Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Nico de Beer

SchakelsSchakels
Nico de Beer

 

Walter Sevenijns, taxichauffeur in Brussel, neemt een besluit. Hij gaat weg.  Zijn vrouw schrijft hij een brief waarin hij haar meedeelt dat ze hem niet hoeft te zoeken. Er is geen andere vrouw, hij gaat geen zelfmoord plegen, hij kiest er gewoon voor om weg te gaan. Ooit zal ze zijn besluit respecteren, staat er. En: neem contact op met de advocaat. 


Dat hij niet ‘gewoon’ weg is gegaan wordt snel duidelijk. Nog niet zo lang geleden overleed Walters moeder, kort nadat ze ook afscheid hadden genomen van zijn vader. En Walter neemt Miriam mee naar een nieuwe woning. Daar zullen ze niet lang wonen, want het is vanuit dat huis dat hij bij haar weg gaat. Waar gaat hij heen? En wat zit daar achter?


Het heeft te maken met een Poolse vrouw, een prostituee, die niet uit vrije wil in Brussel is. Het heeft ook te maken met ene Dodek Kalinowski, eveneens Pools, een bouwarbeider, die niet tevreden is omdat hij hard moet werken voor een beetje geld.
In het verleden van Walter is nog meer geheimzinnigs. Want hij bezit meerdere huizen. Heeft hij dat allemaal verdiend met taxirijden? Miriam wil natuurlijk wel weten wat de man bezield heeft, maar ze zal een grotere rol spelen dan ze dacht.


Dan komt rechercheur Steven Goossens op de proppen. Hij krijgt een haast compleet dossier toegespeeld over een Poolse vrouw die ontvoerd is. Samen met zijn collega Kris van Diemen controleert hij de gegevens, en ontdekt een nog levendige vrouwenhandel. Goossens en Van Diemen gaan er zelfs voor naar Polen.


Schakels is een thriller, in een bijzondere vorm. Er zijn drie delen, en de speurder komt pas in het tweede deel op de proppen. Op deze manier is het verhaal belangrijker dan het speurwerk, en dat bevalt mij zeer.  Slechts langzaam wordt duidelijk wat er precies gebeurd is. Wat de achterliggende reden is dat Walter zijn vrouw verlaat. Natuurlijk kun je ook de – juiste - conclusie trekken dat de liefde niet zo diep zat, maar niettemin is het een behoorlijk verbazingwekkend besluit. Als lezer raak je langzaam verstrikt in een web van gebeurtenissen, omdat het verhaal niet chronologisch in elkaar zit. Naarmate je meer te weten komt, komen er ook meer vragen.


Nico de Beer heeft de gave om zo te schrijven dat je geboeid doorleest vanaf die eerste brief, de afscheidsbrief die Miriam vindt, zoals de bedoeling was. Het is duidelijk dat hij zich verdiept heeft in de achtergronden van het verhaal dat hij kwijt wilde, en dus is Schakels een gedegen, boeiende en spannende thriller. Dit smaakt naar meer...

Nico de Beer (1958) is Brabander en werkt in het onderwijs. Tussen 1998 en 2007 publiceerde hij drie romans, waaronder Overtocht naar Zweden, een familiedrama rondom de ramp met de veerboot Estonia op de Oostzee.  Schakels is de eerste ‘Steven Goossens thriller’ in een reeks. Goossens is een Antwerpse rechercheur die voor de vreemdelingenpolitie werkt. In dit eerste deel gaat hij achter mensenhandelaren aan die Poolse vrouwen de prostitutie in lokken.


ISBN 9789491875182 | Paperback| 370 pagina's | Uitgeverij Letterrijn| november 2015

© Marjo, 28 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven