Lichthemel
Mons Kallentoft
Konrad Karlsson was dan wel negenenzeventig en bedlegerig maar de oude man zat nog vol levenslust. Hij genoot van de bezoekjes van zijn kleindochter Gabriella en was altijd goedgehumeurd. Toch heeft Konrad zojuist een einde aan zijn leven gemaakt. De negentienjarige vakantiehulp Tove treft het ontzielde lichaam aan. Konrad heeft zichzelf opgehangen met het snoer van de alarmknop. Het meisje gilt het uit bij het zien van de dode, blauw verkleurde man.
“Ik moest eens ophouden de lichamelijke pijn te voelen. En nu kan ik met mijn ziel voelen. Ik durf het.
Dus wees niet bang, jij die kijkt naar wat ik geweest ben.
Rustig, Tove.”
Tove was dol op Konrad. Hij was als een opa voor haar. Het verdriet grijpt haar bij de keel en Tove doet wat negentienjarige, verdrietige meisjes in dat geval doen: ze belt haar moeder. Terwijl inspecteur Malin Fors luistert naar het relaas van haar dochter, komt de melding over de zelfmoord al op de politieafdeling binnen. Omdat bij een onnatuurlijke dood de doodsoorzaak altijd officieel vastgesteld moet worden, zal Malin samen met haar collega’s de dood van Konrad onderzoeken. Ze spoedt zich naar het bejaardentehuis waar ze haar dochter in de armen sluit. De rest kan wachten, Malin is in de eerste plaats moeder.
In eerste instantie is de zaak zo klaar als een klontje. Konrad Karlsson heeft zelfmoord gepleegd. Toch is een eerste indruk niet altijd de juiste. Verder onderzoek wijst namelijk uit dat Konrad om het leven is gebracht. Iemand heeft zijn zelfmoord in scène gezet. Wie heeft de vriendelijke man gedood? Waarom moest de innemende Konrad sterven?
“Vermoord.
Ik ben vermoord.
Dus wie was ik? Hoe was het leven dat nu afgelopen is?”
Konrad had drie kinderen. Twee dochters en een zoon. Een van de dochters is jaren geleden overleden. Ze liet Konrad een kleindochter na. Gabriella. Met haar had Konrad een warme band. Met zijn andere zoon en dochter stond Konrad op minder goede voet. Malin komt erachter dat het tweetal niet bijzonder ontdaan is door het nieuws dat hun vader niet meer leeft. Hoe kan het dat iedereen dol was op Konrad behalve zijn eigen kinderen? Zowel de zoon als de dochter blijkt voordeel te hebben bij Konrads dood. Maar je eigen vader doden: is één van hen daar toe in staat geweest? Er is nog een punt van aandacht: Konrad was iemand die zijn mening niet onder stoelen of banken stak. Zo schreef hij regelmatig zijn frustraties over de privatisering van de gezondheidszorg van zich af. Zouden zijn bemoeienissen gevaar hebben opgeleverd voor een grote bedrijfsovername?
Het thema in Lichthemel is de privatisering van de gezondheidszorg en de negatieve gevolgen hiervan voor de Zweedse burgers. Zorgverlening is een winstgevend bedrijf geworden waarin mensen die zorg nodig hebben ongewenste kostenposten zijn. De winst moet omhoog, de kosten moeten omlaag en dat bereik je alleen door zorgbehoevenden niet langer als mensen te zien. In het boek komen schrijnende voorbeelden aan bod. Helaas zijn deze niet ontsproten aan de fantasie van de auteur.
Hoofdpersoon in het boek is Malin Fors. Ze is vrijgezel en woont samen met haar dochter Tove. Lange tijd heeft Malin te veel alcohol genuttigd maar nadat haar relatie op de klippen liep, is ze gestopt. Het is een dagelijkse strijd om van de drank af te blijven. Dochter Tove ontdekt dat drank verdriet verzacht en Malin maakt zich zorgen. Zal de geschiedenis zich gaan herhalen? Moeder en dochter maken zich allebei zorgen over de stank die in hun huis hangt. Waar komt de doordringende, onheilspellende geur toch vandaan?
Dit boek is het tweede deel in de Malin Fors reeks maar ook prima “los” te lezen. De hoofdverhaallijn heeft een duidelijk einde terwijl de andere verhaallijnen een volgende deel beloven. Lichthemel is een maatschappelijk kritische politiethriller waarin meerdere verhaallijnen en verschillende perspectieven zorgen voor een uitnodigend, boeiend en spannend verhaal.
ISBN 9789401602020 | paperback | 301 pagina's| Xander Uitgevers| mei 2014
Vertaald door Neeltje Wiersma
© Annemarie, 5 juli 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER