Dodenlijst
Max Anger Serie 2
Martin Österdahl
Wie herinnert zich nog het ongeluk met de Russische kernonderzeeër De Koersk in augustus 2000? Het was bekend dat het schip slecht onderhouden was, maar na een eerdere succesvolle verkenningsmissie werd het toch op oefening gestuurd in 2000. De officiële lezing was dat het ongeluk veroorzaakt werd door een probleem met een brandstofcomponent dat uiteindelijk leidde tot twee heftige explosies. De onderzeeër zonk in de Barentszzee waarbij alle 118 opvarenden om het leven kwamen.
Omdat Rusland iedere buitenlandse inmenging weigerde, werd de tenslotte ondernomen reddingspoging een berging. In 2000 was Poetin net president van Rusland. Hij was op vakantie en was niet van plan die te onderbreken. Dit voorval heeft de nodige vragen opgeroepen en antwoorden zijn er nog steeds niet afdoende. Het was voor Martin Österdahl een open doel: de plot van zijn tweede thriller rond Max Anger draait om de Koersk en de Russische politiek in die tijd.
Tot zover de feiten, vanaf de proloog overheerst de fictie: commandant Lyomkin bevindt zich met zijn mannen op de onderzeeër. Vlak voor de afvaart krijgt hij een telefoontje van iemand uit Stockholm. Of hij nog in bezit is van de sleutel. Lyomkin bevestigt dat.
‘De Russische vloot zou vandaag beginnen met haar grootste oefening in tien jaar in de Barentszzee. Sinds de val van de Sovjet-Unie had er niet op zo’n grote schaal een militaire oefening plaatsgevonden. Jeltsins kreeftengang naar de democratie was een ramp geweest voor de Russische militaire mogendheid. Nu zou de nieuwe, jonge president Vladimir Poetin de eer van de natie herstellen en ervoor zorgen dat zijn volk weer trots kon zijn op zijn eigen strijdkrachten.’
Als het mis gaat met de onderzeeër willen Sarah Hansen, Charlie Knutsson, Max Anger en zijn vriendin Pashie die samen de denktank Vektor vormen, een manier bedenken om de bemanning te redden. Tot hun verbazing worden ze van alle kanten tegengewerkt. Als Max voor een bespreking naar Berga gaat, de plaats van waaruit de berging plaats zou vinden, stuit hij op Sofia Karlsson, die daar bezig is met haar onderzoek naar een van de slachtoffers van de lijst die door een onbekende moordenaar afgewerkt wordt.
De moordzaak begon met de vondst van een gruwelijk verminkt lijk in een oude dekenkist, op het moment dat die geveild wordt. Het slachtoffer heeft nummer 9, pas later wordt nummer tien gevonden. We weten intussen al dat de moordenaar aan de hand van zijn lijst, zijn slachtoffers nummert, van tien tot een. De veiling was in een plaats vlakbij het eiland Arholma waar de voormalige juf van Max Anger, Maj-Lis, woonde.
Dat eiland vormde in 1943 het toneel van een ruil: mensen die de oorlog wilden ontvluchten werden in ruil voor flessen sterke drank naar het neutrale Zweden gebracht. Deze operatie heette Oldervärnet en was een geheime samenwerking tussen Zweden en Duitse SS’ers. Maar wat heeft dit te maken met de dodenlijst?
Max Anger wordt bij het onderzoek naar de moorden betrokken. Omdat hij zelf een link heeft met Arholma, en met Berga, dringt tot hem door dat de zaken verband houden met elkaar. Maar hoe dan precies? Waar is de moordenaar op uit?
Het boek roept vele vragen op die los staan van het boek: Wat was er aan de hand met de Koersk? En in hoeverre kloppen de feiten over de Koude Oorlog en de eventuele plannen voor een derde wereldoorlog?
Zoals in het eerste boek over Max Anger ontkomt de lezer ook hier niet aan een spannend leesavontuur. Eenmaal begonnen wil je het boek niet meer wegleggen, je moet en zal weten hoe alle lijnen precies in elkaar grijpen. En, voor sommige lezers ook van belang, het privéleven van de personages vormt onderdeel van het verhaal!
Er zit veel vaart in het verhaal doordat er vaak gewisseld wordt tussen de verhaallijnen en met flashbacks naar het verleden. Österdahl maakt gebruik van waargebeurde feiten maar – een waarschuwing: laat je niet verleiden tot de gedachte dat alles op waarheid berust, want dat is natuurlijk niet zo. Wel is duidelijk dat de schrijver veel onderzoek heeft gedaan, waardoor alles nog overtuigender wordt. En zeg nou zelf: zou het er niet werkelijk zo aan toe gaan in politieke kringen waar we immers nooit precies van weten wat er besproken wordt in die kleine achterkamertjes?
Martin Österdahl studeerde Russisch, Oost-Europese culturen en economie. Hij werkte twintig jaar in de televisiewereld. Ook heeft hij een tijdlang in Rusland gewoond. Zijn thrillerdebuut, "Vraag niet om genade', werd direct een bestseller in Zweden.
ISBN 9789026336997 | paperback | 512 pagina's | Uitgeverij Ambo Anthos | februari 2019
Vertaald door Neeltje Wiersma
© Marjo, 28 mei 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER