Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Maria Adolfsson

Rennen of sterven - Doggerland 4
Maria Adolfsson
 
Dit is het vierde deel van de serie over het fictieve eilandenrijk Doggerland, dat vermoedelijk op de plek ligt waar de Doggersbank zich bevindt. Daar heb ik bij m’n vorige besprekingen ook al over geschreven, dus het is overbodig om op dit punt in herhaling te vervallen.
 
Het boek begint met een cursief stuk  met de titel ‘Ervoor’. Deze cursieve stukken vinden we ook verder in het boek en op een gegeven moment wordt het wel een beetje duidelijk op wie de hoofdstukken betrekking hebben, hoewel er verschillende personen aan het woord zijn.
 
Het echte verhaal begint op het feest van de herfstnachtevening, waar dit jaar voor het eerst een pride parade aan is toegevoegd. Karen Eiken Hornby is hier ook en voelt zich niet bijzonder prettig, omdat ze in verband met haar zwangerschap niet mee kan drinken met haar vrienden. En dan begint er opeens iemand op de menigte te schieten. Karen weet zich in veiligheid te brengen en ontfermd zich over Eirik From, die zwaar gewond is geraakt. De dader wordt al snel in z’n hotelkamer gevonden, waar hij een eind aan z’n leven heeft gemaakt.
 
Hiermee is het verhaal natuurlijk niet afgelopen, want er begint een zoektocht naar het motief van de dader. Er komen allerlei zaken aan het licht. De dader is getrouwd met een vrouw uit een rijke familie. De vader van de vrouw moet niet veel van de man hebben, omdat hij niet uit de juiste klasse komt. Het was een studievriend van de zoon des huizes, iets waar pa ook al niet bijzonder gelukkig mee was. De man heeft een hoge functie bij het Directoraat Visserij, waar hij echter ontslagen is. Dit heeft hij voor z’n familie verborgen gehouden.
 
Er zit dit keer ook weer heel veel privéleven van Karen Eiken Hornby in het verhaal.
Een van de gewonden is Bo Ramnes, die we ook in het tweede boek van de serie al tegen zijn gekomen. Hij is getrouwd met Aylen, een vriendin van Karen, die door hem mishandeld wordt. Aylen is met hulp van Karen uit haar huwelijk ontsnapt. Dat heeft ze al eerder gedaan, maar Bo weet haar altijd weer terug te krijgen, door te dreigen hun kinderen van haar af te pakken. Dit keer is het anders gegaan, omdat Karen een familielid in heeft geschakeld, die de leider is van een motorbende. Helaas dreigt dit nu mis te lopen, omdat Bo achter de familieband is gekomen en een paar leden van de motorbende problemen met justitie hebben, die het familielid van Karen noodzaken om zich gedeisd te houden.
 
Karen is hoogzwanger en past nauwelijks nog achter het stuur van de auto. Op Oistra (het oesterfeest, dat een week na de viering van de herfstnachtevening plaatsvindt) zal ze tijdelijk stoppen met haar werk.
 
In de cursieve stukken leren we langzaam meer over de ware toedracht van de gebeurtenissen, want alles zit anders in elkaar dan het op het eerste gezicht lijkt. Anders zouden we ook geen lang verhaal hebben gehad. Als Karen reageert op een telefoontje van de vrouw van de dode dader, die kennelijk dronken is, blijkt ze uiteindelijk haar eigen leven weer in gevaar te brengen, iets dat bijna gebruikelijk is in de boeken van Maria Adolfsson. Aan het eind van het boek volgt nog een andere verrassende ontknoping
 

ISBN 978 90 245 9755 0 | Paperback | 349 pagina’s | Luitingh-Sijthoff | maart 2022
vertaald door Elina van der Heijden

© Renate, 28 januari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Tussen de duivel en de zee – Doggerland 3
Maria Adolfsson

 
Dit is het derde deel van de serie over het fictieve eilandenrijk Doggerland, dat vermoedelijk op de plek ligt waar de Doggersbank zich bevindt. Daar heb ik bij m’n vorige besprekingen ook al over geschreven, dus het is overbodig om op dit punt in herhaling te vervallen.


In de proloog zien we iemand die zich kwaad maakt over een vrouw die op TV te zien is. Hij is van mening dat ze gestraft moet worden, omdat ze denkt dat ze iets waard is. Hij wil haar straffen, nee hij moet haar straffen, zeker nu ze zich via de TV aan hem opdringt.


Karen Eiken Hornby komt de nieuwe sleutels van haar huis langsbrengen in de studio, waar Leo Friss, samen met een aantal andere mensen aan het comeback-album van Luna heeft gewerkt. Leo Friss woont bij haar in het gastenverblijf en daar er is ingebroken, zijn de sloten vervangen. Karen wordt uitgenodigd op een feestje ter gelegenheid van de voltooiing van het album van Luna. Ze is er niet zo van gecharmeerd, te meer daar Luna nogal gecharmeerd lijkt te zijn van Leo Friss.


Maar dan verdwijnt Luna. Dit mag natuurlijk niet uitlekken en Karen moet zich hiermee bezig houden. Ze ziet het aanvankelijk als een vorm van aandachttrekkerij en zou zich liever bezig houden met de zoektocht naar een gewelddadige man, die vrouwen toetakelt met een gebroken fles. Dan komt er ineens een berichtje van Luna, die in Groot Brittannië blijkt te zitten. Daarmee lijkt dat probleem opgelost te zijn en Karen kan zich dus ook bezig houden met de zoektocht naar de gewelddadige man. Dat loopt niet helemaal op rolletjes, want als men een verdachte gevonden meent te hebben, blijkt dit een geestelijk gehandicapte man te zijn, die helemaal niets kwaads in de zin had, maar die gewoon een vrouw met haar hondje had willen helpen en daarbij een flesje chocolademelk kapot had laten vallen. Deze blunder maakt de politie dus voorzichtiger als Karen een nieuwe verdachte op het oog heeft en deze in een rolstoel blijkt te zitten.


Op een gegeven moment lijkt de telefoon van Luna weer op de eilanden te zijn, maar Luna duikt niet op. Luna’s assistent krijgt een ernstig verkeersongeluk, waarna hij in coma wordt gehouden. Als z’n ouders worden ingelicht, wijzen die alles af. Ze willen absoluut niets meer met hun zoon te maken hebben, omdat deze homoseksueel is.


Het is weer een spannend verhaal geworden. Karen heeft ook wat problemen met haar gezondheid en voelt zich oud en moe. Het leven rond haar huishouden komt ook weer aan bod, dus het is geen boek voor mensen die het liefst zo min mogelijk over het leven van de hoofdpersonen weten. Mij stoort het niet, te meer daar dit het verhaal niet in de weg zit. Wat hooguit een beetje zou kunnen gaan vervelen is het feit dat ook dit verhaal weer eindigt met een situatie waarin het leven van Karen op het spel staat. Ik kijk desondanks al weer uit naar het volgende boek over Karen Eiken Hornby.


ISBN 978 90 245 82440 0 | Paperback | 367 pagina’s | Luitingh ~ Sijthoff | februari 2021 
Vertaald door Elina van der Heijden

© Renate, 28 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

StormwaarschuwingStormwaarschuwing - Doggerland 2
Maria Adolfsson


Ook dit boek speelt zich af in het fictieve Doggerland, een groep van 3 eilanden, die zich vermoedelijk ergens tussen Denemarken en Groot Brittanië, ter hoogte van de Doggersbank bevindt. Dat zou je ook al uit de naam af kunnen leiden. De namen van de eilanden en de plaatsen doen Scandinavisch aan, maar zijn dus niet op een kaart te vinden. Dit keer speelt het verhaal zich af op Noorö, het noordelijkste eiland van de groep, waar de familie van Karen Eiken Hornby vandaan komt.


In de proloog zien we dat Karen een telefoontje gaat plegen, dat haar, als het uitkomt, in grote problemen kan brengen. Vervolgens springt het verhaal 4 weken terug naar de Eerste Kerstdag. Op Noorö is een dode man aangetroffen en hoewel Karen Eiken Hornby officieel nog met ziekteverlof is, moet ze toch naar het noordelijke eiland afreizen. Bij haar thuis zit het nog vol mensen maar Karen heeft daar eigenlijk wel een beetje genoeg van.
Natuurlijk komt ze op het eiland ook in contact met haar familie en als er een tweede moord wordt gepleegd, gaat het er op lijken dat haar familie bij de moorden betrokken is.


Er is ook nog een tweede verhaal, over een vriendin van Karen, die door haar man, een advocaat en lid van de conservatieve Vooruitgangspartij, mishandeld wordt. De man is van mening dat z’n vrouw de mishandelingen aan zichzelf te wijten heeft, bijvoorbeeld, omdat ze op een feest met een andere man danst. Hij heeft de nodige invloedrijke relaties en daar maakt hij ook gebruik van. Zo weet hij haar op te sporen als ze wegloopt. Ze heeft ook wel eens een aanklacht tegen hem ingediend, maar die trekt ze dan later weer in, omdat ze bang is dat hij anders de kinderen toegewezen krijgt.


Het is weer een spannend boek geworden, waarin het privéleven van Karen ook weer een rol speelt. Toch is dit niet hinderlijk, omdat het deel uitmaakt van het plot.


ISBN 978 90 245 8242 6 | Paperback | 398 pagina’s | Luitingh ~ Sijthoff | februari 2020
Vertaald door Elina van der Heijden

© Renate, 18 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

MisleidingMisleiding - Doggerland 1
Maria Adolfsson

 

Het boek speelt zich af in het fictieve Doggerland, een groep van 3 eilanden, die zich vermoedelijk ergens tussen Denemarken en Groot Brittanië, ter hoogte van de Doggersbank bevindt. Dat zou je ook al uit de naam af kunnen leiden. De namen van de eilanden en de plaatsen doen Scandinavisch aan, maar zijn dus niet op een kaart te vinden. Het citaat van Herman Melville: ‘It is not down in any map; true places never are.’ geeft hiervoor al een indicatie, maar ergens vind ik het, met m’n liefde voor landkaarten en m’n neiging om plaatsen die in een boek genoemd worden op te willen zoeken, niet zo prettig.


Het boek begint als inspecteur Karen Hornby met een verschrikkelijke kater wakker wordt in een bed in een hotel, naast haar baas Jounas Smeed. Ze sluipt het hotel uit en gaat naar huis, terwijl ze haar baas laat slapen. De echte problemen beginnen echter pas als er een vrouw bruut vermoord blijkt te zijn. Het slachtoffer is de ex van Jounas Smeed en Karen wordt op de zaak gezet.
Jounas is vooralsnog een verdachte in de zaak en staat dus tijdelijk op non-actief.


Er zijn wat hoofdstukken over een commune in 1970, waarin een familielid van het slachtoffer voorkomt. Wat deze hoofdstukken met de zaak te maken hebben blijft lang onduidelijk. En dan vinden er andere misdrijven plaats. Er worden een paar vrouwen zeer wreed verkracht, waarbij een van de slachtoffers zelfs overlijdt. Deze zaak wordt overigens niet verder uitgewerkt.
Dan zijn er wat inbraken, waarbij brand wordt gesticht en als de dader ook in de buurt van het huis van het slachtoffer geweest blijkt te zijn, beschouwd de politie hem als de dader van de moord. Karen gelooft hier niet erg in, maar kan ook weinig doen. Ze besluit aan haar geplande vakantie te beginnen en terwijl zij op de veerboot naar Denemarken zit, gebeurt er iets, waardoor alles verandert.


Het is een spannende thriller geworden, met veel aandacht voor Karen Hornby. Ook haar privéleven speelt een rol in het verhaal, zonder dat het storend wordt. De oplossing komt pas helemaal tegen het einde en zelf daar komt nog een rare draai, die je als lezer niet echt ziet aankomen. Toch is het volkomen geloofwaardig. Ik kijk nu al uit naar het volgende boek over Doggerland.


ISBN 978 90 245 8240 2 | Paperback | 446 pagina’s | Luitingh ~ Sijthoff | april 2019 |
vertaald door Elina van der Heijden

© Renate 1 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven