Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het laatste offerHet laatste offer
Simone van der Vlugt


Leeswaarschuwing:
Onderstaande tekst kan details van de plot en/of de afloop van het verhaal bevatten.


Toen Simone van der Vlugt dertien jaar was, stuurde ze voor het eerst manuscripten met historische verhalen naar een uitgever. Die wees haar werk af, maar zei dat ze wel door moest gaan met schrijven. Nadat Simone Nederlands en Frans had gestudeerd, werd ze secretaresse en begon ze met het schijven aan een verhaal over heksen vervolging, ‘De amulet’, waarmee ze in 1995 debuteerde. In het begin schreef ze alleen 13+ boeken en voor leerlingen van de basisschool. Haar debuut van volwassen literatuur was: ‘De reünie’, waarvan al 185.000 exemplaren werden verkocht. Daarna volgden nog: ‘Schaduwzuster’ met 140.00 exemplaren, en begin dit jaar: ‘Het Laatste Offer’. Het laatste offer is een literaire thriller. Het is spannend, romantisch en leerzaam tegelijk!


Na een avond stappen komt Birgit, de hoofdpersoon Jef tegen. Jef gaat met haar mee naar huis en blijft daar twee nachten. Als Birgit ’s morgens wakker wordt is Jef ineens verdwenen. Dan herinnert ze zich, dat ze de dag er voor huizen hebben bekeken. En denkt ze dat hij daar misschien zal zijn. Haar vermoedens kloppen. Jef zit in één van de oude huizen. Voordat ze om uitleg kan vragen, staat er een man met een pistool buiten en moeten ze vluchten. Als ze hem even kwijt zijn kan Jef haar uitleggen wat er aan de hand is. Zijn vader is de bekende archeoloog: Nicolaas Bogaards. Hij had een verborgen crypte gevonden, maar sinds een paar weken is hij spoorloos verdwenen en niet meer te bereiken. Birgit kan niet anders dan met Jef mee gaan, want de achtervolger zal nu zeker denken dat zij bij Jef hoort.
Na een lange reis met veel gevaar komen ze in Egypte en in Frankrijk, waar ze door middel van notities en oude vrienden willen proberen om zijn vader te vinden.
De weg van de zoektocht is lang en zeker niet zonder gevaar voor eigen leven!


Het begin was vaag. Ik wist niet over wie het ging. Een archeoloog, dat is het enige wat er wordt verteld. En dan, na zeven pagina’s, als je net denkt dat je het begint te begrijpen, is de proloog afgelopen. Dan krijg je een schuin gedrukt kopje met: ‘uit de notities van Nicolaas Bogaards’. Weer een vaag stuk. Ik wist nog niet wie Nicolaas Bogaards was en dus ook niet wat dat te betekenen had. Toen was ik eigenlijk alweer zat van het boek. Twee keer een vaag stuk, waarin ik geen antwoord kreeg op mijn vragen. Toch nieuwsgierig naar de rest van het boek ben ik weer verder gegaan.
Hoofdstuk één ging over heel iemand anders. En gaandeweg kwam ik er stukje bij beetje achter wie die Nicolaas Bogaards was en dat die proloog ook over hem ging. Maar ik wist eigenlijk nog niet zo goed wat ik met de notities moest doen, nu lezen of overslaan en achteraf lezen. Aan de ene kant was het de vraag of ik er wijzer van zou worden, maar aan de andere kant: Waarom zal de schrijfster notities tussen de tekst zetten als het geen functie heeft? Dan kan het ook net zo goed achter in het boek. Uiteindelijk heb ik ze maar wel gelezen. Achteraf was het meer informatie over Mozes en Nicolaas’ idee van de Ark des Verbonds dan dat het ook nut had voor het vervolg van het boek.
Wat ik leuk vond was dat het niet voorspelbaar was. Als Frances hen een sms stuurt en ze bij haar huis komen, ligt ze ineens dood op de grond. Dat had ik echt niet verwacht, omdat ze op dat moment hun enige hulp in dat verre land was.
Wat ik wel raar vond is dat ze in een vreemd land heel snel mensen in vertrouwen nemen. Iedereen kan zeggen: ‘ik was een goede vriend van je vader’, weet jij veel.
Ze nemen de taxichauffeur en de broer van Jean- Claude zomaar in vertrouwen. Dat is wel raar als je vader waarschijnlijk vermoord is, iedereen kan het hebben gedaan.


Ook is het boek langdradig. Zo langdradig dat ik soms mijn concentratie kwijt raakte en belangrijke informatie niet heb onthouden. Toen ik het boek uit had en de achterkant nog eens las, las ik dat er ook een stuk over de Heilige Graal had moeten gaan, maar ik kan me niet herinneren dat ik iets over de Heilige Graal heb gelezen. Ik was wel erg benieuwd wat er nou over verteld was, maar 300 pagina’s en dan een stukje over de Heilige Graal zoeken, is onbegonnen werk.
Wat ik jammer vind is dat ik met een aantal vragen blijf zitten. Ik kan de link tussen de titel van het boek en het boek zelf niet leggen. Ik begrijp niet wat ‘Het laatste offer’ nu daadwerkelijk met het boek te maken heeft. Ik kan zelfs niet een paar mogelijke betekenissen verzinnen. En wat ik als laatste raar vind, is het moment dat Jef en Birgit, Frances dood aantreffen in haar kamer. Er staat in het boek: ‘Frances’ kledingkast staat open. Ze heeft er een nachthemd uitgehaald, maar heeft niet de tijd gekregen om het aan te trekken’. Ik bedoel, wie stuurt er nou een sms naar een vriend en zijn vriendin dat ze snel moeten komen omdat je wat belangrijks moet vertellen, en trekt vervolgens zijn nachthemd aan om te gaan slapen?


Het is een leuk boek omdat het niet alleen spannend, óf romantisch is. Nee, het is een spannend, romantisch, leerzaam en meeslepend boek, dat je moet lezen als je alleen in een kamer zit, zonder mensen om je heen, zodat je je goed kan inleven in het verhaal en niet afgeleid wordt door wat er om je heen gebeurt.


© Aranka Huisman, februari 2008

Reageren? Klik hier! 


Recensies

Boven