Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Quentin Bates


altIJskoud
Quentin Bates


Het verdriet van de vrouw van wijlen Jóhannes Karlsson zal waarschijnlijk omslaan in woede als ze erachter komt in welke toestand het lichaam van haar man is aangetroffen. Zijn ontzielde lichaam lag overdwars op het bed van zijn hotelkamer. Naakt. Zijn handen en voeten waren aan het bed vastgebonden en in zijn mond zat een rode bal. Het is overduidelijk dat de steenrijke Jóhannes zichzelf een noodlottig pleziertje gunde.

Rechercheur Gunnhildur (Gunna) Gísladóttir vermoedt dat Jóhannes niet opzettelijk om het leven is gebracht. Misschien werd het spannende seksavontuurtje iets te opwindend voor zijn hart. Op de beelden die een bewakingscamera in de hotelbar heeft gemaakt, is te zien dat Jóhannes Karlsson zich in het gezelschap van een onbekende vrouw bevond. Ze heeft zich vast geschrokken uit de voeten gemaakt toen het rendez-vous anders verliep dan gepland. Om de zaak af te ronden rest Gunna en haar collega’s vooralsnog niets anders dan de vrouw op te sporen en haar verklaring op te nemen. Maar al snel blijkt het allemaal niet zo eenvoudig te zijn.

De dame in kwestie noemt zichzelf Sonja. De auteur vertrouwt de lezer toe dat Sonja via internet in contact komt met mannen die ze vervolgens ontmoet in een luxe hotel. De mannen verwachten een ontmoeting met een zogeheten “meesteres” en laten zich gewillig vastbinden. En dan zijn ze de pineut. Sonja is uit op hun geld. Ze fotografeert de vastgebonden mannen en verkrijgt hun pincode door te beloven na een uur hulp in te roepen. Vervolgens gaat Sonja uit winkelen en rooft ze de bankrekeningen van haar slachtoffers leeg. De mannen zijn zo beschaamd dat ze hun mond houden over het gebeuren. Bovendien heeft Sonja foto’s van hen en de onthutste heerschappen willen natuurlijk niet dat iemand de gênante kiekjes onder ogen krijgt. Sonja wil uiteraard niet gevonden worden door Gunna.

Gunna heeft nog een andere opdracht gekregen van haar baas. Een bijzonder saaie en vreemde taak. Ze moet een verdwenen laptop opsporen. De laptop behoort toe aan een ambtenaar die een nogal ongeloofwaardig verhaal ophoest over de wijze waarop de laptop verdwenen is. Wel is duidelijk dat er belangrijke informatie op de laptop staat. Gevoelige informatie. Wat Gunna niet weet is dat er ook een “mannetje” op zoek is naar de laptop. Het is maar te hopen dat Gunna de laptopdief als eerste vindt, want de andere speurneus is een doorgewinterde crimineel.

IJskoud speelt zich af in Reykjavik. Auteur Quentin Bates is een Engelse journalist. Hij woonde meer dan twintig jaar in IJsland en het is duidelijk dat het bijzondere land zich voorgoed in zijn hart heeft gevestigd. Quentin Bates schrijft sober maar sfeervol. Hij beschrijft het verhaal vanuit meerdere perspectieven en wisselt deze met grote regelmaat af. De wisselende invalshoeken zorgen ervoor dat het verhaal boeiend blijft. Af en toe was ik wel even de draad kwijt omdat ik niet in de gaten had dat de auteur alweer was overgeschakeld op een ander personage.

Het verhaal zit netjes in elkaar hoewel niet alles tot in de puntjes wordt toegelicht. IJskoud is het derde boek waarin Gunna Gísladóttir de hoofdrol opeist. Gunna probeert aan het idee te wennen dat ze voor haar veertigste oma zal worden. Ze heeft zich nog maar nauwelijks bij dit feit neergelegd wanneer haar zoon haar vertelt dat ze twee keer oma zal worden. Niet omdat zijn vriendin een tweeling krijgt maar omdat nóg een vrouw een kind van hem draagt. Zijn stiefzus om precies te zijn. Gunna heeft dus heel wat aan haar hoofd in deze prettig geschreven politiethriller.  

ISBN  9789045205526 | paperback | 304 pagina's | Karakter Uitgevers B.V. | juni 2013
Vertaald door Peter de Rijk

© Annemarie, 20 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven