Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Felix Francis

Weigering
Felix Francis


Dit boek heeft als ondertitel: “Een Dick Francis-thriller”. Ik weet niet of dit ook op de andere boeken van Felix Francis staat, maar in dit geval klopt dit wel een beetje, want in dit boek is de hoofdrolspeler ex-jockey en detective Sid Halley, die ook de hoofdrol speelde in een paar boeken van Dick Francis, de vader van Felix. Sid is op verzoek van z’n tweede vrouw, met wie hij een dochtertje heeft, gestopt met detectivewerk. Hij verdient z’n brood nu met beleggingen.


Sir Richard Steward, de voorzitter van de hippische bond, vraagt hem om onderzoek te doen naar een aantal races waar volgens hem een luchtje aan zit. Sid weigert dit en de volgende dag wordt Sir Richard dood gevonden. De politie doet de zaak af als zelfmoord, maar de ex-schoonvader van Sid, die nog steeds een goede band heeft met Sid en z’n nieuwe gezin, is daar niet van overtuigd. Sid krijgt een duister telefoontje van iemand die hem zegt dat hij een rapport moet schrijven waarin staat dat er geen sprake is van duister spel op de renbaan. Als hij dit niet doet, zal hij het moeten ontgelden.


Sid legt de bedreiging naast zich neer, maar al snel escaleert de situatie. Z’n dochtertje wordt ontvoerd, maar keert even later ongedeerd terug. Hij ontdekt dat een zekere Billy McCusker achter de zaak zit. Deze man heeft een zeer gewelddadig verleden in Noord Ierland, waar hij, met een bende, katholieken vermoord heeft, die volgens hem op de verkeerde plek woonden. Een van z’n slachtoffers was een jongen met de naam Darren Paisley, die hij op een vloer heeft vastgespijkerd, daar deze door uitdroging is overleden. Deze protestantse jongen had namelijk een kind met een katholiek meisje.

 

Voor deze moord is hij tot levenslang veroordeeld, maar na het vredesakkoord kreeg hij amnestie. Niet dat hij hierna z’n gewelddadige leven stop heeft gezet. Op een gegeven moment moesten hij en z’n bende uit West-Belfast verdwijnen en ze vertrokken naar Manchester. Op een gegeven moment heeft McClusker een bookmakerskantoor overgenomen. Kortom, iemand die je niet als vijand wilt hebben.


Maar ja, Sid Halley laat zich door niemand vertellen wat hij moet doen. Hij kan ook moeilijk anders, want als iemand zich eenmaal in de klauwen van Billy McClusker bevindt, wordt deze niet meer losgelaten. Sid moet het gevecht dus wel aangaan. Op een gegeven moment wordt hij zelfs beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen en z’n dochtertje wordt zelfs meegenomen door de kinderbescherming.


Het is een spannend verhaal geworden, waarmee Felix duidelijk in de voetsporen van z’n vader, van wie ik heel veel gelezen heb, treedt. Ik zou niet kunnen aangeven waar de boeken van Felix verschillen van die van z’n vader. Ze schetsen beide toch wel een beetje een zelfde soort wereld. Een standenmaatschappij, waarin het eigenlijk niet de bedoeling is dat een jockey een relatie krijgt met de dochter van de eigenaar van renpaarden. Wat mij betreft zijn het echt boeken om een beetje ontspannen te lezen. Je zou het vakantieboeken kunnen noemen.


ISBN 978 90 214 0058 7 | Paperback | 310 pagina’s | Uitgeverij Q | 2016
Vertaald door Waldemar Noë

© Renate 7 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

BloedlijnBloedlijn
Felix Francis


Sportverslaggever Mark Shillingford was liever jockey geworden maar de pubertijd gooide roet in het eten. Zijn slungelige jongenslijf veranderde in een groot en stevig mannenlichaam. Mark zag zijn droombaan in rook opgaan en neemt nu genoegen met een baan als verslaggever van paardenraces. Ook praat hij uitzendingen aan elkaar en neemt hij interviews af. Hij is redelijk tevreden met zijn leven maar zijn tweelingzus Clare vindt juist dat hij niet alles uit het leven haalt. Ze vindt het de hoogste tijd dat Mark het schamele appartementje dat hij huurt verruilt voor een gedegen koopwoning. Ook is Clare niet tevreden over zijn partnerkeuze. Mark heeft weliswaar al vijf jaar een relatie maar de dame in kwestie, Sarah, is getrouwd. Met een invloedrijk figuur binnen de paardensportwereld nog wel.


Clare heeft het beter voor elkaar. Ze woont in een leuke cottage, is verliefd en als klap op de vuurpijl is ze een succesvol jockey. Clare is populair en het leven heeft ongetwijfeld nog heel wat moois voor haar in petto. Toch heeft Mark onlangs iets gezien wat niet bij zijn zus past. Tijdens haar meest recente wedstrijd werd Clare tweede terwijl ze met gemak als eerste had kunnen eindigen. Mark kent zijn zus en haar rijstijl door en door en daarom heeft hij opgemerkt dat Clare haar paard inhield, iets wat uiteraard streng verboden is. Heeft Clare de uitslag van de wedstrijd beïnvloed? Het heeft er alle schijn van.


Wanneer Mark zijn zus met zijn bevinding confronteert, ontsteekt ze in woede. Hun gezellige etentje eindigt in een ruzie en Clare vertrekt. Later op de avond probeert ze Mark nog te bellen maar Mark neemt niet op. Hij moet alles eerst even laten bezinken. Waarom heeft Clare de uitslag van de race gemanipuleerd? In Engeland wordt fanatiek op renpaarden gewed dus misschien is er geld mee gemoeid. Toch begrijpt Mark niet dat Clare haar carrière op het spel zet voor geld. Zo is Clare niet. Nooit geweest in ieder geval. Mark besluit te gaan slapen, hij heeft zijn nachtrust hard nodig. Om drie uur in de ochtend wordt er echter op de deur gebonsd. Er staat een politieman voor de deur. Clare is dood.


Volgens de politie heeft Clare zelfmoord gepleegd. Na het etentje met Mark heeft ze onverwacht ingecheckt bij het Hilton Hotel in Londen. Niet veel later is ze van het balkon van haar hotelkamer gesprongen.


Mark is met stomheid geslagen. Na de eerste schrik overheerst vooral een gevoel van ongeloof. Waarom is Clare naar het Hilton gegaan en waarom is ze van het balkon gesprongen? Mark kan niet geloven dat zijn zus zichzelf van het leven heeft beroofd en neemt de gebeurtenissen die mogelijk tot haar dood hebben geleid onder de loep. Het speurwerk van Mark zet een aaneenschakeling van bizarre gebeurtenissen in werking. Kan hij de waarheid achterhalen?


Felix Francis is de zoon van jockey en auteur Dick Francis die in 2010 overleed. Nadat in 1957, na een valpartij, een einde aan Dicks carrière als jockey kwam, schreef hij een autobiografie. Daarna volgden heel wat thrillers waarin het thema paarden de boventoon voerde. In 2006 verscheen de eerste thriller die hij samen met zijn zoon Felix schreef. Ze schreven samen drie thrillers. Felix Francis heeft nu het stokje van zijn vader overgenomen. Bloedlijn is de tweede thriller die Felix zonder zijn vader heeft geschreven.


Op de achterkant van het boek staat dat de boeken van Felix Francis in dezelfde stijl als die van zijn vader Dick zijn geschreven. Ik heb nog nooit een boek van Dick Francis gelezen maar ik ga ervanuit dat het klopt. In ieder geval staat ook in dit boek de paardensport centraal. Persoonlijk ben ik niet erg in het paardenrennen geïnteresseerd maar Felix Francis zet het wel en wee op en om de renbaan zo natuurgetrouw en enthousiast neer dat het verhaal me toch wist te boeien. De auteur gunt de lezer een boeiend kijkje achter de schermen.


Het verhaal is spannend maar niet bloedstollend. Ondanks alle schokkende gebeurtenissen leest deze thriller vooral als een prettige detective. Luchtig, vlot, smeuïg en niet al te diepgaand. Her en der had de uitwerking wat beter gekund. Bloedlijn is een fijn boek voor de broodnodige ontspanning.


ISBN 9789021457529 | paperback | 320 pagina's| Uitgeverij Q | april 2015
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 16 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven