Feniks
Cold Case 2
Carina van Leeuwen
In de proloog die zich afspeelt ten tijde van een verbouwing van het Catshuis in 1992, vindt een achtjarig meisje op een ongelukkige manier de dood.
Als bijna 30 jaar later de nieuwe minister-president besluit tot een renovatie wordt een gruwelijke ontdekking gedaan op dezelfde locatie.
Het leidt ertoe dat er een nieuw onderzoek wordt gestart naar een vermissing van dertig jaar geleden. De zoektocht naar het vermiste meisje leverde al die jaren niets op. Zou men er nu nog, zoveel jaren later, achter kunnen komen wat er gebeurd is?
De geplande nieuwe renovatie had nogal wat tumult opgeleverd. Wel miljoenen aan dit project, terwijl er te weinig woningen waren?
Is dat de reden dat raadslid Tanja van Rijn steeds zo fel tegen de plannen stemt? Haar stemgedrag heeft de aandacht getrokken van Evelien Voskamp, een jonge blogger, die graag journalist wil worden.
Evelien weet Lyn Riley zover te krijgen dat die haar onder haar hoede neemt. Riley is een gerenommeerd journaliste. Eerder was zij betrokken geraakt bij een cold case dat door project Magma aan het licht was gekomen. Bij dat project worden door het hele land autowrakken uit het water gevist, in de hoop vermissingen op te lossen.
Deze keer is er een vondst gedaan waar Lyn meer van weet. Maar dat kan ze niet zomaar gaan vertellen. Ze heeft haar geheim immers al jaren verborgen gehouden…
‘…iets wat zich dertig jaar geleden had afgespeeld, dat tot de dag van vandaag dooretterde.’
Maar ze houdt de zaak in de gaten, terwijl ze zich ook bezighoudt met de vondst in het Catshuis.
Die zaak is in handen van rechercheur Renee Spaan en haar collega’s.
Ergens in een luxe verzorgingshuis zit een veertigjarige man. Geert Alblas heeft bij een ongeluk zwaar hersenletsel opgelopen is. Hij kan niet praten of zelfstandig bewegen. Maar hij reageert fel op iets wat hij op de televisie ziet, en zijn verzorgster doet haar best hem te begrijpen. Ze besluit er de politie bij te halen.
De recherche heeft haar handen vol aan deze twee cold cases. Intussen worden er allerlei complottheorieën gelanceerd door demonstranten, die actie eisen van de politie en politiek.
Naast feiten die we herkennen uit de actualiteit, komen persoonlijke kwesties aan de orde, waardoor de hoofdpersonen beter gekend kunnen worden.
De schrijfster is zelf een forensisch rechercheur die zich bezighoudt met cold cases. Ze weet dan ook waar ze het over heeft. Eerder verscheen in de Cold Caseserie, Magma. Daar was net als in Feniks Lynn Riley de hoofdpersoon. Lezers die eerder Unit Plaats Delict lazen komen nog een bekende tegen: Renee Spaan, forensisch rechercheur te Den Haag, waar de boeken zich afspelen.
Carina van Leeuwen (1960) studeerde Forensisch Onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam waar ze nog steeds gastcolleges geeft. Ze werkte jaren als operatieassistente in ziekenhuizen in binnen- en buitenland voordat ze in 1991 naar de politie Den Haag overstapte.
Sinds 2006 werkt ze als forensisch coördinator in het Cold Case team van politie Amsterdam.
ISBN 9789400515406 | Paperback | 312 pagina's | Uitgeverij Bruna| september 2023
© Marjo, 5 november 2023
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Ik erger me een beetje aan de niet-bestaande locaties in het boek, te meer daar alle andere straten en dergelijke wel echt bestaan. Dat het eethuisje niet bestaat, is iets waar ik geen moeite mee heb, maar ziekenhuizen en politiebureaus moeten toch wel de juiste naam hebben, wat mij betreft.
ISBN 9789400502147 | Paperback | 336 pagina's | AW Bruna fictie | januari 2014
© Renate 22 november 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Nachtvlinder
Unit Plaats Delict deel 3
Carina van Leeuwen
Er gaat iets mis. De drugs baant zich een weg door haar lichaam alsof het haar wil verslinden in plaats van genot schenken. Al snel is haar lichaam niet meer de hare. Ze zit gevangen in een strak omhulsel. Wanhopig probeert ze om hulp te roepen. Hij moet haar helpen, het gaat niet goed. De man die haar vol enthousiasme begroette doet niks. Terwijl het leven uit haar wegvloeit, maak hij zich uit de voeten.
Niet veel later haalt het geluid van haar telefoon forensisch rechercheur Renee Spaan uit haar concentratie. In haar vrije tijd onderzoekt ze de dood van haar vader. Vijfentwintig jaar geleden kwam hij om toen hij een drugslaboratorium binnenging. Hoe had hij zo onvoorzichtig kunnen zijn? Renee kan zijn dood nog altijd niet accepteren. Ze heeft het idee dat er destijds meer aan de hand was. Dat zijn dood geen ongeluk was. Het feit dat duistere lieden niet blij met haar interesse in de zaak zijn, versterkt haar vermoedens. Renee moet haar onderzoek tijdelijk pauzeren. Er is een dode gevonden.
De vrouw die dood in een luxe appartement is gevonden, blijkt door drugs te zijn gestorven. Het appartement staat op naam van een nachtclub. De dode werkte daar als callgirl. Renee en haar collega’s begrijpen al snel dat de schaars geklede dame waarschijnlijk niet alleen was toen ze stierf. Iemand heeft nagelaten de hulpdiensten te bellen. Ze is aan haar lot overgelaten en uiteindelijk in haar eigen braaksel gestikt. Als iemand haar op haar zij had gelegd, had ze mogelijk nog een kans gehad. Degene die haar in de steek heeft gelaten, kan mogelijk dood door nalatigheid worden verweten. Is deze persoon ook degene geweest die haar van de fatale drugs heeft voorzien?
Tijd om uit te rusten, is Renee niet gegund. Ze ligt nog maar nauwelijks in bed wanneer de telefoon opnieuw gaat. Er is een explosie geweest in een vakantiepark in Kijkduin. Omdat niemand anders beschikbaar is, zal Renee de honneurs moeten waarnemen. Er is een zwaargewonde man tussen de restanten van het vakantiehuis aangetroffen. Wie hij is, is niet bekend. Volgens de eigenaresse van het huisje, kan het niet om een familielid gaan. Zij is immers gewoon thuis en haar man zit voor zaken in het buitenland. Ze kan hem alleen maar niet bereiken…
Er is een tweede persoon onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Een onherkenbaar lichaam in een duikpak is uit zee gevist. Wie is deze dode en wat is hem overkomen? Vooralsnog is het een raadsel. De drie zaken kosten het team veel tijd en energie. Gelukkig komt er versterking uit onverwachte hoek. Door de op komst zijde reorganisaties komen een aantal collega’s de sfeer van het politiebureau in Den Haag proeven. Er meldt zich zelfs een rasechte Amsterdammer. Hulp is welkom maar toch is Renee niet erg blij met hun aanwezigheid. Ze voelt zich gedwongen aan haar eigen toekomst bij de politie te denken. Zal ze haar geliefde stad noodgedwongen moeten gaan verlaten? Renee moet er niet aan denken en steekt haar kop in het zand. Den Haag verlaten is gewoonweg geen optie. Dan gebeurt er iets vreemds. Wat doet de secretaresse van een van de slachtoffers op de begrafenis van een ander slachtoffer? Er is soms een onderling verband?
Nachtvlinder is het derde deel in de Unit Plaats Delict-reeks van Carina van Leeuwen. De auteur is zelf werkzaam als Inspecteur/Forensisch Expert in Amsterdam en weet dus waarover ze schrijft. Deze politiethriller gaat niet alleen over de drie zaken maar ook over de onrust die de politiereorganisaties veroorzaken. Niemand is zeker van zijn of haar baan en wie mag blijven weet niet in welke stad hij of zij gestationeerd zal gaan worden. Ook wordt het tekort aan mankracht fijntjes aangehaald.
In dit boek gebeurt behoorlijk veel. Drie zaken, veel nieuwe personages en dan ook nog het privéonderzoek van Renee dat het nodige gevaar oplevert. Daarnaast wordt ook aandacht aan het liefdesleven van Renee besteed. Ze heeft bindingsangst maar snakt tegelijkertijd naar een arm om haar heen. Met al deze verhaallijnen maakt Carina van Leeuwen het zichzelf erg moeilijk maar ze heeft er gelukkig toch een kloppend geheel van weten te maken. Het is een complex maar realistisch verhaal. Bij de politie dienen zaken zich immers niet netjes om beurten aan en ook het privéleven kan tijdens een onderzoek niet op pauze worden gezet. Tijdens het lezen vergat ik regelmatig dat Renee Spaan een fictief persoon is en dat is een groot compliment voor de auteur.
ISBN 9789400507128 | paperback | 320 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2016
© Annemarie, 8 juni 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Koud spoor
Unit Plaats Delict Deel 2
Carina van Leeuwen
Soms hebben politiemensen maar een smerig baantje. In Den Haag is het zomer, een echte hete zomer. Niet zo prettig om dan steeds opnieuw vuilniszakken te moeten onderzoeken waar stinkende en in ontbinding verkerende lichaamsdelen in zitten. Blijkbaar is de dader extra gehaast geweest om de delen kwijt te raken, na een grote stroomstoring in de stad.
Forensisch rechercheur Renee Spaan is wel wat gewend, zij wurmt zich tussen de maden door...
Het is een vreemde zaak, en voorlopig hebben ze geen idee wie de dode is, laat staan wat de zaak verder omhelst. Er lijken meerdere daders te zijn.
Maar Renee is ook druk bezig met een andere zaak, een man wordt gevonden in zijn woning, helemaal verpakt, geseald zeg maar, in plastic. De man staat bekend als een zonderling, en misschien is het zelfmoord, maar niets is zeker. De woning wordt op zijn kop gezet waarbij ze een gruwelijke vondst doen in de kast...
Renee is evenwel vooral bezig met haar vader, die vijfentwintig jaar eerder omkwam bij een brand in een XTC-laboratorium. Ze heeft ontdekt dat er van alles niet deugde rond die zaak: haar vader was een gewone wijkagent, waarom hing hij dat pand binnen? De echtgenoot van Renees beste vriendin, blijkt er bij betrokken te zijn, en dat doet de vriendschap geen goed.
Is hij degene die Renee probeert aan te rijden? Degene die haar flat binnendringt? Wie zit daar achter en waarom?
En dan heeft Renee haar eigen leven nog niet op de rails na de zelfmoord van haar vriendin (in het eerste deel van Unit Plaats Delict beschreven).
Stof genoeg om een boeiende thriller te schrijven. Maar echt een thriller vind ik het niet worden. Misschien omdat er teveel gebeurt? Omdat er veel informatie gegeven wordt over forensische zaken? Maar dat is dan weer wel interessant om te lezen.
Niet alle verhaallijnen worden netjes afgerond, er blijft nog het een en ander over dat in een volgend deel uit de doeken gedaan zal moeten worden.
Blijft over een lekker misdaadverhaal, vanuit een interessante invalshoek, met veel aandacht voor het privéleven van de hoofdpersoon. En een kanjer van een cliffhanger...
ISBN 9789400502154 | Paperback |320 pagina's |Uitgeverij A W Bruna| januari 2015
© Marjo, 24 maart 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Koud spoor
Unit Plaats Delict Deel 2
Carina van Leeuwen
Het huis is zo goed vergrendeld dat het de Haagse politie zelfs met een zwaar stootijzer moeite kost binnen te komen. Forensisch rechercheurs Renee Spaan en Sophie Bettel hebben zich in hun witte overalls gehuld en ook mond, handen en voeten afgedekt. Wat ze in de woning aan zullen treffen, weten ze niet maar ze bereiden zich voor op het vinden van een lichaam. De bewoner is al een tijd niet gesignaleerd.
Het is juni en het is warm in de kleine, volgestouwde woning. Vreemd genoeg is er een grote hoeveelheid aluminiumfolie in het huis aanwezig. Zelfs de ramen zijn ermee afgedekt. De keuken staat vol met glazen potten. Potten waar bonen in hebben gezeten. De karakteristieke lijkengeur ontbreekt echter. Is de bewoner dan toch met de noorderzon vertrokken? Maar hoe kunnen de deuren dan zo grondig aan de binnenkant vergrendeld zijn? De woonkamer verschaft duidelijkheid. In een dikke laag plastic zit een lichaam verstopt. Het lijkt ligt opgekruld in de foetushouding en draagt een zonderlinge badmuts.
Veertiger Ewout Ravensberger is een eenzame dood gestorven. Hij viel ten prooi aan een obsessie voor rampen en raakte de kluts kwijt. Ewout vreesde de buitenwereld zo erg dat de beslotenheid van zijn huis hem fataal werd. Hij werd niet door familie en vrienden gemist. Ewout had maar één vriend: Hans Verhulst. De twee waren dikke maatjes maar Hans besloot, tot Ewouts grote ontsteltenis, naar Spanje te vertrekken. Ewout mocht mee maar zijn angsten hielden hem tegen. Hans is weg maar is hij ooit in Spanje gearriveerd?
De warme junimaand heeft meer in petto voor de Haagse recherche. Vuilnismannen Willem en Tijmen doen een gruwelijke ontdekking. Een vuilniszak scheurt en een menselijk onderbeen piept naar buiten. Het ophalen van de rest van het huisvuil loopt enige vertraging op door deze vondst. In de dagen die volgen, worden meer lichaamsdelen in vuilniszakken aangetroffen. Iemand heeft een ronde door de stad gemaakt en her en der zijn of haar lugubere vracht gedumpt.
Wie is de in stukken gezaagde persoon? Is het een man of een vrouw? En hoe is hij of zij gestorven? Renee Spaan en haar collega’s hebben letterlijk hun handen vol aan de zaak. Samen met een groot team politieagenten gaan ze het onwelriekende Haagse huisvuil te lijf in de hoop meer lichaamsdelen en aanwijzingen te vinden. Het is een vies klusje maar het moet gebeuren. Het ongewone lot van de onbekende persoon moet ontrafeld worden.
De vijfendertigjarige Renee Spaan heeft niet alleen beroepsmatig met de dood te maken. Sinds haar grote liefde Carmen zelfmoord pleegde, lukt het Renee niet om opnieuw liefde in haar leven toe te laten. Haar nieuwe vriendin Chris zou graag samen willen wonen en mijmert zelfs over het krijgen van kinderen. Renee voelt het verzet in zich opborrelen en stort zich in de armen van andere bevallige dames. Ze wil Chris niet kwijt maar vastigheid benauwt haar. Eens verwelkomde ze de liefde met open armen en dat liep dramatisch af. De dood van Carmen heeft het leven van Renee van het gouden randje ontdaan.
Een andere grote liefde in het leven van Renee, was haar vader. Haar dappere, stoere vader. Ook een politieman. Hun band was hecht. Nadat moeder het gezin zomaar de rug toekeerde, waren ze op elkaar aangewezen. Renee was nog maar tien jaar oud toen politiemannen met ernstige gezichten hun opwachting maakten. Normaliter lachten de politiemannen altijd naar haar, ze waren immers collega’s van haar vader. Nu maakten ze geen grapjes en in hun ogen stond een bittere ernst te lezen. Renees vader, haar alles, was dood. Omgekomen tijdens een inval in een drugspand. Nu, vijfentwintig jaar later, onderzoekt Renee op eigen houtje de toedracht van de brand die haar vader fataal werd. Er klopt iets niet. Er klopt iets helemaal niet. Haar vader had die bewuste avond helemaal niet in het drugspand mogen zijn.
Koud spoor is het tweede boek in de serie Unit Plaats Delict van Inspecteur/Forensisch Expert Carina van Leeuwen. Carina werkt zelf in Amsterdam maar haar boeken spelen zich af in Den Haag. Hoofdpersoon Renee Spaan is verbonden aan politiebureau Donumstraat. Al tijdens het lezen van de eerste bladzijde van Koud spoor maakte zich een prettig gevoel van mij meester: dit boek zou mij gaan bevallen. Het boek begint niet vrolijk maar de pakkende, directe schrijfstijl wist onmiddellijk mijn aandacht te trekken.
Het is alsof de boeken van De Waal & Baantjer en Corine Hartman een liefdesbaby hebben gekregen. Dit boek ademt enerzijds een knusse sfeer uit terwijl de schrijfster op andere momenten de bikkelharde werkelijkheid zonder enige terughoudendheid presenteert. Leuk zijn de beschrijvingen van de perikelen op het politiebureau. Zo wordt er op een bizarre manier bezuinigd terwijl er ook onzinnige en peperdure aankopen worden gedaan.
Koud spoor is goed onderbouw en meeslepend geschreven. Het boek biedt een boeiende verhaallijn en een overtuigend kijkje in de wereld van de forensische recherche. Zo moet er – in tegenstelling tot wat populaire televisieseries beweren – eindeloos op resultaten van het laboratorium gewacht worden. Na het lezen van dit boek resten mij slecht twee vragen: wanneer komt het volgende deel uit en… waarom krijgt hond Bob steeds koffie te drinken? Mijn eigen hond zou daar heel onstuimig van worden!
ISBN 9789400502154 | paperback | 288 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | januari 2015
© Annemarie, 5 februari 2015
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER