Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De vrouw van ZagrebDe vrouw van Zagreb
Deel 10 van de Bernie Gunther-reeks
Philip Kerr


‘Eerlijkheid heeft er niks mee te maken,” zei ik. “Eerlijk” is een woord voor kinderen. Wanneer worden de mensen eindelijk wakker, gaan ze zien wat er in Duitsland gebeurt? Mensen als u. Erger nog: wat er in het oosten gebeurt. In de zogeheten moerassen. In steden als Lidzmannstadt. U kunt me geloven: “eerlijk” slaat helemaal nergens op. Al lang niet meer.’


Het is 1943 en inspecteur Bernie Gunther beseft dat zijn baan een lachertje is. De nazi’s maken de dienst uit, niet de politie. Bernie beseft maar al te goed dat de Joden die gedeporteerd worden een vreselijk lot tegemoet gaan. Het hele nazibewind kan hem gestolen worden. Hitler kan hem gestolen worden maar Bernie weet ook dat hij zulke dingen niet hardop kan zeggen. Toch lukt het hem niet altijd zijn mond te houden. Vaak balanceert hij op het randje van het toelaatbare terwijl hij op slinkse wijze twijfels over het naziregime verspreidt. Bernie is er de man niet naar om in het gelid te lopen maar omdat zijn leven hem lief is, loopt hij niet te opvallend uit de pas.


Binnenkort krijgt Bernie een nieuwe baan. Hij wordt overgeplaatst naar het Bureau Oorlogsmisdaden. Bernie hoopt dat hij in zijn nieuwe functie meer voor het volk kan betekenen maar beseft tegelijkertijd maar al te goed dat het bizar is dat Duitsland überhaupt over een Bureau Oorlogsmisdaden beschikt. De grootste oorlogsmisdadigers zijn de nazi’s immers zelf. Bernie is dan wel geen nazi, zijn passiviteit vreet vaak aan hem.


‘De nazi’s waren zoiets als syfilis: negeren in de hoop dat het vanzelf overgaat was geen realistische optie.’


In de zomer voorafgaand aan zijn nieuwe baan wordt Bernie bij niemand minder dan Goebbels ontboden. Goebbels houdt zich fanatiek met het uitbrengen van films bezig. Hij wil met “zijn” studio UFA-Babelsberg het werk uit Hollywood overtreffen en voor zijn nieuwste film heeft hij zijn zinnen op de beeldschone Dagmar Dresser gezet. Dagmar heeft al in meerdere van zijn films geschitterd maar nu weigert ze mee te werken. Goebbels is bijzonder gecharmeerd van Dagmar. Verliefd zelfs. Onlangs is Dagmars moeder overleden en nu heeft Dagmar de wens geuit haar vader te zien. Hij is jaren geleden uit haar leven verdwenen en ze weet niet waar hij is. Goebbels wil het hart van Dagmar winnen en zich tegelijkertijd verzekeren van haar medewerking aan zijn nieuwste film en daarom draagt hij Bernie op Dagmars vader op te sporen. Hij wil de Gestapo erbuiten houden.


Bernie vermoedt dat de zoektocht een poging van Dagmar is om Goebbels op afstand te houden maar zodra Bernie haar ontmoet, is hij net als Goebbels verkocht. Dagmar windt hem zonder pardon om haar bevallige vingertje en binnen de kortste keren bevindt Bernie zich in Zagreb waar hij probeert haar vader op te sporen. Dagmars vader zou inmiddels een teruggetrokken bestaan als priester leiden maar wanneer Bernie zich bij het klooster meldt, blijkt de goede man zijn leven volledig omgegooid te hebben. Bernie bevindt zich al snel in een levensgevaarlijke situatie. En dat allemaal voor de liefde.


Auteur Philip Kerr heeft al meerdere boeken over Bernie Gunther geschreven. Voor mij vormde De vrouw van Zagreb de eerste kennismaking met dit personage. Na het lezen van dit boek begrijp ik heel goed waarom deze reeks zo bejubeld wordt. De vrouw van Zagreb is een uiterst boeiende combinatie van een liefdesgeschiedenis, een oorlogsthriller en een detective. Het is messcherp geschreven en de cynische ondertoon spreekt me aan. Kerr legt messcherp de absurditeit van het naziregime bloot waarbij hij ook beschrijft hoe de gewone Duitser zich staande probeerde te houden in een bizarre tijd. Een aantal personages in het boek hebben echt bestaan, andere personages vormen een combinatie van bekende figuren uit de geschiedenis. Het resultaat mag er zijn. Deze thriller boeit vanaf de eerste bladzijde en heeft mijn aandacht geen moment laten verflauwen.


ISBN 9789022569979 | paperback | 415 pagina's| Boekerij | april 2015
Vertaald door Marjolein van Velzen

© Annemarie, 12 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven