De vergeten zusjes
Sara Blædel
Niemand heeft de dode vrouw als vermist opgegeven. Haar identiteit is onbekend. Louise Rick, het kersverse hoofd van de gloednieuwe Speciale Opsporingseenheid, onderzoekt de zaak. Haar nieuwe baas scheept haar op met Eik Nordstrøm, een man die meer sympathie lijkt te voelen voor een biertje dan voor zijn werk.
Waarschijnlijk is de vrouw van een steile helling gevallen en hierdoor omgekomen. Wanneer de forensisch arts het lichaam onderzoekt en een scan van haar hoofd maakt, stelt hij vast dat de vrouw geestelijk gehandicapt moet zijn geweest. Ook valt op dat haar gebit zwaar verwaarloosd is en toont ze sporen van oude verwondingen die niet of niet correct zijn behandeld. Opvallend zijn ook een groot litteken dat een wang van de vrouw vrijwel volledig bedekt en de oude, versleten kleding die de vrouw droeg. De arts is er vrijwel zeker van dat de vrouw korte tijd voor haar dood geslachtsgemeenschap heeft gehad. Waarom heeft niemand haar als vermist opgegeven?
Wanneer er een foto van de dode vrouw is gepubliceerd, wordt ze herkend. Eindelijk heeft de vrouw een naam: Lisemette. Lisemette verbleef in Eliselund, een tehuis dat toentertijd een “zwakzinnigeninstituut” werd genoemd. Er is alleen een probleem: Lisemette is in 1980 gestorven aan een longontsteking. Toch wijst alles erop dat de dode vrouw Lisemette is. Er is nog een probleem: Lisemette heette eigenlijk Lise. Mette was haar tweelingzusje en woonde ook in Eliselund. Wanneer Mette van haar zusje werd gescheiden, raakte ze dermate van streek dat ze zichzelf verwondde. Ook Mette is in 1980 aan een longontsteking overleden. De meisje stierven slechts een minuut na elkaar. Maar als Lise al die tijd nog in leven was, was Mette dat dan ook?
De zaak van Lissemette laat Louise niet meer los. Hoe kan het dat er in 1980 een overlijdensakte is getekend terwijl het meisje nog in leven was? Waar is Lise al die tijd geweest en wat is er met haar zusje gebeurd? In het bos waar Lise is gevonden is meer aan de hand. Vrouwen worden verkracht en sommige zelfs vermoord. De plaatselijke politie is met man en macht op zoek naar de verkrachter en moordenaar. Lise is niet vermoord en ook niet verkracht. Is het toeval dat ze in dit bos is gevonden?
Naast het verhaal van Lisemette komt ook het privéleven van Louise Rick zeer ruim aan bod en ook dat van haar beste vriendin Camilla. Camilla is een journaliste en de zaak van de twee zusjes trekt ook haar aandacht. De geschiedenis van Eliselund is ontstellend. De bewoners werden onmenselijk behandeld en bovendien werd hun familie gevraagd om de kinderen te vergeten. Dat was voor alle partijen beter aldus de directie. Achterin het boek vertelt de zeer getalenteerde Sara Blædel het volgende over het verhaal: “Het is gedeeltelijk gebaseerd op gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden in de oude zwakzinnigeninrichtingen in ons land, maar het grootste deel van het verhaal is ontsproten aan mijn fantasie.”. De gebeurtenissen waarvan ik vermoed dat ze op waarheid zijn gebaseerd, zijn schrijnend.
De vergeten zusjes is een heftig, aangrijpend en indringend verhaal. Het is heel goed geschreven en het is dan ook niet verwonderlijk dat schrijfster Sara Blædel al meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept. De spanning in het verhaal is bijna voelbaar. Toen ik begon te vermoeden wat er aan de hand was wilde ik de afloop eigenlijk niet weten terwijl ik tegelijkertijd geen rust had totdat ik de waarheid wist. En dát is wat mij betreft de definitie van een goede thriller!
ISBN 9789044525021| paperback |349 pagina's| Uitgever De Geus | maart 2013
Vertaald door Femke Blekkingh-Muller
© Annemarie, 7 maart 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER