Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Rom Molemaker


Moord in de DomMoord in de Dom
Rom Molemaker

Er is een moord gepleegd in de Dom. Het is een lid van de Domcantorij, een zanger, een student. Zijn lichaam ligt op een grafsteen in de kerk en wordt gevonden door Peter Storm, een ander lid van de Domcantorij...
Zo begint dit boek, je weet meteen waar je aan toe bent. Een moord, een hoofdpersoon, een handvol verdachten. Maar dit is eigenlijk meteen het hele boek. Vanaf het begin wordt een setting neergezet. Wie heeft Vincent vermoord? Peter gaat, omdat hij er ongewild bij betrokken wordt, op onderzoek uit. Na door de politie uitgesloten te zijn als verdachte, ondervraagt hij zelf een aantal leden van de Domcantorij en de naaste vrienden van Vincent. Zo komt hij erachter dat Vincent, en anderen met hem, geheimen bij zich droeg. Vincent had iets in de kerk gevonden wat van onschatbare waarde is en heeft dit met de dood moeten bekopen…


Het boek begint aardig, maar verandert al snel in een “ik-ken-dit-ergens-van” verhaal. Het is een standaard kop-staart verhaal. Er wordt een moord gepleegd, de hoofdpersoon wordt verdacht, deze heeft een alibi, iemand anders wordt verdacht, deze persoon is de dader. Het blijft erg oppervlakkig, helaas.
Het verhaal mist diepgang en er zitten geen twists in het plot.
Het geheimzinnige gedeelte wat Rom Molemaker neer wil zetten is misschien interessant voor leden van de huidige Domcantorij (feest van herkenning), maar het mistte bij mij zijn doel. Ook het “onschatbare” van het object wat Vincent heeft gevonden komt niet goed over. Typisch een gevalletje van “je-had-er-bij-moeten-zijn”.
Wat Rom vervolgens wel doet is het complete verhaal afronden. Er blijven geen open eindjes liggen. Zo is er geen ruimte voor een eventueel vervolg en dat is misschien maar goed ook…
Het is een leuk boek om tussendoor te lezen, op het toilet bijvoorbeeld. Maar daar blijft het bij. Jammer, mijn verwachtingen waren een stuk hoger.

 

ISBN: 9789400501232 Paperback 192 paginas A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2011

© Dion Verhelst, 29 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reagere, klik HIER!

Moord in de DomMoord in de Dom
Rom Molemaker


In 2004 mocht schrijver Ed van Eeden een boek schrijven ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Utrecht. Dat boek heet ‘Dossier moord op de dom’.
Bij het 40-jarig jubileum van ‘Zaterdagmiddagmuziek Domkerk’ verschijnt ‘Moord in de Dom’ van Rom Molemaker.


Er wordt een dode gevonden in de Dom. Duidelijk slachtoffer van een laffe moord ligt hij daar uitgespreid over een oude grafsteen. Hij wordt gevonden door de 52-jarige cantor Peter Storm, die op deze mooie dag foto’s wilde maken vanaf het dak en daarom achtergebleven was in de Dom. Omdat hij behalve meezingen ook administratieve karweitjes doet, heeft hij een sleutel. Als hij Vincent, de 24-jarige homoseksuele student daar ziet liggen, beseft hij al snel dat hij dus niet alleen in de kerk was! Misschien is de moordenaar er nog wel? En, vreselijke gedachte: is het dan een ander lid van het koor? Buiten die mensen was er alleen de conciërge, maar die moest vroeg weg om een trein te halen.
Natuurlijk wordt de politie ingeschakeld, maar Peter is niet geneigd alle roddels en vermoedens met hen te delen. Hij zoekt het eerst zelf wel uit. Dan blijkt de hechte zanggroep toch niet zo hecht te zijn, en speelt een oud document, met een zangtekst  van een bekend componist, een rol.


Ik ken Rom Molemaker als kinderboekenschrijver, en wist dus al dat schrijven voor hem geen probleem is. De  achtergrond van dit verhaal, de geschiedenis van de Dom en de actuele feiten rondom de cantorij blijkt ook geen geheimen voor hem te hebben. Omdat hij zelf al sinds 1971 lid is van die cantorij is Molemaker natuurlijk uitstekend in staat de lezer een blik achter de schermen te bieden. Hij doet het in de vorm van een spannend verhaal.
Misschien is het verhaal niet zo sterk, ik noem het expres geen thriller, het leest als een trein.
Het gaat er ook meer om dat de cantorij onder de aandacht komt, dan dat men zich verliest in een superspannende thriller. Waarmee ik niet wil zeggen dat er geen spanning in zit! Integendeel!


‘Zingen in een koor is mee bouwen aan een huis. Elke steen, elk raamkozijn telt, en het resultaat is het gevolg van een gezamenlijke inspanning. Al staat het casco van een huis er bij een koor als het onze vaak al. Omdat we veel stukken al eerder hebben gezongen, en het op ons repertoire staat. En dan gaat het vervolgens om de inrichting. Combinaties van kleuren, witte plafonds, soms korrelig en dan weer glad. Warme tapijten, gordijnen bij de ramen, hangplanten op de boekenkast, prenten aan de muur. En natuurlijk overal verlichting, schemerlampen en kaarslicht. Het gevoel dat daarbij hoort is niet makkelijk uit te leggen.’

 

Er wordt natuurlijk nog steeds gezongen op zaterdagen: http://www.domkerk.nl/zamimuziek


ISBN 9789400501232  | Paperback | 192 pagina's | Bruna | oktober 2011

© Marjo 27 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven