Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jonas Moström

Dominomoord
Jonas Moström


Dit is het tweede boek in de serie rond psychiater Nathalie Svensson, die naast haar werk als chef-arts psychiatrie in het ziekenhuis van Uppsala, deel uitmaakt van de daderprofielgroep van de rijksrecherche. Aan het eind van het vorige boek krijgt ze een telefoontje van haar zus Estelle, die in het ziekenhuis van Sundsvall in Noord-Zweden werkt. Ze heeft haar familie 9 jaar geleden plotseling verlaten en is naar Sundsvall verhuisd


Het boek begint met een hoofdstuk waarin de hoofdpersonen nog even worden voorgesteld. Dan volgt een proloog die zich in het verleden afspeelt, zonder tijdsaanduiding. Later volgen er meer hoofdstukken die zich in het verleden afspelen, maar daarbij staat dat het een en ander zich in 2005 afspeelt.


Het team onder leiding van Ingemar Granstam wordt naar Sundsvall geroepen, waar een arts uit het ziekenhuis is verdwenen. De zus van Nathalie is de laatste die de man heeft gezien en op de plaats waar de arts is verdwenen is behalve z’n naamplaatje ook een dominosteen gevonden. Een paar dagen eerder is er ook al een arts verdwenen en zijn lichaam is de ochtend na de verdwijning van het tweede slachtoffer gevonden. Het slachtoffer is een paar dagen ergens vast gehouden en ook bij hem wordt een dominosteen gevonden. Het team heeft dus haast om het tweede slachtoffer te vinden, omdat men vermoedt dat ook dit slachtoffer nog een paar dagen in leven zal worden gehouden.
Er zijn sporen die naar Estelle en haar man leiden, maar weet zij meer dan ze laat blijken? Er is ook wat aandacht voor het privéleven van de hoofdpersonen, maar dat mag geen naam hebben.


Het is een spannend boek geworden en in het laatste hoofdstuk krijgt hoofdinspecteur Johan Axberg van de politie in Sundsvall, een telefoontje, dat de aanzet lijkt te zijn voor een volgend boek, waar ik met spanning naar uit kijk.


ISBN 978 90 263 5506 6 | Paperback | 370 pagina’s | Ambo Anthos | 2021 
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga en Sophie Kuiper

© Renate 21 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Dodelijk dichtbijDodelijk dichtbij
Jonas Moström

Nathalie Svensson, moeder van twee kinderen, is psychiater van beroep, waardoor ze nogal eens met mensen in aanraking komt die flink gestoord zijn. Ze is gescheiden na een verstikkend huwelijk met Hakan en vindt het heerlijk om, als de kinderen bij hun vader zijn, alle remmen los te gooien. Al zijn de types met wie ze dan te maken krijgt niet altijd even fris.


Op een van die avonden heeft ze de acteur Rickard Ekengård leren kennen, met wie ze nu weer afgesproken heeft, bij een fontein op een plein. Hij staat er al als ze aan komt lopen, maar voor ze hem heeft kunnen benaderen ziet ze hoe een persoon opstaat van een bankje en naar Richard toeloopt. Ze hoort een knal en ziet hoe de onbekende Richard in het water van de fontein gooit.


Deze moord brengt haar tien jaar terug in de tijd, toen haar vriend Adam vermoord werd. Adam was journalist en bezig met een belangrijke zaak. Hij vertelde haar niet waar hij mee bezig was. Ze heeft nog dozen met spullen staan van Adam. Nathalie besluit zelf op onderzoek te gaan en ontdekt ze dat Adam bedreigd werd door een acteur. Niet
door Ekengård, maar door zijn concurrent. Is dit de link tussen de twee moorden?

Adam, Nathalie, Hakan en politie-inspecteur Frank waren een vriendengroep in hun jonge jaren. Nu Frank onderzoek doet naar de moord op de acteur overleggen ze geregeld, al is dat vanuit Franks positie een poging om Nathalie er van te weerhouden zelf in de zaak te duiken, ze luistert niet. Maar het wordt haar niet in dank afgenomen. Ze krijgt dreigbrieven. En iemand in een groene anorak volgt haar. Wat is hier allemaal aan de hand?
Iemand uit haar verleden? Een patiënt? De stalker?

Behalve dat het verhaal af en toe onderbroken wordt door stukjes cursieve tekst vanuit waarschijnlijk de dader zijn er terugblikken naar de tijd met Adam.
Er is een intrigerende proloog: een vrouw loopt via een donker straatje naar huis en wordt overvallen. Ze komt bij op een voor haar onbekende plek. Wie is zij? Wat er verder gebeurt en wat deze proloog met het verhaal te maken heeft, dat wordt pas duidelijk als het boek bijna uit is.


Het is een mix tussen een actiethriller en een detectiveverhaal waarin ook privédingetjes die met het verhaal niet echt iets te maken hebben. Als haar moeder een poging tot zelfdoding doet, is niet duidelijk bij welke van de twee dit feit hoort. Zo zijn er veel dingetjes waarvan pas op het laatst duidelijk wordt welke wel en welke geen verband houden met de moord(en). Dat houdt je als lezer scherp, net zoals de vlotte manier van schrijven dat doet.


Jonas Moström (1973) werkt als huisarts in Stockholm met daarnaast tijd genoeg om te schrijven. Er verschenen al negen boeken voor Dodelijk dichtbij uit kwam. Het is het eerste deel van een serie met Nathalie Svensson in de hoofdrol. Het is ook het eerste boek van zijn hand dat in het Nederlands vertaald werd. Er komen er vast wel meer. De serie met Nathalie Svensson bevat intussen al zes delen.


ISBN 9789026349614 | paperback | 352 pagina's | Uitgeverij Ambo|Anthos | mei 2020
Vertaald uit het Zweeds door Tineke Jorissen-Wedzinga en Sophie Kuiper

© Marjo, 16 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven