Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Blake Crouch

ResetReset
Blake Crouch


FMS. Het klinkt als een vreselijke ziekte, maar het is geen ziekte in de zuivere zin van het woord. Het False Memory Syndroom is het gevolg van onverstandig gerommel door wetenschappers. Natuurlijk dachten ze goed bezig te zijn. Veel uitvindingen die met de beste bedoelingen gedaan worden, pakken faliekant verkeerd uit als ze in de verkeerde handen vallen.

Het verhaal begint met een vrouw die op het dak van een wolkenkrabber zit. Rechercheur Barry Sutton is in de buurt en wordt gesommeerd haar te bepraten en er voor te zorgen dat ze niet gaat springen. De vrouw vertelt hem dat ze lijdt aan FMS, het leven is haar te zwaar geworden. De dood van de vrouw zit Barry danig dwars, te meer omdat hij zelf zijn dochter verloren heeft. Het is al weer elf jaar geleden, maar het doet nog steeds pijn. Ze was pas zestien en het heeft hem zijn huwelijk gekost.
Als hij er over praat met een collega vertelt ze hem, dat het geval van deze vrouw niet op zich staat:

In alle gevallen had de patiënt last van acute valse herinneringen. Niet slechts een of twee. Een volledig ingebeelde geschiedenis die grote delen van hun leven tot dat moment besloeg. Vaak ging die maanden of jaren terug. In sommige gevallen decennia.
’ Dus ze verliezen de herinneringen aan hun echte leven?’
’ Nee, ze hebben plotseling twee sets herinneringen. Een set echte en een set valse. In sommige gevallen kregen de patiënten het idee dat hun herinneringen en bewustzijn van het ene naar het andere leven waren verhuisd. In andere ervoeren patiënten een plotselinge flits van valse herinneringen uit een leven dat ze nooit geleefd hadden.’


Als Blake hoort dat het zelfmoordcijfer erg hoog ligt, gaat hij op onderzoek uit. Wat is hier aan de hand?


Een andere verhaallijn speelt zich elf jaar eerder af, met als hoofdpersonage neurowetenschapper Helena Smith, die er van droomt een middel te vinden om patiënten met Alzheimer te helpen, met name haar eigen moeder. Haar wordt een zeer verleidelijk aanbod gedaan, en inderdaad vindt ze een techniek die herinneringen kan manipuleren. Helaas heeft haar baas een andere doelstelling dan zij. En dan loopt alles fout het eind der tijden aanbreekt.


In korte hoofdstukken waarbij je goed moet letten op de tijdsaanduiding wordt een ongelooflijk verhaal verteld. Spannend en futuristisch met door elkaar lopende tijdlijnen, hetgeen steeds ingewikkelder wordt. Stel je eens voor dat een techniek als deze echt uitgevonden zou worden? Crouch laat zien wat er zou kunnen gebeuren als de mens kan spelen met de tijd en met herinneringen. Wat gebeurt er als iemand je herinneringen verandert? Hoe weet je of de ander goede, dan wel slechte bedoelingen heeft?


Blake Crouch (1978) is een Amerikaanse auteur, vooral bekend om zijn Wayward Pines Trilogy, die werd aangepast in de televisieserie Wayward Pines. Hij speelt graag met soortgelijke thema’s in zijn boeken: Wat als je leven niet is zoals je dacht…


ISBN 9789044355826 | paperback | 347 pagina's | Uitgeverij House of the Books | juni 2019
Vertaald uit het Engels door Caspar Wijers en Henk Moerdijk

© Marjo, 31 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Dark matterDark matter
Blake Crouch


Na enige aansporing van zijn vrouw Daniela besluit Jason Desson voor het eten zijn stamkroeg nog even aan te doen. Zijn vroegere collega Ryan heeft een belangrijke prijs voor wetenschappelijk onderzoek in de wacht gesleept en viert dit met een drankje in de Village Tap.


Het is leuk om Ryan weer te zien maar het gesprek neemt al snel een pijnlijke wending. Ryan beweert dat hij altijd verwachtte dat Jason hem voorbij zou streven. Hij begrijpt niet dat Jason zijn baan als onderzoekswetenschapper heeft opgegeven. Het steekt. Jason weet best dat hij een talentvol onderzoeker was maar toen Daniela ruim vijftien jaar geleden onverwacht zwanger raakte, koos hij voor zijn prille gezin. De wetenschap slokte te veel tijd op. Jason werkt al jaren als natuurkundedocent. Daniela heeft op haar beurt een carrière als kunstenaar opgegeven en geeft nu kunstlessen. Hun zoon Charlie is bijna vijftien en vormt de spil van hun leven.


Na het gesprek van Ryan voelt Jason zich opgefokt. Hij is blij dat hij zich weldra weer bij zijn gezin zal voegen voor een gezellig avondje ontspanning. In een rustige straat gaat het mis. Een gemaskerde gedaante richt een pistool op hem en gebiedt hem in een SUV te stappen. Onder dwang rijdt Jason naar een afgelegen en verlaten industrieterrein. In een leegstaand gebouw moet Jason al zijn kleren uittrekken. Hij beseft dat de man hem gaat vermoorden. Maar waarom? Het onbegrip is bijna groter dan de angst.


De situatie wordt steeds onbegrijpelijker. De man sommeert hem andere kleren aan te doen. Waarom moet Jason van outfit veranderen als hij het loodje gaat leggen? Wanneer hij een injectie krijgt en langzaam in een poel van vergetelheid wegzakt, heeft hij geen idee wat hem te wachten staat.


Jason komt in een ziekenhuisbed bij kennis. Hij leeft nog. De ruimte waarin hij zich bevindt ziet er vreemd uit. Het lijkt eerder een hangar dan een ziekenhuis. Waar is hij? Tot zijn grote verbazing feliciteert de arts hem. Daarna wordt hij in een vreemde ruimte met een enorm pijnlijk goedje overspoeld. De pijn is bijna onverdraaglijk. Na deze ongebruikelijke behandeling mag Jason eindelijk opstaan. Hij wordt naar een hypermoderne vergaderruimte geleid. Onderweg applaudisseert iedereen voor hem. Jasons verwarring neemt toe met elke stap die hij zet. Waar is hij toch? Waarom denken de onbekenden hem te kennen?


Dan ontdekt Jason eindelijk wat er aan de hand is. Meer dan een jaar geleden is hij in een speciale kubus gestapt. Een kubus die toegang tot het multiversum geeft. Jason heeft namelijk ontdekt dat er, naast ons eigen universum, tal van parallelle dimensies bestaan. Andere werkelijkheden die soms vrijwel identiek aan het onze zijn. Voor Jason zijn twee proefpersonen in de kubus gestapt. Ze zijn nooit teruggekeerd. Jason is de eerste. Alleen… is hij Jason niet. Tenminste: niet de Jason die zij denken dat hij is. De Jason die in de kubus is gestapt, is niet de Jason die er weer uit is gekomen.


Jason weet nu wie zijn ontvoerder is. Hij is ontvoerd door niemand minder dan de andere Jason Desson, die hem naar zijn eigen universum heeft gestuurd. Heeft deze Jason zijn plek in het gezin ingenomen? Jason bevindt zich nu in een wereld waarin hij een briljante wetenschapper is. Hij heeft vijftien jaar geleden een korte relatie met Daniela gehad maar het is nooit wat geworden. Charlie is nooit geboren. Omdat Jasons verwarring aanhoudt, krijgen zijn collega’s argwaan. Wat zal er gebeuren als zij ontdekken dat de verkeerde Jason is teruggekeerd? Zit Jason voorgoed aan zijn nieuwe bestaan vast of bestaat er een uitweg?


Dark Matter wordt door de uitgever een “speculatieve thriller” genoemd. Een mooie benaming voor een boek waarin een bijzondere theorie uit de doeken wordt gedaan. Het verhaal is meeslepend maar aanvankelijk niet heel origineel. Er zijn wel meer verhalen over andere dimensies en dubbelgangers. Naarmate het verhaal vordert, worden de gebeurtenissen echter niet alleen steeds spannender maar ook steeds origineler. Uiteindelijk ontstaat een uniek verhaal. Ik heb tenminste nog nooit zoiets gelezen.


Dark Matter leest als een trein, kent een bijzonder thema en is op een ongewone manier nog romantisch ook. Als alle speculatieve thrillers zo spectaculair in elkaar zitten heeft het genre er een fan bij!


ISBN  9789045211244 | paperback | 320 pagina's | Karakter Uitgevers | augustus 2016
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 6 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven