Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ørjan Karlsson

Iselin was bijna thuisIselin was bijna thuis
Deel 1 Jakob Weber serie
Ørjan Karlsson


Jakob Weber werkt als inspecteur van politie in Bodø, waar zich de hoofdvestiging bevindt van de GIPO (Gemeenschappelijke Eenheid voor inlichtingen, preventie en onderzoek). Het politiedistrict Nordland valt daaronder, zodat Jakob en zijn collega’s ook uitgezonden worden naar omliggende gemeenten.
Bodø is een grote Noorse stad net boven de poolcirkel, op behoorlijke afstand van Oslo. Die afstand is waarom Noora Yun Sande, een jonge rechercheur, sinds kort het team van Weber is komen versterken. De achterliggende reden wordt niet onmiddellijk verteld, maar het vormt het privédraadje binnen dit verhaal. Ook Weber heeft niet altijd zijn handen vrij om te kunnen doen en laten wat hij zou willen.
Dat staat verder los van de plot, die handelt over de negentienjarige Iselin. Zij is vermist. Ze is gaan hardlopen en kwam niet terug. Is ze uit vrije wil vertrokken? Heeft haar vriend een hand in de verdwijning gehad?


In dezelfde tijd is er een Oekraïense jonge vrouw gevonden. Ook bij haar is onduidelijk wat er gebeurd is. Voorlopig houden ze het bij deze Galyna op zelfdoding.
Weber was voordat deze vrouwen verdwenen bezig met een cold case onderzoek: een lichaam van een jonge vrouw was gevonden op de Lofoten. Dit was negenentwintig jaar eerder, maar Weber sluit verband niet uit.
Dan verdwijnt er opnieuw een jonge vrouw.


Als dit boek uit is weet je haast wel zeker dat er meer verhalen over inspecteur Weber zullen volgen. Niet alle vragen die te maken hebben met deze vermoorde jonge vrouwen zijn beantwoord. En bovendien begon het boek met een dader die een slachtoffer in zijn auto gevangen hield, en hij bevond zich niet in Noorwegen maar aan de Zweedse westkust!
Karlsson vertelt het verhaal vanuit verschillende perspectieven. Bij een aantal staat dat boven het hoofdstuk: Weber, Iselin etc. Maar er is ook een anonieme verteller! Dat verhoogt de spanning natuurlijk.
De serie rond Inspecteur Weber past prima in het rijtje Scandinavische speurders die een eigen serie boeken hebben. Op naar het volgende deel dus.


Ørjan Karlsson (Bodø, 1970) is socioloog van beroep, volgde een officiersopleiding in het leger en nam deel aan overzeese missies. Hij heeft bij het ministerie van Defensie gewerkt en is nu manager bij het Noorse directoraat voor civiele bescherming. Ørjan Karlsson heeft zo’n twintig misdaadromans en sciencefictionboeken op zijn naam staan.


ISBN 9789460686283 | Paperback | 352 pagina's | Uitgeverij Marmer| juni 2023

© Marjo, 15 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven