Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Samantha Hayes

Voor je sterftVoor je sterft
Samantha Hayes


Rechercheur Lorraine Fisher heeft zich op de logeerpartij verheugd. Samen met haar jongste dochter Stella reist ze naar het dorpje Radcote dat op een uur rijden van haar eigen woonplaats Birmingham ligt. In Radcote staat haar ouderlijk huis, Glebe House, waar nu haar jongere zusje Jo met haar gezin woont. Lorraine en Stella zullen een week blijven. Een week vol onbezorgdheid. Bij aankomst wacht hun echter een onplezierige verrassing. Het gezin van Jo is niet langer compleet.


Meteen nadat Lorraine en Stella zijn gearriveerd, vertelt Jo zonder omhaal dat haar echtgenoot Malc twee maanden geleden is opgestapt. Lorraine mag Malc graag en ze kan niet begrijpen waarom hij zijn gezin in de steek heeft gelaten. Boos bedenkt ze dat er vast een jongere vrouw in het spel moet zijn. Jo helpt haar al snel uit de droom. Malc heeft geen ander. Het is Jo zelf die een nieuwe vriend heeft. Meer wil ze er duidelijk niet over kwijt. Wel geeft ze aan dat ze zich zorgen om haar achttienjarige zoon Freddie maakt.


Freddie is zichzelf niet de laatste tijd. De lange tiener is in zichzelf gekeerd. Is hij soms depressief? Lorraine stelt haar zus gerust. Tieners moeten soms hun draai in het leven nog vinden. Het is heel normaal dat Freddie zich zo gedraagt. Toch blijft Jo ongerust, ze vertrouwt haar zus toe dat ze haar zoon vaak hartverscheurend in zijn slaapkamer hoort huilen. Wat als Freddie van plan is zichzelf wat aan te doen? Net als de jongeren zo’n anderhalf jaar geleden deden?


Anderhalf jaar geleden werd Radcote opschrikt door een reeks tienerzelfmoorden. In een paar weken tijd pleegden zes jongeren zelfmoord. Kort geleden heeft ook de negentienjarige Dean Watts een einde aan zijn leven gemaakt. Wat als hij de eerste van een nieuwe reeks zelfmoorden vormt? Wat als Freddie de volgende is? Jo wordt steeds angstiger maar Lorraine maakt zich totaal niet druk om haar neefje. Er is vast niks met Freddie aan de hand. Jo blijft echter bij haar mening en beweert dat Freddie zichzelf gesneden heeft. Er is echt iets aan de hand met haar zoon maar ze weet niet wat. Freddie zelf zwijgt in alle toonaarden.


Er is inderdaad iets aan de hand met Freddie. Hij wordt stelselmatig gepest. Hij ontvangt om de haverklap afschuwelijke berichten waarop staat dat hij maar beter dood kan zijn. Freddie weet best dat hij zich niks van de berichten aan moet trekken maar door de omvang van de pesterijen begint hij te geloven dat de afzenders gelijk hebben. Misschien is de wereld beter af zonder hem. Hij kan het gewoon niet meer aan. En dan pleegt er opnieuw iemand zelfmoord. Kort daarna verdwijnt Freddie spoorloos. Is Freddie vertrokken om ook zelfmoord te plegen? Zelfs Lorraine is nu ongerust. Bovendien heeft ze het vermoeden dat de zelfmoorden misschien helemaal geen zelfmoorden zijn.


Voor je sterft biedt een goed bedacht maar ietwat rommelig verhaal. Het verhaal is spannend en houdt de lezer tot het einde toe geboeid maar niet alles wordt opgehelderd. De lezer zit na het lezen van het boek met een aantal losse eindjes opgescheept. Heeft de schrijfster soms iets te summier met aanwijzingen gestrooid of mag de lezer zelf een aantal zaken invullen? Het verhaal voelt niet helemaal compleet.


Samantha Hayes woont met haar man en drie kinderen in Londen. Ze groeide in Engeland op, in de Midlands, maar woonde ook in Amerika en Australië. Ze wilde altijd al schrijver worden en op haar tiende kocht ze haar eerste typmachine. Het duurde langer dan verwacht voor ze zich daadwerkelijk fulltime op het schrijverschap kon storten. In de tussentijd had ze een groot aantal zeer uiteenlopende banen variërend van privédetective tot fruitplukker. Haar droom is inmiddels uitgekomen en ze heeft al een aantal boeken op haar naam staan.


ISBN 9789022573013 | paperback | 318 pagina's| Boekerij | juni 2015
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Annemarie, 11 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven