Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Rob Bakker

Het complot tegen NederlandHet complot tegen Nederland
Rob Bakker


Hoewel het boek begint met een scène die zich afspeelt in het verleden - in voormalig Joegoslavië worden ten tijde van de burgeroorlog drie mannen en drie vrouwen door één man op brute wijze geëxecuteerd - speelt het verdere verhaal zich af in een nabije toekomst.


In Amsterdam wordt een Eurotop wordt gehouden. Het doel is eindelijk eens de beslissing te nemen over de Federatie Europa. Ook de vorming van een Europese justitie zou besproken worden. Het was de bedoeling dat Nederland de zetel van Europol zou krijgen.
Natuurlijk zijn er tegenstanders actief, en er zijn dan ook uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen, vooral in het Franse hotel waar de Duitse en Franse deelnemers verblijven. Ook de Duitse bondskanselier heeft er een suite, en het onmogelijke gebeurt: hij wordt dood aangetroffen in zijn bed, om het leven gebracht met behulp van een mes.  Dat is onmogelijk, de enige toegangsdeur werd streng bewaakt door zowel een Duitse als een Nederlandse beveiligingsman. De Duitse onderzoekers weten het zeker: deze kamer was ontoegankelijk. Toch is het de moordenaar gelukt! De ondervragingen en antecedentenonderzoek van het personeel leveren geen enkel aanknopingspunt.


De klopjacht in Amsterdam zelf levert wel resultaat op, maar ook dit is een onmogelijkheid: hoe kan deze junk, deze zwerver, die daar totaal van de wereld aangetroffen wordt de dader zijn? Hij heeft wel een doekje bij zich waarop bloed van de kanselier aangetroffen wordt, en zijn vingerafdrukken staan op het mes waarmee de moord gepleegd is, toch geloven noch de Nederlandse politie, noch de Duitsers dat de zaak nu opgelost is. De junk overlijdt al snel aan een overdosis.
Doodlopend spoor.

Een Duits staatshoofd vermoord door een Nederlander in een Frans hotel… Is dit een Nederlands probleem? Of een Europees probleem? De minister-president wil liever niet de inmenging van de Duitse eenheden, maar kan dat niet voorkomen. Het is het begin van Europol weet hij. En die zaak is nog niet officieel beklonken.


Een korte tijd voor deze Eurotop plaatsvond in Amsterdam was er een schaduwtop in de Elzas. De Vrienden van de Vrede noemen de deelnemers zich, hun ontstaan dateert al van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij ijveren voor een Duits-Franse as, een broederschap tussen deze twee landen die de leiders van Europa moesten worden. Nederland zou in hun visie het hoofdkantoor mogen krijgen van Europol, maar het zou er wel om gaan dat de drugshandel bestreden zou worden. Een probleem: Nederland gedoogde drugs.
Omdat de misdaad in Nederland draaide op drugs, met miljarden omzet, zou vernietiging leiden tot paniek in de onderwereld met onzekere gevolgen, om niet te spreken over de witwassende bovenwereld. De Vrienden besluiten dat ze moeten ingrijpen: Europol moet eindelijk eens gaan werken.

In dezelfde tijd als de Eurotop zijn in Den Haag processen gaande in het kader van het Joegoslavië-tribunaal. Officier van Justitie en aanklager in New York, Jonas Goldhagen, bevindt zich om die reden in Amsterdam. Hij heeft een persoonlijke reden om zich vast te bijten in het onderzoek. Daarbij heeft hij het spoor gevonden van een man die zich van andere daders onderscheidt door zijn manier van moorden. Het is hoogstwaarschijnlijk een Serviër, maar veel meer is er niet bekend.  Met een Oostenrijker, werkzaam in de archieven, en een kei in het doorkijken van iedere database, vindt hij een spoor.

Drie verhaallijnen komen samen in een spannende thriller, waarbij het verleden een grote rol speelt. Politieke kwesties maken het onderzoek tot een bijna niet te ontwarren web, waarbij jagers en prooi nogal eens van rol wisselen. We volgen de ontwikkelingen vanuit meerdere perspectieven en kennen dan ook de dader. Dat hindert de spanning totaal niet. Achtervolgingen, een gijzeling en een beetje romantiek leiden tot een bevredigend einde.
Hoewel? In hoeverre houdt Nederland nu die zo gewrenste soevereiniteit?


Rob Bakker (Bussum) is zelfstandig auteur, journalist, historicus, erfgooier, ondernemer en gediplomeerd uitvaartverzorger. Hij was onder andere twaalf jaar hoofdredacteur van de Nederlandse MAD. Na verkoop van zijn uitgeverij in 2003, rondde hij in 2011 een geschiedenisstudie af met een doctoraal in Genocide- en Holocauststudies, waarvan een wetenschappelijke uitgave in 2019 volgt. Als romanschrijver schrijft hij verder aan zijn eerdere oeuvre.


ISBN 9789493192263 | Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | november 2021

© Marjo, 1 februari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven