Schijndood
Thomas Enger
Ze wordt gevonden door een nieuwsgierige oude man die ’s-ochtends in alle vroege een wandeling met zijn hond maakt. De tent die op een ongewone plek staat trekt zijn aandacht en hij kan het niet laten een kijkje te nemen. Had hij dat maar niet gedaan, had hij maar niet het verwoeste gezicht van de jonge vrouw gezien. De drieëntwintigjarige Henriette Hagerup, een populaire studente, is gestenigd.
Terwijl de arrogante en op seks beluste Bjarne Brogeland samen met collega Ella Sandland zoekt naar een dader, is ook de pers druk bezig met de moordzaak. Schoolgenoten worden geïnterviewd, hoe meer tranen hoe beter. Verdriet verkoopt en de concurrentie is moordend. Wanneer Henning Juul na twee jaar ziekteverzuim zijn baan bij een internetkrant hervat, wordt hij op zijn eerste werkdag direct voor de leeuwen gegooid. Het overvalt hem, hij was liever op een wat gematigder tempo begonnen.
Een overgroot percentage moorden wordt door iemand uit de directe omgeving van het slachtoffer gepleegd en de vriend van Henriette, Mahmoud Marhoni, wordt dan ook als eerste onder de loep genomen. Uit het onderzoek komt naar voren dat Henriette vreemd is gegaan. Mahmoud wordt aangemerkt als hoofdverdachte. Is het eerwraak? Henning Juul twijfelt, ook hij heeft zich jarenlang door vooroordelen laten leiden maar hij is tegenwoordig beter geïnformeerd. Iemand heeft het op eerwraak willen laten lijken maar het klopt niet met de regels van de Sharia, de islamitische wet. Wordt Mahmoud erin geluisd?
Henning besluit om met de broer van Mahmoud te gaan praten en deze staat een interview toe. Tijdens het gesprek, in het appartement dat de broers Marhoni delen, wordt er aangebeld. Voordat Henning beseft wat er gebeurt, zijn er al een aantal kogels in het lichaam van zijn gesprekspartner gepompt. En dan wordt het wapen op Henning zelf gericht, hij kan ternauwernood ontkomen. Tijdens zijn vlucht kruiste zijn blik dat van zijn aanvaller. Ze hebben elkaars gezicht gezien. De politie identificeert de aanvaller als lid van een beruchte bende. Een bende die zonder te twijfelen een getuige uit de weg zal ruimen. Vanaf nu is Henning zijn leven niet meer zeker.
Wat geeft het een gelukzalig gevoel om een boek te lezen en te constateren dat ik een nieuwe auteur aan mijn rijtje favorieten toe mag voegen. Dit debuut van Thomas Enger is indrukwekkend goed. Het personage Henning Juul is heel overtuigend neergezet. Twee jaar geleden is zijn zoontje Jonas omgekomen bij een brand in het appartement van Henning. Zelf raakte hij zwaar gewond en zijn gezicht is getekend door littekens die hij aan zijn brandwonden heeft overgehouden. Twee jaar is niet lang genoeg om de dood van een kind te verwerken en Henning zit nog volop in het verwerkingsproces. Dat Waar Hij Niet Aan Denkt is nog te vers.
Scandinavië heeft er met deze Noor een nieuwe top-auteur bij. Thomas Enger is een geboren schrijver en heeft een heel zekere en heldere schrijfstijl. De hoofdstukken in het boek zijn kort en krachtig en houden de aandacht van de lezer van begin tot eind vast. Spanning en onverwachte verhaalwendingen volgen elkaar razendsnel op. Overlappen elkaar. Ik ben razend enthousiast en kijk reikhalzend uit naar het beloofde vervolg op dit boek dat volgend jaar zal verschijnen. En nóg vier boeken zullen volgen in deze serie. Wat een heerlijk vooruitzicht!
ISBN 9789021441900 | Paperback | 334 pagina’s| Uitgeverij Q | juli 2012
Vertaald door Lucy Pijttersen en Kim Snoeijing
© Annemarie, 20 augustus 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER