De nieuwkomer
2. De kliniek
Martine Kamphuis
Sanne Molenaar werkt nog steeds in de tbs-kliniek (zie De Kliniek deel 1).
Karel, de collega met wie ze goed overweg kan, is teruggekomen ook al was hij met pensioen. Er is namelijk een onderbezetting en op een tbs-kliniek heb je niet te maken met makke lammetjes: ieder paar handen is welkom!
Maar hij is geen hoofd meer, dat is Annabella. Nieuwe bezems vegen schoon: hier waait duidelijk een andere wind. Sanne is er nog niet helemaal uit of ze het een verbetering vindt. Maar ze kan kiezen: blijven en zich erbij neerleggen of aan andere baan zoeken.
Dat tweede idee lonkt wel erg, want ze voelt zich vaak niet veilig in de kliniek.
Er gebeuren dingen die persoonlijk op haar gericht lijken. Die ene patiënt, veroordeeld wegens zedendelicten, probeert haar geregeld in een hoek te duwen. Gelukkig is er meestal op tijd hulp, maar ze is bang dat het een keer fout afloopt. Dus vindt ze het niet pluis als ze in haar eentje de medische dienst moet draaien. Ze zouden dat met z’n tweeën moeten doen, maar zoals gezegd; tekort aan personeel.
Ze is daar kwetsbaar, want de patiënten zijn meestal goed op de hoogte. Sanne schakelt dan de portier in en zijn er camera’s. Maar lekker voelt het niet.
Dan is er die ene patiënt die niet door haar behandeld wil worden. Wat zit daar achter? Ze komt met haar vragen terecht bij Wynona Post, die de lezer kan kennen van een eerdere serie thrillers.
Ook privé speelt er van alles. Ze is begonnen aan een relatie met David, en dat loopt niet zo lekker.
En wat is er met Karel, die al een hele tijd niet is komen werken?
Problemen genoeg dus. Soms wel een beetje vedel. Gebeurt dit allemaal echt in een tbs-kliniek? Pff.
Aar Martien Kamphuis is zelf psychiater en doet haar best om de wereld waar ze over schrijft zo realistisch mogelijk te houden. Dus: zo’n kliniek is geen veilige omgeving, zeker niet voor een vrouw!
Nu is Sanne niet zomaar voor een gat te vangen…
'Weet je nog dat stokpaardje van Karel Habets over de overeenkomsten tussen tbs-ers en de rest van de mensheid? Dat de onderliggende angsten en onzekerheden hetzelfde zijn? Dat het belangrijkste verschil is dat het bij gewone mensen naar binnen slaat als er iets wringt, terwijl onze patiënten het op anderen afreageren?'
Hoewel het dus vanwege het realistische element een eng verhaal is, weet Kamphuis het overtuigend te brengen. En spannend. Machtsspelletjes, intimidatie, chantage en manipulatie, het komt allemaal voorbij.
Een psychologische thriller, die je ook als standalone kunt lezen.
Martine Kamphuis (1963) werkt als psychiater/psychotherapeut en verwerkt haar vakkennis in haar boeken. Sinds ze in 2006 debuteerde met de psychologische thriller Vrij, zijn er nog zeven titels voor volwassenen verschenen.
ISBN 9789461098160 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime compagnie | februari 2024
© Marjo, 23 maart 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER