Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Fred Vargas


height=De verdwijningen
Fred Vargas

De Parijse politiecommissaris Adamsberg wordt tijdens zijn lunch bezocht door een zenuwachtige, bange vrouw. Een grijs muisje. Ze wil haar verhaal alleen bij hem kwijt maar de commissaris begrijpt niets van haar onsamenhangende gemompel. Het duurt dan ook niet lang voor hij zijn interesse in het verhaal van de vrouw verliest. Zijn aandacht gaat vooral uit naar een apathische duif die even verderop op straat zit. Hij ontdekt dat iemand de pootjes van het beestje met een touwtje bij elkaar heeft gebonden. Adamsberg ontfermt zich over de duif en neemt zowel de vogel als de angstige dame mee naar het bureau.

Nadat hij de duif aan zijn kordate collega Retancourt heeft toevertrouwd, doet de vrouw dan toch eindelijk haar verhaal. Ze vertelt dat ze Valentine Vendermot heet en in Ordebec, Normandië woont. Ze is weduwe en moeder van drie kinderen. Haar zorgen hebben te maken met haar dochter Lina. Lina heeft een visioen gehad over het Woeste Leger, een onnatuurlijk fenomeen. Lina heeft gezien dat het Woeste Leger vier mannen bij zich had. Volgens de legende ronselt het leger mensen die wat op hun kerfstok hebben. Wie gezien is in het gezelschap van het Woeste Leger, zal kort daarna sterven. Lina heeft drie van de vier mannen herkent en nu is één van hen, Michel Herbier, vermist geraakt. Valentine Vendermot is ervan overtuigd dat hij dood moet zijn. Als Michel Herbier inderdaad gestorven is dan zullen de andere mannen, volgens de legende, snel volgen.

De politie van Ordebec neemt de zorgen van Valentine niet serieus en daarom is de bezorgde vrouw naar Parijs afgereisd. Adamsberg vindt het maar een vreemd verhaal maar wanneer zijn buurman hem later die avond meer vertelt over het Woeste Leger, is zijn nieuwsgierigheid toch gewekt. Hij besluit om zelf eens een kijkje te gaan nemen in Ordebec. Kort na aankomst ontmoet hij Léo, een eigenzinnige, oude dame. Wanneer blijkt dat Adamsberg de laatste trein terug naar Parijs heeft gemist, biedt ze hem een kamer aan in haar oude herberg. Léo is, net als de rest van het dorp, op de hoogte van het visioen van Lina. De oude dame heeft een verrassing voor Adamsberg in petto. Ze heeft het lichaam van Herbier gevonden.

De plaatselijke politie is in eerste instantie niet blij met de komst van Adamsberg maar wil uiteindelijk toch graag samenwerken. Michel Herbier blijkt te zijn vermoord. Kort na de lugubere vondst gebeurt iets dat Adamsberg bijzonder aangrijpt. Iemand heeft Léo op brute wijze aangevallen. De hoogbejaarde vrouw heeft de aanval ternauwernood overleefd maar zal volgens de artsen niet meer herstellen. Adamsberg en zijn collega’s krijgen toestemming om de twee zaken te onderzoeken en nemen hun intrek in Ordebec. Ze verblijven in de voormalige herberg van Léo. De andere twee mannen uit het visioen krijgen bescherming aangeboden. Lina heeft de vierde man niet herkend wat de dorpsbewoners angst aanjaagt: wie is nog meer ten dode opgeschreven?

De verdwijningen is een heerlijke politiethriller. Er vinden de nodige, bloederige misdaden plaats maar de toon van het verhaal is vooral gemoedelijk. Fred Vargas hanteert een charmante, haast olijke schrijfstijl. Adamsberg houdt er een nogal bijzondere werkwijze op na. Zo laat hij pyromaan Mo met opzet ontsnappen. Mo wordt verdacht van de moord op een machtige zakenman maar Adamsberg gelooft niet dat Mo de schuldige is. Terwijl Adamsberg probeert hij de ware toedracht van de moord te achterhalen, verbergt hij Mo in Ordebec. Ook de gewonde duif is meegereisd naar Normandië. Het eigenwijze diertje herstelt langzaam maar zeker. Adamsberg is vastbesloten om de dierenbeul die de vogel zo toegetakeld heeft, in de kladden te grijpen.

Het verhaal is dan misschien luchtig van toon, het is tegelijkertijd een goed onderbouwd, vlot en boeiend verhaal. De Franse schrijfster Fred Vargas heeft al heel wat boeken over commissaris Adamsberg geschreven maar dit boek is ook prima “los” te lezen. Ik heb met volle teugen genoten van dit vermakelijke, goed geschreven verhaal.

ISBN 9789044521597 | paperback | 412 pagina's| Uitgeverij De Geus| mei 2014
Vertaald door Nini Wielink

© Annemarie, 14 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven