Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

J.D. Robb

Vermoorde getuigeVermoorde getuige
J.D. Robb


Tot haar verbazing geniet inspecteur Eve Dallas met volle teugen van het toneelstuk dat in het luxe theater van haar steenrijke echtgenoot Roarke wordt opgevoerd. Het is een toneelbewerking van het boek The Witness for the Prosecution van Agatha Christie en Eve gaat volledig in het verhaal op. Ze probeert zo veel mogelijk aanwijzingen op te pikken en de dader te ontmaskeren. Hoofdpersoon Leonard Vole wekt haar ergernis op. Wat een vreselijke man! Eve vergeet even dat het om een verzonnen verhaal gaat en kan haar ergernis niet onderdrukken. Roarke vermaakt zich opperbest.


Het loopt niet goed af voor Leonard Vole en ook niet voor Richard Draco, de acteur die hem speelt. Wanneer het hart van Vole met een rekwistiet doorboord wordt, verschijnt een flinke plas bloed onder het lichaam. Eve heeft onmiddellijk door dat het bloed niet bij het toneelspel hoort. Ze spoedt zich naar het podium waar ze meteen beseft dat het te laat is om nog iets voor Richard Draco te doen. Iemand heeft het nepmes door een echt mes vervangen, waarna Draco’s tegenspeelster hem nietsvermoedend heeft vermoord. Wanneer de actrice die zijn hart doorboorde beseft dat ze zojuist iemand heeft gedood, valt ze flauw.


Richard Draco vertolkte de rol van een bijzonder onaangenaam persoon, een rol die hem op het lijf geschreven bleek te zijn. Draco was een vrouwenverslinder en liet overal waar hij ging een spoor van haat en verdriet achter. Normaalgesproken werkt Eve met een handjevol verdachten maar deze zaak is anders. Het lijkt wel of iedereen een grondige hekel aan Draco had! Al snel is er toch een bekentenis maar daar prikt Eve meteen doorheen. De moordenaar probeert een ander voor de brutale moord op te laten draaien.


Hoe vindt je een moordenaar als alle verdachten briljante acteurs zijn? Zijn de verontwaardiging, het verdriet en de afschuw die de gezichten van Draco’s medespelers tekenen echt of geacteerd? Haat leidt niet voor iedereen tot moord. Wie heeft zijn of haar kans gegrepen zich voorgoed van Draco te ontdoen? Eve bijt zich stevig in de zaak vast. Het kost Roarke de grootste moeite haar af en toe van haar werkzaamheden los te weken. Hij is trots op haar vastberadenheid maar het bezorgt hem ook de nodige hoofdbrekers. Gaat de zaak ten koste van Eve’s gezondheid?


Ik begin steeds meer te genieten van deze futuristische politiereeks. De verhalen zitten goed in elkaar en zijn vlot geschreven. Het is boeiend te lezen hoe Eve zich tegen de rijkdom van haar echtgenoot verzet. Eve is gewend haar eigen boontjes te doppen. Ze is opgegroeid met een vader die zich met grote regelmaat aan haar vergreep en ze vastbesloten nooit meer afhankelijk van iemand te zijn. De liefde van de knappe Roarke verwart haar. Eigenlijk is hij te mooi om waar te zijn maar toch is hij levensecht en overduidelijk stapelverliefd op haar. Hoe moet ze met al die liefde – en lust - omgaan?


Voor haar collega’s is Eve niet altijd even vriendelijk maar toch staan Peabody en McNab altijd te trappelen om voor haar aan de slag te gaan. Eve is een intimiderend persoon bij wie mensen graag in de smaak willen vallen. Een compliment van Eve voelt als het winnen van een felbegeerde award. Toch gaat er iets kwetsbaars van Eve uit. Gelukkig heeft ze dat zelf niet in de gaten, het zou haar slapeloze nachten bezorgen.


Wanneer Eve ontdekt dat Draco zich zelfs aan zijn eigen dochter heeft vergrepen, wordt de zaak persoonlijk. Wil ze nog wel dat de moordenaar voor zijn of haar misdaden moet boeten? Soms neemt gerechtigheid een bijzondere vorm aan. Vermoorde getuige is het beste boek van J.D. Robb dat ik tot nu toe heb gelezen.


ISBN 9789022575550 | paperback | 333 pagina's | Boekerij | februari 2017
Vertaald door TextCase

© Annemarie, 18 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Vermoorde liefdeVermoorde liefde
J.D. Robb


De knusse dagen voor kerst worden ruw verstoord door een vreselijke moord. Dertiger Marianna Hawley is in haar eigen appartement bruut verkracht en om het leven gebracht. Op de beelden van het beveiligingssysteem van het appartementencomplex waar de vrouw woonde, duikt een duidelijk beeld van de dader op. Het is… de kerstman!


Natuurlijk is de legendarische Laplander niet echt tot leven gekomen. Het is iemand die zich als kerstman heeft verkleed. De dader heeft zich onherkenbaar vermomd en zich met een groot cadeau bij het appartement van Marianna gemeld. Marianna trapte met open ogen in het listige plan van de moordenaar en heeft dat met de dood moeten bekopen. Wie gaat er schuil achter de dure nepbaard en het luxueuze kerstmannenpak?


Marianna was een schat van een vrouw. Iedereen mocht haar. Waarom moest ze dood? Even wordt haar vriend Jeremy verdacht maar hij is zó overstuur, zó intens verdrietig dat het vrijwel onmogelijk is dat hij Marianna op zo’n gruwelijke wijze heeft gedood. Niet veel later wordt een tweede slachtoffer aangetroffen. Ook stripper Sarabeth Greenbalm is door de kerstman vermoord. Er zijn overeenkomsten met de moord op Marianna. Op beide lijken prijkt een gloednieuwe, tijdelijke tatoeage met de tekst “Mijn Ware Liefde”. Ook wordt er bij de slachtoffers een sieraad aangetroffen. De sieraden verwijzen naar het bekende lied “The Twelve Days of Christmas”.


Betekenen de verwijzingen naar het kerstlied dat de moordenaar minstens twaalf slachtoffers in gedachten heeft? Inspecteur Eve Dallas gaat van het ergste uit. De gewelddadige verkrachtingen hebben haar van streek gemaakt. Tegen wil en dank denkt ze terug aan haar jeugd. Aan haar vader die zich regelmatig aan haar vergreep. Het politieonderzoek vergt veel van Eve en haar echtgenoot Roarke, een steenrijke zakenman, maakt zich grote zorgen om haar.


De slachtoffers zijn twee totaal verschillende vrouwen met uiteenlopende levens. Toch is er een overeenkomst: ze hebben allebei het relatiebureau Personally Yours bezocht. Eve maakt kennis met de eigenaars Piper en Rudy, twee oogverblindende figuren. Eve houdt helemaal niet van overdreven uiterlijk vertoon en heeft moeite haar afschuw voor het koppel te verbergen. Wanneer het stel slechts mondjesmaat aan het politieonderzoek meewerkt, is de maat al snel vol. Er moet een moordenaar gepakt worden. Een moordenaar die wel eens gebruik van de diensten van het relatiebureau kan hebben gemaakt. Een derde slachtoffer lijkt alle bevindingen echter volledig onderuit te halen.


J.D. Robb is een pseudoniem van Nora Roberts. Onder deze naam schrijft de bekende auteur boeken over inspecteur Eve Dallas. Deze politiethrillers spelen zich zo’n vijftig jaar in de toekomst af. In het vorige boek moest ik even wennen aan alle futuristische snufjes maar nu was ik beter voorbereid. Het verhaal in Vermoorde liefde is spannend. Wie gaat er schuil achter het kerstmannenuiterlijk? Hoe kiest hij zijn slachtoffers uit? Het privéleven van Eve zelf is minder interessant. Echtgenoot Roarke betuttelt haar en het stel lijkt nooit eens een normaal gesprek met elkaar te kunnen voeren. Hun relatie lijkt volledig om – door J.D. Robb uitgebreid beschreven – seks te draaien.


Deze soepel geschreven politiethriller zal een vrij breed publiek aanspreken. Een spannend boek om mee te ontspannen. Geen literair hoogstandje, wél een prettig geschreven verhaal. Helaas heb ik me erg aan de kwaliteit van de vertaling gestoord. In Vermoord uit wraak liet deze ook al te wensen over. Ik hoopte toen dat het om een incidentele misser ging maar helaas worden dezelfde uitdrukkingen in Vermoorde liefde herhaald. Iedereen, of het nu om een minnaar of een crimineel gaat, is een “maatje” en het de uitdrukking “Bite me” wordt letterlijk vertaald.


Vermoorde liefde is – net als de andere boeken in de Eve Dallas reeks – uitermate geschikt voor mensen die houden van een thriller met luchtige elementen en erotiek. De futuristische elementen geven het geheel een eigen stijl.


ISBN 9789022572993 | paperback | 362 pagina's| Boekerij | juli 2015
Vertaald door TextCase

© Annemarie, 3 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Explosief vermoordExplosief vermoord
J.D. Robb


Toen Lisbeth Cooke vernam dat haar minnaar J. Clarence Branson haar bedrogen had, ontstak ze in woede. De getergde minnares greep een boor die in Bransons eigen fabriek was gemaakt, en doorboorde daarmee het hoofd van de man die ze eens zo intens liefhad. Onder het genot van een goed glas wijn, belde ze vervolgens de politie.


Korte tijd later neemt inspecteur Eve Dallas de ongewone plaats delict in haar op. Het is vreemd een bloederig tafereel te onderzoeken terwijl de dader genoeglijk in een comfortabele stoel, nippend aan een glas wijn, toekijkt. Ook het knusse haardvuur, weliswaar digitaal, vormt een schril contrast met het lijk van Branson. Lisbeth is een kille moordenares maar Eve vreest dat ze niet voor moord maar voor doodslag veroordeeld zal worden.


Terwijl het gerecht zich over de zaak Branson buigt, onderzoekt Eve een andere zaak. Ratso, een onverzorgde en gluiperige informant, heeft haar op een bizarre moord gewezen. De misdaad is in een ander district gepleegd en wordt door een ander politieteam onderzocht. Ratso is echter van mening dat de politie aldaar de dood van de man, die de Klusjesman werd genoemd, zal negeren. Kort voor zijn dood was de Klusjesman bang. Doodsbang. Ratso kende hem als een onverschrokken man die vreselijke dingen had meegemaakt. De Klusjesman was nooit bang. Ratso is ervan overtuigd dat zijn vriend op iets vreselijks was gestuit. Iets was zo gruwelijk was, dat het zelfs de Klusjesman angst aanjoeg.


De komst van een slungelige man met een dromerig gezicht, doorbreekt de narigheid. Het is Zeke, de jongere broer van Eve’s trouwe collega Peabody. Peabody is aanvankelijk in de zevende hemel maar al snel beseft ze dat de grote stad tal van gevaren voor haar naïeve broertje herbergt. Zeke is een Free-Ager en leidt een teruggetrokken, vredig bestaan. Hij is nog nooit in New York geweest en het ontbreekt hem aan de gezonde dosis argwaan die de New Yorkers door hun dagelijks bestaan loodst. Wanneer Peabody verneemt dat Zeke door de broer van Branson is ingehuurd voor een specialistische klus, is ze allesbehalve blij. Peabody houdt niet van toeval.


En dan gebeurt er iets vreselijks. Een bomaanslag. Het wordt opgeëist door de terroristische organisatie Cassandra. Eve en haar collega’s hadden nog nooit van de organisatie gehoord. Cassandra blijkt meedogenloos. Het kapitalisme is haar vijand. De Klusjesman komt weer in beeld. Heeft hij kort voor zijn dood ontdekt wat Cassandra van plan is? Eve vreest dat de bomaanslag nog maar het topje van de ijsberg is.


Explosief vermoord is het negende deel van de Eve Dallas-reeks. Nog altijd is Eve zielsgelukkig met haar kersverse echtgenoot Roarke. De aantrekkingskracht tussen de twee is groot. De spanning in het verhaal wordt dan ook regelmatig doorbroken met seksuele ontspanning tussen de twee geliefden. Ook in dit boek blijkt de steenrijke Roarke zijdelings bij de zaken van Eve betrokken te zijn. Eve ergert zich regelmatig aan het feit dat ze tijdens haar werk keer op keer met haar echtgenoot te maken krijgt maar Roarke maakt dat goed door Eve van extra kennis en middelen te voorzien.


Ook voor agent Peabody heeft de liefde in dit boek iets moois in petto. Eindelijk bloeit er iets moois op tussen haar en politieman McNab. Voor de lezer is het een komische noot die de narigheid van de bomaanslagen doorbreekt. Peabody heeft namelijk een hekel aan McNab en het feit dat ze hem ineens zo aantrekkelijk vindt, verwart haar hevig.


Explosief vermoord is net als de vorige delen in deze reeks, die zich in de toekomst afspeelt, vol vaart geschreven. Nog altijd is het jammer dat de vertaling niet optimaal is, maar gelukkig maakt de meeslepende verhaallijn veel goed. Deze luchtige maar toch ook spannende thriller leent zich uitstekend voor een paar uurtjes ontspanning.


ISBN  9789022575543| paperback | 350 pagina's| Boekerij | maart 2016
Vertaald door TextCase

© Annemarie, 8 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Vermoorde hartenVermoorde harten
J.D. Robb


Voor inspecteur Eve Dallas telt elk mens mee. Ze weet wel dat niet iedereen gered kan of wil worden maar ze doet haar uiterste best om elk mens gelijk te behandelen. Wanneer een vermoorde zwerver wordt gevonden, beseft ze dat niet iedereen haar opvatting deelt. Op de plaats delict komt het bijna tot een handgemeen met ene Bowers. Deze politiedame vindt het niet nodig de moord nader te onderzoeken. Eve berispt haar. Ze weet niet dat haar verwijtende woorden haar duur zullen komen te staan.


Het is maar goed dat Eve het sterfgeval serieus neemt. De zwerver is niet zomaar vermoord. Zijn hart is verwijderd. In tegenstelling tot wat Bowers beweert, gaat het hier niet om een onderlinge vechtpartij met fatale gevolgen. Zwervers snijden immers niet met chirurgische precieze harten bij elkaar uit. Het is het werk van een professional. Een arts. Waarom zou in arts in vredesnaam het slecht functionerende hart van een zwerver stelen? De lijkschouwer ziet meteen dat de zwerver nog maar kort te leven had. Zijn hart is onbruikbaar en kan dus niet voor bijvoorbeeld illegale donorhandel gebruikt worden. Bovendien worden er uitstekende kunstorganen gekweekt.


Eve start een uitgebreid onderzoek. Ze ontdekt dat zich in andere steden soortgelijke sterfgevallen hebben voorgedaan. Er zijn organen van diverse personen gestolen. Vreemd genoeg blaakten geen van allen van gezondheid. Wat heeft de dief met de organen gedaan? Eve besluit zich te verdiepen in orgaantransplantatie. Welke artsen zijn precies in staat organen met een dergelijke vakbekwaamheid te verwijderen? Haar zoektocht brengt haar in contact met vooraanstaande chirurgen. Een aantal van hen zijn ronduit beledigd wanneer ze merken dat Eve hen als mogelijke moordverdachten beschouwt.


Bowers blijft Eve maar lastigvallen.  De beledigde politieagente dient zelfs een officiële klacht tegen Eve in. Hoewel Bowers als een notoire zeurpiet bekend staat, voelt Eve zich ernstig gekrenkt. Haar politiewerk is haar alles. Het heeft haar letterlijk een identiteit verschaft. Op achtjarige leeftijd werd Eve op straat gevonden. Ze was er zo slecht aan toe dat ze niet eens meer wist hoe ze heette. De naam Eve Dallas is haar door de overheid gegeven. Het is niet de naam die haar ouders voor haar hebben bedacht. Eve herinnert zich alleen dat ze regelmatig door haar vader werd verkracht en hem uiteindelijk met een mes doodde. De rest van haar eerste levensjaren zijn blanco. Nu ze voor de politie werkt, voelt ze zich niet langer door de overheid onder de duim gehouden. Ze gebruikt diezelfde overheid nu om controle uit te oefenen. Haar werk is haar leven.


Vervelend genoeg duikt er tijdens het onderzoek steeds weer een wel heel bekende naam op. Het is die van Roarke, Eve’s kersverse en steenrijke echtgenoot. Het lijkt wel of Roarke letterlijk elk bedrijf en elke instelling in de stad bezit. Toch is Eve’s ergernis steeds maar van korte duur want ze is stapelverliefd op haar knappe man. Het stel is nog maar kort samen en de vonken spatten ervan af. Eve en Roarke grijpen elke gelegenheid aan om hun liefde aan elkaar kenbaar te maken. Ze kunnen maar niet van elkaar afblijven.


Eve’s geluk spat echter als een zeepbel uiteen. Bowers is op gruwelijke wijze om het leven gebracht en Eve wordt als moordverdachte aangemerkt. De hevig geschrokken Eve wordt geschorst. Is haar carrière bij de politie voorgoed voorbij?


Vermoorde harten is het achtste deel in de Eve Dallas-reeks die zich in de nabije toekomst afspeelt. In de vorige delen heb ik Eve en haar man Roarke al goed leren kennen en zo onderhand ben ik eraan gewend geraakt dat ze om de haverklap seks met elkaar hebben. De hoofdverhaallijn in dit boek zit goed in elkaar al laat de vertaling nog altijd te wensen over. Dit deel is iets beter vertaald dan de vorige delen maar ik vind nog altijd dat het beter kan. Het is niet erg als er eens een slordige vertaling of een kromme zin in een boek staat, maar in de boeken in deze reeks gebeurt het te vaak. Ik ken Nora Roberts (J.D. Robb is een pseudoniem) als een goede schrijfster en ik vermoed dat ook dat de soms wat vreemde zinsbouw en rare woordkeuzes niet aan haar te wijten zijn. Het doet onnodig afbreuk aan deze boekenreeks.


Wie houdt van spannende, luchtige thrillers voorzien van de nodige romantiek en persoonlijk drama, zal smullen van dit boek. De goed uitgedachte futuristische elementen vormen het grootste pluspunt. Vermoorde harten vormt een geslaagde aanvulling op deze populaire reeks.


ISBN 9789022573006 | paperback | 381 pagina's| Boekerij | oktober 2015
Vertaald door TextCase

© Annemarie, 21 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Vermoord uit wraakVermoord uit wraak 
J.D. Robb

 

“Voor het oplossen van een moordzaak moet je tijd nemen, geduld hebben, vakkundig zijn en goed tegen eentonigheid kunnen. Inspecteur Eve Dallas bezat deze eigenschappen allemaal.
Ze wist dat die eigenschappen niet nodig waren voor het plegen van een moord. Te vaak werd iemand impulsief om het leven gebracht, uit woede, als tijdverdrijf of domweg vanwege een stommiteit.”


Eve Dallas is een doorgewinterde inspecteur bij de afdeling moordzaken van de politie van New York. Op de meeste moorden die ze behandelt, zijn de bovenstaande zinnen - de eerste zinnen van het boek - van toepassing maar de onbekende, niet te traceren man die contact met haar opneemt, is van een heel ander kaliber. Hij vertelt Eve dat hij uit naam van de Heer handelt. De onbekende vertrouwt Eve toe dat hij een moord heeft gepleegd en gaat vervolgens over op een soort raadsel. Uit zijn raadsel moet Eve maar opmaken waar het moordslachtoffer zich bevindt.


Het raadsel is gelukkig niet al te moeilijk en Eve spoedt zich met haar collega Peabody naar de Luxury Towers. Als ze de raadselachtige woorden van de vermeende moordenaar goed hebben begrepen, moet het lichaam zich op de bovenste verdieping van het pand bevinden. Op verdieping 62 heeft zich inderdaad een gruwelijke misdaad voltrokken. De muren zijn bedekt met bloed en op een heerlijk zacht kleed ligt het toegetakelde lichaam van de bewoner. Thomas X. Brennen, 42 jaar oud, is een gruwelijke dood gestorven.


Niet veel later wordt er een tweede moord gepleegd. Het tweede slachtoffer wordt gevonden in een leegstaand appartement. Opnieuw eist de onbekende godsdienstfanaat de moord op. Eve Dallas kookt van binnen. Ze wil niets liever dan de arrogante moordenaar in de kraag grijpen. De zaak is ondertussen behoorlijk gecompliceerd geworden. Roarke, haar kersverse echtgenoot, kent beide slachtoffers. Hun band gaat terug tot de tijd dat Roarke nog in zijn geboorteland Ierland woonde.


Waarom heeft de moordenaar het op oude vrienden van Roarke gemunt? Wreekt hij zich voor een gebeurtenis uit het
verleden? Roarke is geen lieverdje. Sterker nog: het huwelijk tussen de ambitieuze politievrouw en de Ierse Roarke is behoorlijk controversieel. Roarke ontloopt de wet zoveel mogelijk en overtreedt de regels waar nodig. Roarke is eerder een crimineel dan een brave borst. Het onderzoek naar de moorden van de godsdienstfanaat veroorzaken dan ook de nodige spanning in het prille huwelijk. Wanneer tijdens het onderzoek steeds opnieuw de naam van Roarkes toegewijde butler opduikt, ontstaan er zelfs flinke barsten in de relatie van Eve en Roarke.


Onder de naam J.D. Robb schrijft Nora Roberts politieromans over Eve Dallas. Er zijn al meerdere delen verschenen maar
Vermoord uit wraak vormde voor mij de eerste kennismaking met de stoere politievrouw. Ik moest even wennen aan het feit dat het verhaal zich zo’n vijftig jaar in de toekomst afspeelt en had daardoor wat moeite om in het verhaal te komen. Ik vermoed dat lezers die Eve al vanaf het eerste boek volgen, langzamer aan alle futuristische noviteiten konden wennen. Zo zijn er luchtauto’s en apparaten die allerlei maaltijden kunnen bereiden. De technologie heeft zich de afgelopen decennia razendsnel ontwikkeld en de auteur heeft deze ontwikkelingen goed doordacht doorgetrokken naar de toekomst.


Vermoord uit wraak is een politieroman met thrillerelementen. Daarnaast komt er vrij veel erotiek in het boek voor wat de
vaart behoorlijk uit het verhaal haalt. J.D. Robb springt op geheel eigen wijze in op de hedendaagse populariteit van erotische verhalen. De seksscènes vormen zeker niet de hoofdmoot van het verhaal maar zijn toch nadrukkelijk aanwezig. Het verhaal zelf zit goed in elkaar maar is – wat de eerste zin van het boek al verraadt - wat langdradig. Vermoord uit wraak is geen boek voor liefhebbers van bloedstollende thrillers of briljant uitgekiende politieverhalen maar wie van spannende politieromans met een erotische knipoog houdt, zal zeker enthousiast over dit boek zijn.


ISBN 9789022572986 | paperback | 363 pagina's| Boekerij | februari 2015

Vertaald door TextCase

© Annemarie, 2 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven