Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

William Landay


altDe verdediging van Jacob
William Landay

De inwoners van het vredige plaatsje Newton worden opgeschrikt door de moord op de veertienjarige Ben Rifkin. Toen de jongen op weg was naar school is hij in het park dat op de route lag drie keer met een mes gestoken. Er heerst grote ontreddering en angst in het stadje. Ouders zijn bang dat de moordenaar het op nog meer kinderen voorzien zal hebben. Het is gedaan met de rust.

Hulpofficier van justitie Andy Barber leeft erg met het getroffen gezin mee. Ben was een klasgenootje van zijn eigen zoon Jacob. Het had hem ook zomaar kunnen overkomen. Een vreselijke gedachte. Andy stort zich op de zaak en wil zo snel mogelijk de moordenaar oppakken, de angst van de inwoners wegnemen. Hij heeft al een mogelijke dader op het oog maar dan blijkt dat zijn collega’s hun aandacht op heel iemand anders hebben gevestigd. Zijn bloedeigen zoon Jacob is als verdachte aangemerkt. Andy wordt met betaald verlof gestuurd en Jacob is niet langer welkom op school. Hun heerlijke, onbezorgde leven is voorbij.

Jacob houdt vol dat hij onschuldig is en Andy gelooft hem onvoorwaardelijk. Dat Jacob een mes blijkt te hebben is louter toeval. Andy zorgt er dan ook voor dat het mes verdwijnt. Nu er een rechtszaak komt zal Andy open kaart moeten spelen. Er zal gegraven gaan worden in zijn verleden en zijn zorgvuldig bewaarde geheim zal aan het licht komen. Hij vertelt Laurie dan ook  het werkelijke verhaal over zijn afkomst, dat zijn vader in de gevangenis zit wegens moord. Ook de grootvader van Andy stond bekend als zeer gewelddadig. De kans is groot dat de mannelijke leden van zijn familie belast zijn met het zogeheten “moordgen”.

Laurie neemt de bekentenis van Andy hoog op. Ze beweert dat Jacob als peuter gewelddadig gedrag vertoonde. Andy vindt het allemaal maar onzin. Zijn zoon is een lieve jongen en allesbehalve een moordenaar. Natuurlijk heeft Jacob zo zijn onhebbelijkheden maar dat geldt toch zeker voor elke puber? In afwachting van de rechtszaak raakt het gezin meer en meer geïsoleerd van de buitenwereld. Vrienden en collega’s hebben het contact verbroken. Sociale contacten zijn er niet meer. De dagen kruipen voorbij. Wat zal de toekomst brengen? Het kan toch niet zo zijn dat Jacob onschuldig de gevangenis in draait? Of houdt Andy zichzelf voor de gek en heeft hij een moordenaar op de wereld gezet?

Het verhaal moet eventjes op gang komen maar ineens had het me te pakken. Ik raakte in de ban van de vertelling. Het heeft iets heel beklemmends, iets waardoor ik niet meer wilde stoppen met lezen. De spanning loopt steeds meer op en als lezer begon ik te vrezen voor de afloop.  De gedrevenheid van de vader wordt heel treffend neergezet. Hij houdt onvoorwaardelijk van zijn zoon en hij zal nooit aan hem twijfelen. Zaken die een ervaren hulpofficier van justitie als Andy normaal gesproken als verdacht zou beschouwen, zijn nu slechts toevalligheden. Laurie is kritischer. Ze houdt zielsveel van haar kind maar beseft dat hij zo zijn minder mooie kanten heeft. Hierdoor komen Andy en Laurie regelmatig lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Dit verhaal is ijzersterk neergezet en tot in de puntjes uitgewerkt. De rechtszaak zelf komt ook uitgebreid aan bod, vooral door middel van verhoorverslagen. Het feit dat Jacob als een mogelijke moordenaar wordt beschouwd, vernietigt het hele gezin. Ongeacht de uitkomst zal de smet van de rechtszaak voor altijd aan hen blijven kleven. De carrière van Andy is voorbij, nooit meer zal hij kunnen werken als officier van justitie. De goede reputatie van het gezin is bezoedeld, het huwelijk beschadigd en hun rijke sociale leven zal nooit meer zo onbekommerd worden als het was.

De verdediging van Jacob is een ,juridische, thriller van hoog niveau. Een thriller zoals een thriller hoort te zijn waarbij het plot de lezer absoluut zal weten te verrassen.

ISBN 9789044335019 | Paperback | 416 pagina’s| The House of Books| mei 2012
Vertaald door Theo Horsten

© Annemarie, 23 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven