Verwarde geesten
Minette Walters
Beschrijving:
In 1970 werd de twintigjarige, verstandelijk gehandicapte Harold Stamp veroordeeld voor de moord op zijn grootmoeder Grace Jefferies. De veroordeling was destijds gebaseerd op omstreden bewijs en de later ingetrokken bekentenis van de verdachte. Drie jaar later stierf Stamp, tot zelfmoord gedreven door zelfhaat en het getreiter van de andere gevangenen. Maar was Stamp wel schuldig?
Dertig jaar later stuit Jonathan Hughes, een antropoloog gespecialiseerd in maatschappelijke stereotypes, per ongeluk op de zaak. Hij ontdekt alarmerende hiaten in de bewijsvoering en twijfelt er niet aan dat de veroordeling van Stamp het gevolg was van een desastreuze juridische dwaling. Maar hoever is Hughes bereid te gaan in zijn zoektocht naar rechtvaardigheid? Om de naam van Stamp te zuiveren zal er immers een andere naam genoemd moeten worden...
Is het wel verstandig om het lang vergeten verhaal van een eenzame jonge man op te rakelen? En wat zullen de gevolgen zijn?
Mening:
Ik ben dol op de thrillers van Minette Walters. Deze is er een van.
Het boek heeft deels een journalistieke stijl, met veel krantenberichten en deskundige rapporten. Uit de feiten zijn vroeger conclusies getrokken, die nu worden betwijfeld. Er wordt gedraaid en gekonkeld, de conclusies zijn steeds anders naarmate er meer feiten bekend worden. Jaloezie, macht, en alle handelingen die daaruit voortvloeien, Walters maakt er prachtige schetsen van de menselijke geest op.
Niet alleen die van de moordenaar, maar vooral die van de onderzoeker, de antropoloog Hughes. Het is wel eens ingewikkeld, maar toch raak ik de draad nergens kwijt. Integendeel, de betrokkenheid is groter naarmate je beter begrijpt wat er achter al dien huidige gebeurtenissen zit. Het is ook heel aannemelijk dat mensen doen en deden zoals ze dat doen en deden.
ISBN 9789022538005 | Paperback| 393 pagina's | Boekerij | mei 2007
Vertaling uit het Engels Nienke van der Meulen
© Marjo, 16 maart 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER