auteur als dader zou gaan bestempelen maar ik ben dan ook een doorgewinterde thrillerlezer. Zullen andere lezers het ook raden?

Het verhaal wordt verteld vanuit Piper en vanuit Joe. Hierdoor heeft de schrijver extra spanning gecreëerd want terwijl Joe naarstig op zoek is naar Piper weet de lezer hoezeer haast geboden is. De Australische auteur Michael Robotham kruipt op indrukwekkende wijze in de huid van zijn personages. De ontvoerde meisjes, hun ouders, verdachten, boze burgers, politiemensen en Joe: stuk voor stuk zijn ze met grote mensenkennis en inzicht uitgewerkt. Ook de manier waarop de maatschappij reageerde op de verdwijning van de meisjes is heel treffend neergezet. Zeg dat het je spijt is een thriller van hoog niveau waarbij misdaad vanuit de psychologie onder de loep wordt genomen. Mét ijzingwekkende ontknoping.

ISBN 9789023473497 | paperback |456 pagina's| Uitgeverij Cargo | oktober 2012
Vertaald door Joost Mulder

© Annemarie, 8 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven