Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

OmnibusOmnibus
De Waal & Baantjer

In De Waal & Baantjer Omnibus zijn de eerste drie delen uit de succesvolle reeks van Simon de Waal en Appie Baantjer samengevoegd. De twee oud-politiepartners hebben de personages voor de reeks samen bedacht en ook aan stof voor verhalen was geen gebrek. Na het overlijden van Appie Baantjer in 2010 heeft Simon de Waal de reeks in zijn eentje voor zijn rekening genomen. Dat wilde Baantjer zo en De Waal doet het met verve. Het is ouderwets genieten van spannende maar ook knusse politieverhalen uit Amsterdam. De vriendschap tussen de twee mannen en de liefde voor het vak spat van elke bladzijde af.

Het boek “Een rus in de Jordaan” bijt het spits af. De lezer maakt kennis met rechercheur Peter van Opperdoes, een al wat oudere politieman. Na het overlijden van zijn vrouw laat hij zich overplaatsen van het beroemde Bureau Warmoesstraat naar Bureau Raampoort in de Jordaan. Van Opperdoes heeft altijd met plezier op de Warmoesstraat gewerkt maar wil zijn laatste jaren bij de politie op een wat rustiger werkplek slijten. Hij kijkt echter lelijk op zijn neus wanneer hij vrijwel direct een moordzaak aan zijn takenlijstje toe kan voegen. Het begint allemaal met een jonge prostituee die een bezoekje aan het bureau brengt. Ze vertrouwt Van Opperdoes toe dat een klant van haar een bijzondere revolver bij zich had. Ze zag meteen dat het de revolver was die een aantal jaar eerder van haar vader is gestolen. De oude politieman belooft dat hij zich in de zaak zal verdiepen maar vertelt de vrouw ook dat hij weinig informatie heeft om mee te werken. Voordat hij echter ook maar de kans krijgt te bedenken wat hij met het verhaal van de vrouw moet doen, wordt de prostituee vermoord. Ook haar vriend – die door anderen haar pooier genoemd wordt – legt het loodje. Wat is hier aan de hand? Hebben de twee moorden te maken met het wapen waarover de vrouw vertelde? Samen met zijn jonge collega Jacob, bijt Van Opperdoes zich in de zaak vast.

In “Een lijk in de kast” schrikt een vrouw zich een hoedje wanneer ze de voordeur van haar nieuwe appartement opent. Er liggen twee lijken in de gang. Hevig geschokt neemt ze op advies van haar moeder contact met Van Opperdoes op. Maar wanneer de inspecteur een kijkje in het pand neemt zijn de lijken verdwenen. Van Opperdoes gelooft de vrouw en dat betekent dat hij en Jacob het weer druk gaan krijgen. Waar zijn de twee ontzielde lichamen gebleven? Wie heeft ze weggehaald? Zolang er geen lichamen zijn, is het moeilijk om te achterhalen wat er zich in het appartement heeft afgespeeld. De makelaar die de vrouw de sleutel heeft overhandigd is een oude bekende van de politie, een niet al te betrouwbaar type. Deze man weet duidelijk meer maar houdt zijn mond. Dan wordt de zoon van de makelaar vermist wat de zaak alleen maar ingewikkelder maakt.

Wie denkt dat Van Opperdoes en Jacob na het oplossen van bovenstaande moordzaken op hun lauweren kunnen rusten, heeft het mis. Al snel dient zich een nieuwe zaak aan in “Een dief in de nacht”. De politie wordt gebeld over een schietpartij en rept zich naar de opgegeven locatie. Daar ligt een dode man, neergeschoten. Van Opperdoes en Jacob zijn snel ter plaatse en ontdekken in een kofferbak nóg  een lijk. Van Opperdoes weet wie de tweede dode is, een crimineel die al jaren uit handen van de politie wist te blijven. Hij kwam overal mee weg en was iedereen te vlug af. Nu is hij gevonden maar helaas kan hij niet meer verhoord worden. Een dame meldt zich op het plaats delict, ze heeft de schutter weg zien rennen. De volgende dag komt ze niet opdagen voor het afnemen van haar getuigenverklaring. Van Opperdoes ruikt onraad en spoedt zich met Jacob naar het huis van de dame. Ze zijn te laat, de getuige is uitgeschakeld. Wie heeft de twee mannen en de getuige vermoord? Hebben de moorden met elkaar te maken? En wat staat er toch op de uiterst goed beveiligde usb-stick, die de dode crimineel bij zich droeg?

In de drie boeken in deze Omnibus groeien Van Opperdoes en Jacob – die geïnspireerd zijn op Baantjer en De Waal zelf - naar elkaar toe. Jacob is jong en goed op de hoogte van de moderne technieken terwijl Van Opperdoes zweert bij ouderwets speurwerk. Ze moeten even aan elkaar wennen en een goed werkritme vinden. Jacob vraagt zich af of het met de geestelijke gesteldheid van zijn oudere collega’s wel goed gesteld is. Van Opperdoes voert namelijk hele gesprekken met zijn overleden vrouw. Toch vatten de twee al snel sympathie voor elkaar op en voelen ze zich prettig in elkaars gezelschap. Ze raken op elkaar ingespeeld en er ontstaat een diepe vriendschap.

De Waal heeft de gemoedelijke, knusse schrijfstijl van Baantjer voort laten bestaan. Hij schetst een levendig beeld van de Jordaan en zijn kleurrijke inwoners. Ik heb genoten van deze drie heerlijke politieverhalen.

ISBN 9789048814442 | Paperback | 512 pagina’s| Lebowski | juli 2012

© Annemarie, 17 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven