Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Donna Leon


altDodelijke conclusies
Donna Leon

In het pittoreske Venetië komt een jonge vrouw terug van een reisje. Wanneer ze haar post op gaat halen bij haar benedenbuurvrouw treft ze deze dood aan. De hevig geschrokken vrouw belt de politie en commissaris Brunetti komt een kijkje nemen. De dode vrouw heeft een hoofdwond en een paar kleine plekjes op haar huid. De autopsie wijst uit dat ze aan een hartstilstand is overleden. Verder onderzoek onthult dat de overledene hartklachten had. Ze is hoogstwaarschijnlijk een natuurlijke dood gestorven en met haar hoofd tegen de radiator gevallen.

Geen zaak voor de politie dus. Toch is Brunetti niet helemaal overtuigd. Waar komen de plekjes op haar huid vandaan? Heeft iemand haar vastgegrepen? Is ze daardoor zo overstuur geraakt dat haar, door hartritmestoornissen geplaagde, hart het heeft begeven? Brunetti besluit het onderzoek officieus nog even voort te zetten. Hij informeert bij vrienden en familie naar de vrouw maar wordt niet veel wijzer. Iedereen spreekt vol lof over haar, ze zette zich in als vrijwilliger in een verzorgingshuis. Vijanden zijn er niet. Brunetti is echter een sceptische man en blijft graven. Na veel heen en weer gevraag komt hij erachter dat de overleden vrouw opvang bood aan mishandelde vrouwen. Het onderzoek neemt een nieuwe wending. Is er misschien een boze partner op komen dagen die haar de stuipen op het lijf heeft gejaagd? Ook blijken er tekeningen uit het huis verdwenen te zijn. Zijn deze door iemand gestolen? Kan dit aan de zaak gelinkt worden? Hoe meer Brunetti ontdekt, hoe verwarrender het wordt. Weet hij de waarheid boven tafel te krijgen?

Al snel nadat ik begon met lezen moest ik de impuls onderdrukken om mijn koffers te pakken en naar Venetië af te reizen. De sfeer die het verhaal biedt is zeer aantrekkelijk. Donna Leon laat de lezer genieten van de prachtige en mystieke omgeving van Venetië. De lezer waant zich in de waterrijke stad en struint in gedachten rond in de vele mooie straatjes om vervolgens neer te strijken op een allerliefst terras voor een hapje en een drankje. Vertaler Theo Scholten verdient een dikke pluim voor de uiterst smaakvolle vertaling. Heel mooi hoe hij de Italiaanse stijl van het verhaal niet verloren heeft laten gaan. Hij laat de Italiaanse taal heel summier doorschemeren. Dit doet hij zonder de lezer ook maar een moment in verwarring te brengen en zonder wijsneuzerig over te komen. Door het goede vertaalwerk komt het verhaal extra mooi tot zijn recht

Dodelijke conclusies is een goed politieverhaal. Brunetti komt over als een sympathieke, charmante man met een vlotte vrouw en dito kinderen. Hij is geen bikkelharde politieman maar laat zijn gevoelens toe in zijn werk. De zaak wordt van alle mogelijke kanten belicht. Sommige ontdekkingen leiden nergens toe en anderen brengen de zaak langzaam tot ontwikkeling. Er komen geen bloedstollende scènes of actie-taferelen in het boek voor. Dat past ook niet bij dit verhaal. Ondanks dat Donna Leon al een twintigtal boeken met  Guido Brunetti  in de hoofdrol heeft geschreven, is dit verhaal ook prima als standalone te lezen.

Dit boek biedt een rustiek, mooi en overtuigend crime-verhaal met een goed plot. Nu het boek uit is worstel ik nog steeds met het verlangen een bezoekje aan Venetië te brengen en heb ik bovendien zin in een heerlijk Italiaans maaltje.

ISBN 9789023463801 | Paperback |316 pagina's| De Bezige Bij | augustus 2011
Vertaald door Theo Scholten

© Annemarie, 27 december 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven