De moord op Willemina Jansen
Marijke Verhoeven
Meer dan 100 jaar geleden, in 1917, kregen twee arbeiders de schrik van hun leven toen ze in een donker bos nabij Paterswolde een half vergaan lichaam van een vrouw vonden. De jonge vrouw was nauwelijks met aarde bedekt. Ze kon er nog niet lang gelegen hebben, in de maanden voor de vondst was het bos namelijk zeer grondig doorzocht. Men was op zoek geweest naar Willemina Jansen, die, onderweg naar Paterswolde, daar nooit aangekomen is.
De dader(s) werd(en) niet gevonden.
In 1927 logeert een andere jonge vrouw, Ella van Borssum Waalkes, in het Familiehotel.
Ella’s moeder was er op gebrand dat ze een goed huwelijk zou sluiten, en nu is Ella verloofd met een man die uitgezonden werd naar Indonesië. Hij blijft een jaar weg, dus als haar tante vraagt of ze haar wil vergezellen naar een kuurhotel, grijpt Ella haar kans. Eindelijk kan ze dat boek schrijven, haar droom verwezenlijken!
Als zij over de moord hoort is ze meteen geïntrigeerd. Is het misschien een goed onderwerp voor haar boek?
Maar dan moet ze wel weten hoe een politieonderzoek precies verloopt. Als ze gaat rondvragen, gaat het al gauw niet meer alleen om die informatie. Ze wil weten wat er gebeurd is!
Wie was deze Willemina? Waarom moest ze dood?
Hoe kan het dat ze haar niet eerder vonden in het bos?
Het is al snel duidelijk dat iemand niet wil dat Ella antwoord krijgt op haar vragen. De lezer weet een klein beetje meer over wat die persoon in zijn schild voert, maar het blijft tot het einde toe een open vraag.
Een extraatje is het feit dat deze moord werkelijk heeft plaatsgevonden in Paterswolde. Er is een gedenksteen voor Willemina Jansen in het Kluivingsbos, de plek van de moord. De dader(s) werd(en) inderdaad nooit gevonden.
Enigszins zoals Marijke Verhoeven haar hoofdpersoon haar onderzoek laat doen – de dorpsbewoners en andere betrokkenen ondervragen – zo heeft ze zelf ook deze bewoners vragen gesteld om in ieder geval de feiten juist te kunnen vertellen.
Kon ze erachter komen wat voor vrouw Willemina Jansen was?
Terwijl ze rondvroeg in het dorp en gebruik maakte van oude krantenknipsels - die ook in het boek staan, want Ella leest ze - ontstond er een beeld. Zo kon ze ook een oplossing bedenken voor de nooit opgeloste zaak. Let wel: haar boek is fictief, ook Verhoeven vindt de dader niet.
Wat ze wel deed is op een zeer prettige manier een boeiend verhaal schrijven. Door het zo te brengen dat Ella in gevaar komt omdat er mensen zijn die haar willen beletten haar onderzoek te doen, wordt het spannend. En door er een romantische verhaallijn aan toe te voegen, hapt het lekker weg.
Ook weet ze de tijdgeest goed te pakken te krijgen: in die jaren in het begin van de twintigste eeuw waren er natuurlijk niet de communicatiemiddelen en de onderzoeksmethoden die er nu zijn.
Marijke Verhoeven (Groningen, 1967) volgde een opleiding aan de hotelschool maar besloot in 2011 fulltime te gaan schrijven.
Ze schreef drie romantische thrillers over het fictieve Deense eiland Kenning; De beproeving, De laatste adem en Het geschenk (2018), en ook meerdere ‘gewone’ thrillers: Zomerhitte, Onder mijn huid, Onder invloed, Onderschat en Vervlogen.
ISBN 9789461099488 | Paperback | 272 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | oktober 2024
© Marjo, 29 september 2024
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER